Je hebt je voorgenomen om meer duurzame kleding te dragen. Maar waar begin je? Met deze duurzame standaarditems start je bij… de basis.

Natúúrlijk ga je het meest duurzaam met je kleding om door er zo lang mogelijk mee te doen. Dus als je van plan was de hele inhoud van je kast weg te doen en er duurzame items voor terug te hangen: doe het niet! Harstikke zonde van de items die je nu nog kunt dragen, of ze nu duurzaam zijn of niet.

Begin wat kleiner, zoals bij het vervangen van je basicitems zodra ze daaraan toe zijn. Want dat is af en toe nodig, zeker als je kast nu vooral nog bestaat uit goedkopere, minder kwalitatieve items. Je spijkerbroek gaat kapot, er zitten gaten in je sokken of de zolen van je sneakers zijn versleten. Dát is het moment waarop je een duurzame keuze kunt maken. Met dit lijstje zie je meteen waar je duurzame basics kunt scoren!

Wat is duurzame kleding?

Wanneer is een kledingstuk duurzaam? Dat is een ingewikkelde vraag om te beantwoorden. Er zijn volgens Milieu Centraal veel factoren om rekening mee te houden. Hoe duurzaam een kledingstuk is wordt onder andere bepaald door:

  • Het gebruik van land, water en fossiele brandstoffen
  • De vervuiling die bij de productie komt kijken, zoals door bestrijdingsmiddelen en plastic vezels
  • Van welk materiaal het item is gemaakt
  • De productieomstandigheden voor kledingarbeiders
  • De weg die het item heeft afgelegd voor het bij jou in de kast hangt
  • De kwaliteit van het kledingstuk

Voor de productie van katoen is ontzettend veel land en water nodig

Misschien is duurzame kleding daarom het beste te beschrijven als kleding dat zo mijn mogelijk schade toebrengt aan milieu, mens en dier. Bij onderstaande merken voor basic shirts, sneakers en meer zit je zeker weten goed!

T-shirts

De meeste T-shirts worden van katoen gemaakt. Ga je voor biologisch katoen, dan maak je een betere keuze. Neem voor een fijn basic shirt eens een kijkje bij Organic Basics. Dit merk gebruikt allerlei duurzame materialen voor hun shirts, zoals GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, Tencel en SilverTech. Ook Armedangels maakt gebruik van duurzame materialen voor hun modieuze T-shirts, die worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden. Teym heeft één onberispelijke duurzame garderobe die een leven lang meegaat, wat betekent dat je er een écht goed shirt scoort. De shirts van Neutral zijn gemaakt volgens de hoogste duurzame standaarden ter wereld, voor een heel schappelijke prijs. En heb je al eens gehoord van Bamboo Basics? Zij versnellen de transitie naar een eerlijke en niet vervuilende mode-industrie met basic shirts gemaakt van bamboetextiel.

Foto: Organic Basics

Spijkerbroeken

De productie van een spijkerbroek heeft een enorme impact op het milieu. Er is 10.000 liter water voor één jeans nodig, het verven van de stof gebeurt met chemicaliën en een spijkerbroek legt vaak zo’n 65.000 kilometer af voor het bij jou in de kast belandt. Gelukkig kun je dat vermijden door te kiezen voor een duurzaam exemplaar.

En aan duurzame jeans geen gebrek! Ook voor een spijkerbroek kun je terecht bij Armedangels. Kuyichi verkoopt spijkerbroeken van natuurlijke materialen met GOTS-gecertificeerd katoen. Jeansmerk Kings of Indigo zet zich in om door de hele keten het inkomen van de werknemers te verbeteren. Nudie Jeans maakt spijkerbroeken van biologisch katoen. En ken je MUD Jeans al? Hier kun je een spijkerbroek huren, waardoor het merk nauwelijks afval en 92% minder water gebruikt.

Foto: Kings of Indigo

Sneakers

Weinig mensen die géén paar sneakers in hun kast hebben staan. Ze zijn leuk bij (bijna) elke outfit en lekker comfortabel. Helaas maken ook sneakers een negatieve impact op het milieu door het productieproces en materiaalgebruik. Vermijd daarom sneakers gemaakt van plastic, leer en synthetische materialen en ga voor alternatieven als hennep, appelschillen, ananaspulp, kurk en koffieresten. Ja, dat is écht mogelijk.

De sneakers van VEJA worden gemaakt van biologische of gerecyclede materialen en zorgen voor een leefbaar loon voor de makers. Ook bij Womsh worden natuurlijke materialen gebruikt, en voor de productie wordt duurzame energie ingezet, wat de uitstoot van CO2 vermindert. SAYE maakt schoenen van kurk, rubber, cactus- en mangoleer. Met de sneakers van Flamingo’s Life plant je gelijk vijf bomen en help je bij het plasticvrij maken van de oceanen. En bij Greyder Lab vind je sneakers gemaakt van koffie of ananas. Dat loopt een stuk lekkerder, toch?

Foto: VEJA

Sokken

De leukste duurzame sokken scoor je onder andere bij Qnoop. Gemaakt van biologisch katoen, ontworpen in Nederland, eerlijk geproduceerd in Portugal. En extra handig: met het knoopje zorg je ervoor dat jouw paar in de was netjes bij elkaar blijft. Ben je sportief? Ga dan voor de sportsokken van Darn Tough, die levenslang meegaan. Met de sokken van WeAreThought loop je op hennep, bamboe en diervriendelijk wol. Dacht je dat dat gek was, dan ken je de sokken van Healthy Seas nog niet. Die worden gemaakt van gerecyclede visnetten. En houd je van een uitgesproken sok? Dedicated maakt de mooiste exemplaren met quotes als ‘fuck racism’.

Foto: Qnoop

Ondergoed

Misschien wel dé basics onder de basics: ondergoed. Voor fair underwear kun je terecht bij The Nude Label, waar je boxer of hipster op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt door een Valenciaans familiebedrijf. Bij Bamigo kun je terecht voor boxers van bamboe uit China, gekweekt op plantages van gecertificeerde leveranciers. Liever een basic die niet basic is? Neem dan eens een kijkje bij A-dam Underwear voor boxers met leuke printjes. Of juist géén boxer maar een fijne hipster van (deadstock) kant? Dan kun je terecht bij SavaraIntimates.

Foto: A-dam Underwear

Er zijn natuurlijk véél meer mooie merken waar je terecht kunt voor duurzame basics. Volg één van deze changemakers om inspiratie op te doen, bekijk al onze tips of ga zelf op onderzoek uit, je weet nu waar je op moet letten!

Wees niet te streng voor jezelf

Het is hartstikke goed dat je de keuze hebt gemaakt om je kast te verduurzamen. Onthoud dat je het niet in één keer goed hoeft te doen. Gelijk de perfecte duurzame keuzes maken is onmogelijk, en ontmoedigt je misschien alleen maar. Wees dus niet te streng voor jezelf, en kijk welke kleine stappen voor jou werken.