Duurzame accessoires schieten als paddestoelen uit de grond. Tassen, schoenen, sieraden, zonnebrillen, you name it, they are there. Hoe zit het eigenlijk met horloges? Nou, die zijn er ook! Wij hebben de 3 mooiste horloges met een goed verhaal voor je op een rijtje gezet.

Votch vegan horloges

Votch is een horlogemerk uit Engeland, opgericht door Laura Stageman in 2016. Nadat zij zelf last kreeg van een ernstige huidaandoening, waarbij haar huid letterlijk losliet, was Laura maandenlang gedwongen thuis. Tijdens deze periode verdiepte ze zich in voeding ten opzichte van gezondheid, ze werd vegan en besloot nooit meer de huid van een levend wezen te dragen. 'How, when I felt the pain of losing my own skin, could I ever wear that of another being?'

Toen ze op zoek ging naar een nieuw (vegan) horlogebandje, en geen goed exemplaar kon vinden, was het idee voor Votch geboren! Ook vanuit haar bedrijf vindt Laura het belangrijk om goed te doen, zo ondersteunt ze iedere 3 maanden een ander goed doel waar 10% van de opbrengsten naartoe gaan. Laura heeft ook nog wel een tip voor andere (beginnende) duurzame ondernemers. 'Plan and know your audience, speak to people and seek advice along the way.' De horloges komen in allerlei toffe kleuren en uitvoeringen en zijn te koop via de website. De horloges zijn te koop vanaf 84 euro. 

HOT&TOT, gemaakt van hout

Niet op zoek naar een horloge van vegan leer? Neem dan eens een kijkje bij HOT&TOT. Dit duurzame horlogemerk maakt allerlei soorten horloges van hout. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, wat betekent dat het op een verantwoorde manier wordt verbouwd en gewonnen. Ze maken er verschillende modellen van, er is voor ieder wat wils. Heb je toch liever wél iets met vegan leer? Geen zorgen, HOT&TOT heeft ook houten klokjes met vegan leren bandjes.

Bij HOT&TOT is onze planeet de prioriteit. De verzend- en geschenkdoosjes waarin ze de horloges leveren zijn zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal. En het merk werkt samen met de Amerikaanse non-profit stichting One Tree Planted. Als jij een horloge van het merk koopt, planten zij een boom. Fijn! Er zijn tientallen varianten en de prijzen variëren tussen de € 79,99 en € 219,99.

Hurtig Lane, diervriendelijke klokjes

Oke, nog eentje dan. Een klein, PETA-approved vegan merk gerund door vrouwen, welteverstaan. Hurtig Lane is gespecialiseerd in dierproefvrije horloges gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. Zo waren de horlogebandjes in een vorig leven oude plastic flessen en katoenvezels. En ook leuk: de verpakkingen zijn volledig plasticvrij!

Hurtig Lane wil zowel onze planeet als de dieren die erop leven beschermen. Ze doen daarom continu onderzoek naar innovatieve manieren om duurzaam en milieuvriendelijk te blijven. Hun streven: producten maken die geen schade toebrengen aan dieren en zo min mogelijk aan het milieu. Je vindt hier dus horloges van vegan leer, vegan suède en staal in verschillende kleuren en met allerlei wijzerplaten. De prijzen variëren tussen de € 109,- en de € 169,-.

TIVC, Time Fo(u)r Change

Volgens de website van het Australische TIVC - wat staat voor Time IV Change - is dit 'the original vegan watch brand'. Oprichters Marko en Monique geloven dat iedereen de mogelijkheid heeft om een positief effect te hebben op de wereld. Zij doen dat door het maken van 100% cruelty-free horloges en kleine lederwaren. Ook TIVC ondersteunt goede doelen, 10% van de opbrengsten gaat naar 7 organisaties die zich inzetten voor mens, dier en natuur.

TIVC heeft verschillende collecties, een Piñatex collectie (waarbij de bandjes gemaakt zijn van ananasleer) maar ook een collectie met eco-suede. Dit is gemaakt van gerecycled polyester en het productieproces is vergelijkbaar met dat van papierrecycling, er worden geen schadelijke chemicaliën voor gebruikt. De horloges komen in 2 verschillende formaten, zijn te bestellen in de webshop (levering wereldwijd) en prijzen varieren tussen de 118 en 152 euro. 

Mocht je benieuwd zijn naar andere natuurlijke alternatieven voor leer: heb je al weleens van paddenstoelenleer gehoord?