We kunnen er best kort over zijn, kurk is een geweldig materiaal. Het is een natuurproduct, multi-inzetbaar, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en goed te recyclen. Tijd dus om kurk eens wat meer in de spotlight te zetten.

Ben je opgegroeid in de jaren '70 of '80 dan kon je bijna niet om kurk heen. Het lag op de vloer, de wand werd ermee bekleed en uiteraard had je kurken onderzetters. Inmiddels zie je kurk weer langzaam aan populariteit winnen en dat is meer dan terecht.

Het volledig natuurlijke materiaal is licht, antistatisch, geluidsdempend, vochtbestendig en het isoleert goed. Allemaal fijne eigenschappen die maken dat je kurk voor van alles kunt gebruiken, van mode tot ruimtevaarttechnologie.

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Hiervoor wordt de boom elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen, hoef je de boom dus niet te kappen. Sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer! Een kurkeik die niet wordt geschild, leeft zo'n 80 jaar. Eentje die wel wordt gebruikt voor de kurkproductie kan hierdoor zo'n 200 jaar worden. En dat zijn heel wat extra jaren om CO₂ uit de lucht te halen. Er is wereldwijd zo'n 2.200.000 hectare kurkbos waarvan het meeste zich in Portugal en Spanje bevindt.

Kurk gebruiken

Wij zijn vooral erg enthousiast over het gebruik van kurk in je huis, bijvoorbeeld als vloer of om een muur om te toveren tot gigantisch prikbord (offline Pinterest, yay!). Het is geluidsdempend, voelt lekker zacht aan en is tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar als je niet zo'n fan bent van het retro kurkbruine kleurtje. Dat maakt het trouwens ook ideaal materiaal voor speelgoed.

Maar ook als mode-item zijn we fan van kurk. Zo vielen we als een blok voor deze vette sneakers van kurk.

Schoenen van kurk. Foto: Qurc

Kurk hergebruiken

Maar kurk kom je misschien nog wel het meest tegen op je wijnfles. En aangezien we daar met zijn allen best wat van drinken, kan je je voorstellen hoeveel kurken er nu nog worden weggegooid. Op verschillende plekken kunnen we onze wijnkurken inleveren.

Bij een aantal organisaties worden de kurken vervolgens op een sociale werkplaats worden vermalen tot granulaat. Dit kan dan weer worden gebruikt als isolatiemateriaal of grondbedekker voor de ecologische tuinbouw en kunstgrasvelden. Er kunnen alleen geen nieuwe fleskurken van worden gemaakt, daarvoor is het schoonmaakproces te kostbaar en milieubelastend. Sparen dus, die wijnkurken en daarna op deze plattegrond met kurkretourlocaties kijken voor een inzamelpunt bij jou in de buurt.