De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Tevens zijn de productieomstandigheden waaronder de kleding wordt gemaakt vaak problematisch. Wereldwijd werken zo'n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waarvan 85% vrouw. Veelal wordt de kleding in sweatshops in lagelonenlanden geproduceerd onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de naaisters verdient geen leefbaar loon, met onmenselijk lange werkweken tot gevolg. In Aziatische kledingfabrieken maken naaisters vaak werkweken van 60 tot 90 uur.

Momenteel bestaat het merendeel van het mode-aanbod uit fast fashionproducten. Trends wisselen elkaar razendsnel af en om de zes weken hangt er een nieuwe (goedkope) collectie in de grote fast fashion ketens. |Deze industrie wakkert het verlangen aan om steeds 'iets nieuws' te dragen waardoor een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen. Zo is onze kledingconsumptie sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. De hoge intensiviteit van fast fashion zet de productiekosten onder druk en maakt de industrie nog vervuilender. Het is duidelijk dat er nog veel moet veranderen in de fashionindustrie. Fast fashion moet plaats gaan maken voor slow fashion.

Op weg naar slow fashion

Gelukkig groeit de beweging van producenten en consumenten die dit belastende mode-systeem wil veranderen. Want we moeten van fast fashion naar slow fashion: geen massaproductie meer maar duurzame mode die lang meegaat, weinig belastend voor het milieu is en geproduceerd wordt onder menswaardige omstandigheden. Er zijn steeds meer initiatieven te vinden die, ieder op hun eigen manier, bijdragen aan de verduurzaming van de kledingindustrie. Wij zetten een aantal fashionalternatieven voor je op een rijtje. Vintage, fair, green of vegan fashion, wat vind jij het belangrijkst?

De groeiende liefde voor vintage fashion

Vintage fashion is een duurzaam alternatief voor fast fashion. Want als jij andermans kleding hergebruikt, hoeven er geen nieuwe hulpbronnen aangesproken te worden en hoeft de kleding niet geproduceerd te worden (onder slechte arbeidsomstandigheden). Gelukkig is het aanbod van vintage kleding de afgelopen jaren sterk gegroeid. Op steeds meer plekken kun je vintage winkels vinden en ook de vintage webshops zijn in opkomst en hebben supertoffe collecties. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Doortje Vintage, of ReShare Store. Ook zijn er hele leuke kringloopwinkels waar je tweedehands kleding kunt scoren.

Naast het kopen van tweedehandskleding, zijn er meer opties om kleding te hergebruiken: leen, huur of deel je kleding. Ga bijvoorbeeld naar LENA fashion library in Amsterdam, lease een spijkerbroek van MUD Jeans of organiseer een kledingruilfeestje.

Oog voor arbeiders met fair fashion

Wil je toch graag iets nieuws kopen, dan kan je je richten op modemerken die fair trade mode verkopen. Fair fashion richt zich op eerlijke kleding die onder menswaardige omstandigheden is geproduceerd. Dit kan in een ontwikkelingsland zijn, maar bijvoorbeeld ook in Nederland door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ASN Bank stimuleert fair fashion door zich in te zetten voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een een leefbaar loon betaald krijgen. Ben je op zoek naar fair trade kleding? Bekijk dan eens de stijlvolle overhemden van SKOT of de mooie gebreide producten van Granny's Finest.

Minder milieuschade met green fashion

Green fashion is een ander alternatief dat bijdraagt aan de beweging naar slow fashion. Het belangrijkste doel van green fashion is het verminderen van de belasting van het milieu door de mode-industrie. Er zijn verschillende manieren om mode duurzamer te maken. Zowel de kwaliteit van de kleding, de gebruikte materialen, het energieverbruik voor de productie en het transport ervan zijn bepalend hiervoor. Koop bijvoorbeeld duurzame sokken of kies voor kleding van duurzame materialen zoals hennep of bamboe. Op de website van Good on You kun je zien bij welke merken je de duurzaamste kleding kunt vinden.

Diervrije vegan fashion

Veganistisch leven is in opkomst en ook veganistische mode is populair. Vegan fashion is geheel vrij van dierlijke grondstoffen als wol en leer. Dit bespaart dierenleed en komt bovendien vaak ten goede aan de duurzaamheid. Het kan even zoeken zijn, maar gelukkig zijn er steeds meer vegan (online) shops te vinden. Ben je op zoek naar vegan schoenen? Bij Shop Like You Give A Damn vind je bijvoorbeeld schoenen van ananasleer of kurk. En bij Goat Organic Apparel kan je ook voor fijne vegan kleding terecht.

Kies voor de kledingcontainer, niet de afvalbak!

Ben je uitgekeken op een kledingstuk of is het versleten? Gooi het dan zeker niet bij het afval, want er zijn nog genoeg nuttige doeleinden voor te vinden! Helaas gooien we jaarlijks in Nederland zo'n 135 miljoen kilo textiel weg. Helaas wordt daarvan nog slechts ongeveer een kwart gerecycled. En dat terwijl zelfs kapotte kleding nog hergebruikt kan worden. Zoek een container bij je in de buurt, of geef een je zak met oude kleren af bij een H&M filiaal. Kortom, maak de slow fashion cirkel weer rond!