Je kind gun je het mooiste speelgoed. Maar speelgoed is vaak gemaakt van plastic. Gelukkig komen er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt. We vertellen je waar je op kunt letten én geven je tips voor de leukste duurzame speelgoedmerken.
Duurzaam speelgoed is speelgoed dat op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier is gemaakt. Vaak van natuurlijke materialen als katoen en hout, maar er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden. Mark Ligteringen, eigenaar van vier speelgoedwinkels (Planet Happy) in Nederland, gebruikt bijvoorbeeld bioplastic op basis van tarwe om speelgoed mee te maken.
Mark maakt speelgoed van bioplastic. Foto: Mark Ligteringen.
Is Lego duurzaam?
Toch kan ook plastic speelgoed als duurzaam worden bestempeld. Neem Lego, een van de populairste speelgoedmerken ter wereld, gemaakt van ruwe olie. Liesbet Vayssier, eigenaresse van speelgoedwinkel Carrabas in Rotterdam, vindt de gekleurde bouwblokjes zelf niet als duurzaam. “Maar ik heb ook klanten die het wél duurzaam vinden, omdat het vaak generaties meegaat.”
"Ook zijn de steentjes en poppetjes heel makkelijk met een spons en water dat niet heter dan veertig graden is schoon te maken", vult Bram Akkermans, eigenaar van Bram's Bouwstenen, de grootste tweedehands Legozaak van Nederlaand aan. "En als je het in een kussensloop doet, kan het zelfs in de wasmachine."
Een kind speelt met blokjes Lego. Foto: Pixabay.
Duurzaam of niet, op veel speelgoed zijn kinderen vaak na een paar jaar wel uitgekeken. Het is dus slim om bij de aanschaf al stil te staan of een product lang meegaat. Speelgoed met een open einde is vaak voor vele leeftijden leuk, en stimuleert het de verbeelding van een kind meer. Je allerliefste wordt immers niet afgeleid door flikkerende lichtjes en geluid, en moet de eigen fantasie gebruiken.
Waar scoor je duurzaam speelgoed?
In de meeste reguliere speelgoedwinkels is het aanbod duurzaam speelgoed nog gering. Waar je dan wél terecht kunt? Check eerst eens of je tweedehands leuk speelgoed kunt vinden! Even een sopje eroverheen en het is weer als nieuw. Zo hoef je er geen bakken met geld aan uit te geven én ben je duurzaam bezig. Je scoort tweedehands speelgoed in kringloopwinkels, op Markplaats of op een lokale rommelmarkt.
Ook is het slim om lid te worden van een speel-o-theek, dat is een bibliotheek maar dan voor speelgoed. Je kunt er speelgoed lenen en vaak al voor een klein bedrag lid worden. Zo probeer je speelgoed makkelijk uit en staat je huis niet vol met speelgoed waar je kind op is uitgekeken. Weten waar je een speel-o-theek vindt? Check dit handige overzicht van speel-o-theken in Nederland.
Toch iets nieuws aanschaffen? Dan vind je hieronder onze tips voor duurzame speelgoedmerken.
Dit zijn duurzame speelgoedmerken
• Haba. De Duitse speelgoedfabrikant Haba biedt verschillende houten knikkerbanen aan, van duurzaam gecertificeerd (PEFC-)hout. Ook is er een ruime keuze aan houten inlegpuzzels en hebben ze lappenpoppen in allerlei soorten en maten.
De houten knikkerbaan van het merk Haba. Foto: Haba.
• Kapla. Wie met kleine steentjes wil bouwen kan kiezen voor Kapla, kleine plankjes van (soms geverfd) grenenhout. Dit speelgoed werd in de jaren ’60 ontwikkeld door de in Frankrijk wonende Nederlander Tom van der Bruggen. Hij wilde een vervallen boerderij verbouwen tot kasteel, maar de houten blokjes waarmee hij een schaalmodel maakte, waren te groot. Dus maakte hij zijn eigen constructieblokjes en Kapla was geboren.
• Crayon Rocks. Er is niets zo leuk als met krijt spelen. Hoewel kalk ook een natuurlijk materiaal is, zijn er tegenwoordig ook krijtjes op de markt die zijn gemaakt van biologische sojabonen. De krijtjes van Crayon Rocks worden gekleurd met minerale pigmenten. Een compleet natuurlijk krijtje dus, in een vorm die ook nog eens de pengreep van je kleintje stimuleert.
