Als het buiten koud is, is het tijd voor warme accessoires (en hot choco maar dat terzijde). Het liefst duurzaam natuurlijk. Van mooie materialen én eerlijk gemaakt. Wij helpen je op weg. Bij deze merken en (online) winkels kun je terecht voor duurzame sjaals, mutsen, wanten en handschoenen!

Sjaals

  • Shop Like You Give A Damn - Bij dit online warenhuis kun je terecht voor alles fair, vegan en duurzaam. En zo ook sjaals en handschoenen, zowel voor heren als dames. Alle aangesloten merken op dit platform worden onderworpen aan deze criteria. Van welk merk je ook iets aangeschaft, je zit er altijd goed. Hier vind je sjaals vanaf €29,-.
  • Bufandy - Een Nederlands sjalenmerk, in 2013 opgericht door reisbegeleidster Dorien. Zij raakte tijdens haar werk in het Zuid Amerikaanse Andes Gebergte diep onder de indruk van de stoffen en kleuren van de inheemse bevolking. Ze kwam in contact met lokale ambachtslieden en daaruit ontstond het merk Bufandy. Sjalen die gemaakt zijn onder goede omstandigheden en om lang mee te gaan. De producten zijn een combinatie van 'Peruaanse alpacateelt, Ecuadoraans vakmanschap en Nederlands design'. Prijzen liggen tussen de €49,95 en €105,95. 

Sjaal Bufandy | Foto: Bufandy

  • Sophie Stone – In deze on- én offline store vind je uitsluitend slow fashion kledingmerken, voor mannen en vrouwen. Tijdens haar zoektocht naar fair fashion kon oprichtster Anna maar weinig moois vinden. Dan moest anders: en zo ontstond Sophie Stone. Je vindt er sjaals (en meer moois!) tussen de €39,95 en €99,95.
  • Granny's Finest oftewel: 'de sjaal met het beste verhaal' - Granny's Finest is een slow fashion label dat met de productie van haar items een bijdrage levert aan de maatschappelijke participatie van ouderen. De sjaals, mutsen en wanten worden door jonge creatieven ontworpen en in handwerkclubs door ouderen gemaakt. En dat van natuurlijke, hergebruikte en gecertificeerde materialen. Prijzen variëren van € 49,95 tot € 89,95.

De sjaals van Granny's Finest worden met de hand gemaakt van natuurlijke en gecertificeerde materialen | Foto: Granny's Finest

  • Alpaca Loca - Dit merk maakt heerlijk warme kwaliteitsproducten van alpacawol. De items worden op een eerlijke manier geproduceerd, met aandacht voor mens, dier en planeet. Prijs van de mutsen is €69,- en voor dezelfde prijs heb je een bijpassend paar wanten.
  • Project Cece - Deze slimme search engine brengt het online aanbod van eerlijk producten bij elkaar op één website. Alle producten worden in grofweg 5 categorieën ingedeeld (bijvoorbeeld eerlijke handel of milieuvriendelijk) zodat jij kunt kiezen wat je het meest belangrijk vindt. Je vindt er een flinke selectie handschoenen en warme wanten. Voor €26,- heb je al een handgebreide want. 
  • Unrecorded - Een Nederlands modemerk dat unisex basics maakt die niet trendgevoelig zijn. Alle producten worden geproduceerd in Europa en de makers ervan krijgen een leefbaar loon. Ook kun je op de website van Unrecorded precies zien uit welke componenten de verkoopprijs van een product bestaat. Zo zie je bijvoorbeeld wat de materiaalkosten zijn en hoeveel er naar de maker gaat. Voor €60,- kun je er een beanie kopen. 
  • Colorful Standard - Dit is een vegan kledingmerk dat onder andere winteraccessoires verkoopt. Het bedrijf creëert tijdloze, duurzame producten om de overconsumptie te vermijden. Bij Colorful Standard vind je sjaals in 31 kleuren voor € 60 met bijpassende beanies voor €35,- te gebruiken voor zowel mannen als vrouwen. Deze zijn allemaal gemaakt van 100% gerecyclede merinowol. 

Een duurzame garderobe

Met deze tips blijven je oren en handen lekker warm. Ook op zoek naar een jas? Als je winterjas - op termijn - toe is aan vervanging, denk dan eens aan een duurzaam exemplaar. We zetten de 6 warmste duurzame winterjassen voor je op een rij. En het blijft toch Nederland hé, dus we hebben ook een lijstje met duurzame regenjassen gemaakt. Wel zo handig!

Zit jouw sjaal of muts er nog niet tussen? Neem dan eens een kijkje in deze Brand Guide met winteraccessoires van When Sara Smiles voor nog veel meer keus!