Een zachte ademende stof, die het milieu niet onnodig belast. Dat klinkt als het materiaal van je nieuwe favoriete t-shirt! Natuurlijke innovatieve stoffen hebben niet alleen een veel kleinere impact op het milieu, ze zijn vaak ook nog eens veel comfortabeler dan de synthetische stoffen die we nu gewend zijn. Steeds meer ontwerpers zoeken naar duurzame alternatieven voor polyester, katoen of nylon.

Out with the old, in with the new

Net als kledingcollecties, veranderen ontwerpers ook graag van typen stoffen. Zeker als ze duurzaamheid als uitgangspunt voor hun collectie hebben. Bij de productie van conventionele stoffen worden enorm veel schadelijke pesticiden en giftige verfstoffen gebruikt, wordt water verspild, gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde zaden en wordt landbouwgrond uitgeput. De teelt van katoen is bijvoorbeeld al goed voor 2,5% van de wereldwijde landbouwgrond, 10% van alle kunstmest en 25% van alle bestrijdingsmiddelen. En voor het looien van leer wordt al zo’n 300 liter water vervuild. Dat kan gelukkig ook anders.

Een leren tas om op te eten

Ananas als alternatief voor leer klinkt een beetje vergezocht, maar toch is dat precies wat Piñatex® heeft gemaakt: ze ontwikkelden een stof van ananasbladeren die wordt gebruikt voor schoenen, tassen en kleding. Piñatex is cradle-to-cradle geproduceerd (de grondstof is volledig herbruikbaar) en wordt gemaakt van een restproduct van de ananasteelt. Het is veganistisch, maar is net zo sterk en soepel als dierlijk leer. Je kunt er dus prima schoenen en tassen van maken.

Er zijn meer bedrijven die met plantaardig leer werken. Zo ontwikkelde Life Materials MuSkin, 100% plantaardig leer gemaakt van paddenstoelen. Het is superzacht en flexibel en heeft wat weg van suède. En de designers achter Fruitleather gebruiken oud fruit om een leerachtige stof van te maken.

Foto: Fruitleather Rotterdam

Kleding van eucalyptus

Naast alternatieven voor leer zijn er nog veel meer innovaties en ontwikkelingen in de modewereld. De meeste kleding in je kast is waarschijnlijk van katoen of polyester, maar ook daarvoor zijn duurzamere alternatieven. Eén van de populairste duurzame stoffen van dit moment is lyocell, gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose van de eucalyptus. Lyocell is breder bekend als Tencel, de merknaam waaronder de firma Lenzing de stof op de markt heeft gebracht.

Nederlandse ondernemingen zoals MissGreen, Saint Basics, Kuyichi, Kings of Indigo, Yumeko, MUD Jeans en Geitenwollenshirts werken met dit materiaal.

Een mix van voordelen

De reden dat Tencel zo populair is, is dat het eigenlijk alle positieve eigenschappen van natuurlijke en synthetische stoffen combineert. Het is zacht, net als zijde, maar tegelijkertijd net zo sterk als polyester. Het neemt beter vocht op dan katoen, houd je – net als wol – heerlijk warm, maar is weer net zo luchtig als linnen. Klinkt goed toch? Daar komt ook nog bij dat Tencel van nature de groei van bacteriën tegengaat en er dus geen chemicaliën hoeven worden toegevoegd. De stof is daarom volledig biologisch afbreekbaar. En hadden we al gezegd dat het heerlijk zacht is?

Tencel vezels voor er draden van worden gesponnen

Van top tot teen circulair

Ook het productieproces van Tencel past helemaal in de circulaire toekomst. Het eucalyptushout waar het van gemaakt wordt is afkomstig uit een herplantingsproject. De bomen worden in Zuid-Afrika gekweekt op land met een hele lage bodemkwaliteit. Dat betekent dat landbouw daar niet mogelijk is, maar de snelgroeiende eucalyptusbomen doen het er prima. De eerste jaren worden er vanwege de slechte grondkwaliteit wel wat pesticiden gebruikt, maar de laatste jaren voordat de bomen geoogst worden zijn die niet meer nodig.

Verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. Er wordt veel energie gebruikt om de ecalyptusbomen te veranderen in bruikbare stof. Op het gebied van water scoort Tencel wel veel punten:  zo wordt er gebruik gemaakt van een ‘closed loop’-systeem, wat betekent dat minder dan 1% van het water niet hergebruikt wordt voor de productie. Verder zijn ze pioniers op het gebied van chloorvrij bleken, iets dat gelukkig steeds vaker voorkomt, en is de productie koolstofneutraal. Tencel heeft vanwege het milieuvriendelijke productieproces diverse prijzen gewonnen en is als enige vezelproducent ter wereld in het bezit van het Europese Unie Ecolabel. Deze stof voelt en is dus écht goed.

Een deel van de ASN Beleggingsfondsen belegt in Lenzing, het bedrijf dat de duurzame stof Tencel produceert. Zo werken we aan een nieuwe, schonere wereld. Wil jij ook bijdragen aan een nieuwe, schonere wereld?

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.