Voor het maken van je verjaardagskaarten, voor het bedazzlen van je gezicht op een festival of voor het Instagram-upgraden van je bad: glitters zijn overal. Maar, hoewel de felgekleurde sfeerverhogers er heel onschuldig uit zien zijn ze eigenlijk een bron van microplastics. Daarom hebben 61 festivals in Groot-Brittannië al besloten om glitter te verbieden vanaf 2021. Ook in Nederland lijkt een verbod onvermijdelijk, zoals bij het verbod op regulier glitter tijdens de Canal Parade al te merken was. Maar wat gebruiken we dan als vervanger voor glitter? 

Glitter is geliefd

In je haar, op je lijf of in je bruisbal: glitter is een geliefde toevoeging aan allerlei lifestyle-artikelen. Jaarlijks wordt er naar schatting 700 tot 1000 ton glitter geproduceerd, aldus de NOS. Helaas zit er ook een minder sprankelende kant aan al dat glitter. De meeste glitter wordt gemaakt van flinterdunne schaafseltjes plastic (geëtst aluminimum gebonden aan polyethyleentereftalaat (PET)). 

De grotere glitterpareltjes vallen onder de 'microbeads', waar we eerder al over schreven, en de kleine glittertjes (die je makkelijk weg kunt blazen) zijn zelfs nog kleiner dan de 6mm die voor microplastics wordt gehanteerd. Deze vallen dus onder de nanoplastics; plastics die zo klein zijn dat ze onmogelijk uit het water te filteren zijn. 

Biologisch afbreekbaar glitter wordt de norm op de Canal Pride

Glitter van glas 

 Alternatieven die vroeger werden gebruikt waren vaak van glas. Dat is in principe een natuurlijk materiaal, en in heel veel verschillende kleuren te maken. Maar helaas blijkt voor veel toepassingen ook glas niet het beste alternatief. De glasglitters kunnen nogal scherpe randjes hebben, en dat wil je natuurlijk niet op je huid smeren! 

Biologisch afbreekbare bioglitters

Gelukkig worden er steeds meer alternatieven gezocht voor glitters. Zo produceert het bedrijf BioGlitz biologisch afbreekbare glitters die gemaakt zijn van eucalyptus-extracten. Volgens het bedrijf zijn deze glitters niet schadelijk voor het milieu, maar glimmen ze wel net zo hard als de plastic variant. Wanneer de glitter in het potje zit merk je niets, maar als ze in het milieu terechtkomen zullen ze afbreken. De prijs ligt wel wat hoger dan de plastic glitters die je in de meeste feestwinkels tegenkomt: een potje kost ongeveer 15 euro.

    Bioglitter merken

    Andere merken die biologisch afbreekbare glitter verkopen zijn Moon Glitter (ongeveer 7 pond voor een potje) en duurzaam glittermerk EcoStardust (ongeveer 34pond voor een setje met verschillende kleuren). Het merk Eco Glitter Fun heeft meer dan 50 kleuren, vanaf 4 pond. De start-ups verwachten dat hun prijzen zullen dalen als de productie kan toenemen en meer mensen overstappen op bioglitter. 

    Een overzichtje met merken die biologische glitter verkopen: 

    Materialen van biologisch afbreekbare glitter

    Naast de eerder genoemde eucalyptusextracten is ook mica een materiaal dat veel wordt gebruikt. Dit is een natuurlijk materiaal dat een parelachtige glans geeft. Helaas komt de meeste mica uit illegale mijnen in India, waar ook aanwijzingen voor kinderarbeid zijn gevonden. Gelukkig lijkt hier wel al verandering in te komen, onder andere door de oprichting van de Responsible Mica Initiative. Check voor de zekerheid even bij het merk of zij hier gebruik van maken - en of ze er van op de hoogte zijn. 

      (Bio)Glitter gebruiken

      Wil je (nog) niet over op biologisch afbreekbare glitters? Dan kun je ook een aantal dingen doen om met reguliere glitter je steentje bij te dragen:

      1. Verminder je consumptie. Heb je écht tien doosjes glitter nodig voor je party hairdo
      2. Spoel glitter niet door de gootsteen. Wanneer je het op je gezicht of lijf gebruikt kun je dit beter eerst met een (wc)papiertje afdoen en dit weggooien. Niet door de wc spoelen uiteraard. 
      3. Gebruik geen 'reguliere' glitters bij etenswaren. Dus ook niet op die leuke partytoppers. Want in feite eet je dan gewoon plastic als de glitter op je cupcake valt... 
      4. Gebruik haarlak om glitter uit je haar te verwijderen. Spuit wat haarlak op een vel keukenrol en ga hiermee over je haar in een deppende beweging. Gooi de keukenrol bij het restafval.