Wereldwijd geven we miljoenen euro's uit aan kleding en mode. De mode-industrie is hierdoor zelfs één van de grootste milieuvervuilers! Dat kan anders, vonden deze initiatiefnemers. Daarom startten ze een kledingbibliotheek. Bij de kledingbieb kun je outfits lenen voor speciale gelegenheden of voor een aantal weken. Ben je het zat? Dan ruil je het item gewoon weer om. Halló oneindige inloopkast! Wij selecteerden de leukste kledingbibliotheken van Nederland.

LENA the Fashion library: de eerste (online) kledingbibliotheek

We moeten dit artikel natuurlijk eigenlijk wel beginnen met LENA the fashion library. Deze kledingbibliotheek is de eerste gedeelde inloopkast van Nederland. Bij LENA geldt het principe "Pay-as-you-borrow". Hoe meer je leent, hoe meer korting je krijgt. Zo staan honderd punten gelijk aan 1 euro lenen per dag, of 25 euro per maand. De collectie bestaat uit hoogwaardige items van opkomende designers, vintage topstukken en duurzame merken. LENA werkt met verschillende stijlen: Elegant Chic, Mix & Match en Casual Street. Daarnaast hebben ze een exclusieve collectie voor dat ene bijzondere evenement. 

Je vindt LENA the Fashion Library aan de Westerstraat 174h, 1015 MP Amsterdam en je kunt ook online lenen bij LENA.

Outfit Library LESS in Arnhem 

Nog zo'n leuke kledingbibliotheek is Outfit Library LESS in Arnhem. Oprichtster Maria Kuznetsova wil met haar kledingbibliotheek een plek creëren waar vrouwen voor een vast bedrag per maand allerlei kledingstijlen kunnen ontdekken. Daarnaast houdt ze zich druk bezig met empowerment van vrouwen via allerlei workshops en activiteiten die in de ruimte gegeven worden. "Belangrijk is dat LESS een warme plek wil zijn voor alle vrouwen, ongeacht afkomst, religie, seksuele oriëntatie, leeftijd, maat of levensverhaal. Wie LESS bezoekt, wint al met al aan zelfvertrouwen en voelt zich gewaardeerd", vertelt Maria hierover. Tof!

Je vindt Outfit Library LESS tijdens pop-up events bij Rozet Arnhem (Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem) en op Facebook

Met een Kledingbibliotheek heb je toegang tot een megagrote garderobe!

Permanente kledingruil bij The Swapshop (Amsterdam, Rotterdam en online)

The Swapshop verlengt de levensduur van kledingstukken én helpt je aan een nieuwe garderobe! Op deze plek kun je kleding die in je kast ligt te verstoffen inleveren waarvoor je punten krijgt, die je weer kunt gebruiken om niet gescoorde items af te rekenen. Per 'swapbeurt' kun je maximaal 5 items tegelijk inwisselen. Superleuk! De collectie wisselt hierdoor vaak door, waardoor je een constante afwisselende garderobe hebt. Van kleding en schoenen tot de leukste accessoires: dit is the place to be in Rotterdam, Amsterdam en online

Je vindt de The Swapshop aan de Sing-Agathastraat 54, 2027 SH Rotterdam en Haarlemmerdijk 89, 1013 KC Amsterdam

#AWESOME kledingatelier Eindhoven

Het #AWESOME kledingruilatelier is speciaal in het leven geroepen voor mensen met een kleine beurs. Dat betekent niet dat niet iedereen welkom is, maar maakt het kleding ruilen voor iedereen haalbaar. In het kledingruilatelier vind je gekregen kleding. Veel kleding wordt gepimpt of geupcycled door vrijwilligers en is dus extra uniek. Voor kledingstukken die je inlevert krijg je een '#'. Dit is het ruilmiddel van #AWESOME. Met de hashtags kun je in de winkel weer andere kleding uitzoeken. Kom je hashtags tekort? Dan kun je ook met geld betalen. 

Je vindt #AWESOME op de Bloemfonteinstraat 62 in Eindhoven en online

De modeindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Huren is dus altijd beter dan kopen!

Luxe designerkleding huren bij Masterpiece

Designeritems voor een kleine prijs kun je ook huren bij Masterpiece! Deze kledingbibliotheek heeft een flinke collectie aan luxe designerkleding. Is je chique dinerparty weer achter de rug, dan retourneer je je designerkleding gewoon weer. Boek dan ofwel een afspraak bij de boetiek in Den Haag, of stuur het met de post! Standaard kun je elk item voor één week huren, maar wil je dit vaker doen of stukken langer kunnen houden dan kun je ook een abonnement afsluiten. 

Je vindt Masterpiece aan de Saturnusstraat 14 in Den Haag en online.

Stylingadvies bij WAUWcloset

Wil je er stijlvol uitzien en lief zijn voor de aarde, maar weet je niet goed hoe? Word dan lid van WAUWcloset. Als lid heb je hier toegang tot een gigantische kledingkast vól met (design)kleding en accessoires. Kies vier kledingstukken uit en stuur ze gratis en ongewassen terug als je weer aan vier nieuwe stukken toe bent. En handig: het platform helpt je bij het maken van kledingkeuzes met een eerlijk en onafhankelijk stylingadvies. Zo wil WAUWcloset de beste versie van jezelf naar boven halen.

Je vindt WAUWcloset online, maar kunt ook een afspraak maken om de showroom in IJsselstein te bezoeken.