Deze vrolijke krijtjes zijn gemaakt van soja. Foto: Crayon Rocks.
• Fagus. Wil je kind een speelgoedauto? Kijk dan eens bij het merk Fagus. In de sociale werkplaats in Duitsland wordt al sinds 1982 duurzaam hout verwerkt tot speelgoed. Zelfs de bijgeleverde poppetjes zijn van hout en veel modellen zijn uit te breiden wanneer je kind op het basisspeelgoed uitgekeken is.
Een speelgoedautootje van hout van Fagus Wood. Foto: Fagus Wood.
• Green Toys. Hout is natuurlijk mooi, maar we snappen dat je kindje soms ook graag met andere materialen speelt. Green Toys brengt speelgoed van gerecycled plastic op de markt: van onderzeeboot tot vuilniswagen. Allemaal gemaakt van 100% gerecycled kunststof en verpakt in golfkarton.
• Lilliputiens. Gebruikt je kind nog een speen? Dan zijn er de knuffeldoekjes van organisch katoen van het Belgische Lilliputiens. De doekjes hebben de vorm van dieren, zoals een neushoorn of leeuw.
Een baby speelt met een knuffeldoekje van katoen van het merk Lilliputiens. Foto: Lilliputiens.
• Brio. Op zoek naar een duurzame speelgoedtrein? Kijk eens in het assortiment van Brio, gemaakt van FSC-gecertificeerd beukenhout en met waterverf geschilderd. Ook de verpakking is milieuvriendelijk.
• Grimm's. Van een houten regenboog tot houten kabouterhuisjes: Grimm’s brengt al jaren houten speelgoed op de markt, geverfd met niet-giftige kleurbeits op waterbasis. Zelfs de bijtringen voor baby’s zijn van hout, met een plantaardige olie-afwerking. Het hout komt uit Europese bossen, waar de gekapte bomen steeds worden vervangen. En als er onverhoopt iets kapotgaat, kan het speelgoed worden gerepareerd met een speciale reparatiekit.
Speelgoed van het merk Grimm's, gemaakt van hout uit Europese bossen. Foto: Grimm's.
• PlanToys. Speelgoed grotendeels gemaakt van overgebleven zaagsel. Dat is de PlanWood-lijn van het in 1981 opgerichte PlanToys. Het zaagsel, dat een restproduct is van het houten speelgoed van PlanToys, wordt gemengd met organische pigmenten en een niet-giftige lijm. Dit mengsel gaat in verwarmde mallen, waarna speelgoed wordt gevormd. Dat speelgoed is divers, van een bowlingset tot een dino-auto.
Een baby speelt met speelgoed van PlanToys, gemaakt van zaagsel. Foto: PlanToys
• Rubbabu. Rubbabu gebruikt natuurrubber van rubberbomen om heerlijk zacht rubberen speelgoed te maken; van speelgoedautootjes tot een zachte rubberbal. Het proces is vergelijkbaar met het bakken van brood, aldus de makers. Rubberen schuim wordt in mallen gegoten en langzaam gebakken. Dan wordt het speelgoed gedroogd en geschilderd. Het speelgoed is 100% biologisch afbreekbaar.
• Tender Leaf Toys. Zoek je een mooi, duurzaam poppenhuis? Dan kun je terecht bij Tender Leaf Toys. De poppenhuizen en poppetjes zijn geheel van hout gemaakt, en met de hand geschilderd in pastelkleuren. Het hout is afkomstig van rubberbomen in Indonesië die geen latex meer produceren. In samenwerking met de overheid worden nieuwe bomen geplant. Er zijn ook allerlei houten accessoires te koop, zoals een pizzaoven en een blender.
Een houten poppenhuis van Tender Leaf Toys. Foto: Tender Leaf Toys.
• Binabo. Wil je de creativiteit bij je kind stimuleren? Probeer dan eens de klikbare ‘chips’ van Binabo. Hiermee kan je kind zelf ballen en andere vormen maken. De chips zijn gemaakt van een speciaal biomateriaal van hernieuwbare grondstoffen zoals suiker, hars en houtvezels.
Heb jij ook een tip voor duurzaam speelgoed? We horen het graag! Stuur ons een berichtje: hallo@vanafhier.nl.