Koud buiten he? Tijd voor warme accessoires (en hot choco maar dat terzijde) en dan het liefst ook nog duurzaam natuurlijk. Van mooie materialen en goed gemaakt. Wij helpen je op weg, bij deze merken en (online) winkels kun je terecht voor duurzame sjaals, mutsen en handschoenen!

Sjaals

 • Shop Like You Give A Damn - Bij dit online warenhuis kun je terecht voor alles fair, vegan en duurzaam. En zo ook sjaals en handschoenen, zowel voor heren als dames. Alle aangesloten merken op dit platform worden onderworpen aan deze 14 criteria. Van welk merk je ook iets aangeschaft, je zit er altijd goed. Hier vind je sjaals vanaf € 29,49.
 • Bufandy - Een Nederlands sjalenmerk, in 2013 opgericht door reisbegeleidster Dorien. Zij raakte tijdens haar werk in het Zuid Amerikaanse Andes Gebergte diep onder de indruk van de stoffen en kleuren van de inheemse bevolking. Ze kwam in contact met lokale ambachtslieden en daaruit ontstond het merk Bufandy. Sjalen die gemaakt zijn onder goede omstandigheden en om lang mee te gaan. De producten zijn een combinatie van 'Peruaanse alpacateelt, Ecuadoraans vakmanschap en Nederlands design'. Prijzen liggen tussen de € 44,95 en € 99,95. 
Sjaal Bufandy | Foto: Bufandy

Sjaal Bufandy | Foto: Bufandy

 • Take it slow - In deze online store van Laura vind je uitsluitend slow fashion kledingmerken, voor vrouwen en mannen. Het is haar missie om mensen naar een duurzamere garderobe te helpen zonder in te leveren op stijl. Je koopt er onder andere de sjaals van Bufandy en Alpaca Loca, maar ook van Armed Angels bijvoorbeeld. De prijzen liggen tussen de € 44,90 en € 74,90. 
 • Granny's Finest oftewel: 'de sjaal met het beste verhaal' - Granny's Finest is een slow fashion label dat met de productie van haar items een bijdrage levert aan de maatschappelijke participatie van ouderen. De sjaals, mutsen en wanten worden door jonge creatieven ontworpen en in handwerkclubs door ouderen gemaakt. En dat van natuurlijke, hergebruikte en gecertificeerde materialen. Prijzen variëren van € 39,95 tot € 89,95.
De sjaals van Granny's Finest worden met de hand gemaakt van natuurlijke en gecertificeerde materialen | Foto: Granny's Finest

De sjaals van Granny's Finest worden met de hand gemaakt van natuurlijke en gecertificeerde materialen | Foto: Granny's Finest

Mutsen, handschoenen & wanten

 • Alpaca Loca - Dit merk maakt heerlijk warme kwaliteitsproducten van alpacawol. De items worden op een eerlijke manier geproduceerd, met aandacht voor mens, dier en planeet. Prijs van de mutsen is € 69,00 en voor dezelfde prijs heb je een bijpassend paar wanten.
 • Project Cece - Deze slimme search engine brengt het online aanbod van eerlijk producten bij elkaar op één website. Alle producten worden in grofweg 5 categorieën ingedeeld (bijvoorbeeld eerlijke handel of milieuvriendelijk) zodat jij kunt kiezen wat je het meest belangrijk vindt. Je vindt er een flinke selectie handschoenen en warme wanten. Voor € 24 heb je al een handgebreide want. 
 • Unrecorded - Een Nederlands modemerk dat unisex basics maakt die niet trendgevoelig zijn. Alle producten worden geproduceerd in Europa en de makers ervan krijgen een leefbaar loon. Ook kun je op de website van Unrecorded precies zien uit welke componenten de verkoopprijs van een product bestaat. Zo zie je bijvoorbeeld wat de materiaalkosten zijn en hoeveel er naar de maker gaat. De sjaals van Unrecorded kosten € 70 en voor € 45 kan je een beanie kopen. 
 • Colorful Standard - Dit is een vegan kledingmerk dat onder andere winteraccessoires verkoopt. Het bedrijf creëert tijdloze, duurzame producten om de overconsumptie te vermijden. Bij Colorful Standard vind je sjaals in 31 kleuren voor € 60 met bijpassende beanies voor € 30 - te gebruiken voor zowel mannen als vrouwen. Deze zijn allemaal gemaakt van 100% gerecyclede merinowol. 
handschoenen

Een duurzame garderobe

 • Als je winterjas - op termijn - toe is aan vervanging, denk dan ook eens aan een duurzaam exemplaar. Zie hier 6x de warmste duurzame winterjassen
 • En het blijft toch Nederland hé, dus we hebben ook een lijstje met duurzame regenjassen gemaakt. Wel zo handig!
 • Zit jouw sjaal of muts er nog niet tussen in bovenstaande rijtje? Neem dan eens een kijkje in deze Brand Guide met winteraccessoires van When Sara Smiles voor nog veel meer keus!