Wat is duurzaamheid? En hoe werkt klimaatverandering? De antwoorden op deze vragen zijn soms lastig te begrijpen voor kinderen. Gelukkig zijn er steeds meer kinderboeken die deze ingewikkelde onderwerpen op een makkelijke manier uitleggen. Wij hebben er 6 op een rij gezet!

Tip: Support your locals! Kijk daarom altijd eerst of je lokale boekhandel het boek op voorraad heeft of bestel bij je lokale winkel via Libris.nl. Wil je het boek liever lenen? Veel bibliotheken hebben een online reserveringssyteem en zijn open voor het afhalen van boeken!

Samen hier

Samen Hier is de Nederlandse versie van het prenten- en voorleesboek 'Here we are' van Oliver Jeffers. Oliver maakte dit prentenboek na de geboorte van zijn zoon. Met korte zinnen en kleurrijke illustraties vertelt Oliver Jeffers alles over de mensen, dieren én natuur op onze wereld.  De boodschap van het boek is universeel: ‘De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’

Het boek is vooral geschikt als voorleesboek voor kinderen jonger dan 6 jaar, en is daarmee ook een leuk kraamcadeau! Je kunt het boek kopen voor €14,95 bij je lokale boekhandel of online via verschillende webshops zoals bruna.nl en Libris.nl.

'Samen hier' staat vol kleurrijke illustraties. Foto: Uitgeverij de Fontijn

Koos zoekt een huis 

Ken je Koos de Koala al? Met dit klimaatkarakter willen bedenkers Liselot en Vicky kinderen op een luchtige manier kennis laten maken met de grote klimaatthema's. Ze doen dit door middel van een online kinderserie, prentenboek en hun social media kanalen. Wellicht ken je ze van het programma Dragon's Den, hier haalde ze een mooie investering binnen om hun platform verder uit te breiden!

Vorig jaar brachten ze het interactieve (voor)lees, kijk- en zoekboek 'Koos zoekt een huis' uit. In het boek gaat Koos de Koala op zoek naar een nieuw huis, omdat zijn favoriete boom wordt omgekapt.  

'Koos zoekt een huis' is een (voor)leesboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Het boek kost €14,95 en is te koop bij de lokale boekenwinkel en in de webshop van Koos de Koala. Extra leuk: Koos heeft dus ook een online serie 'Koos en Moos' op Youtube! 

Foto: Koos de Koala

De klimaatjes

De Klimaatjes zijn zeven dierenvrienden die de hoofdrol spelen in de gelijknamige prentenboekenserie, geschreven door Judith Koppens. De verhalen leren kinderen op speelse wijze hoe we met elkaar onze leefomgeving fijn kunnen houden. De serie bestaat inmiddels uit 7 boeken, over onderwerpen als de plastic soep en de opwarming van de aarde.

De boeken uit de Klimaatjes-serie zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en kosten €15,95 per stuk. Je vindt de boeken bij de lokale boekhandel of in de webshop van Libris.

Foto: De Klimaatjes

Pluk redt de dieren

Misschien heb je het boek 'Pluk en de Pletteflet' zelf nog wel gelezen als kind. Maar wist je dat Annie M.G. Schmidt een vervolg schreef op dit beroemde boek? 

In 'Pluk redt de dieren' gaat Pluk samen met zijn vriendje Spijtebijt op bezoek bij de zogenaamde klimaatexperimenteerkas van de Weerman. Door een fout van de Weerman ontstaat er chaos en lopen ineens alle klimaten door elkaar: pinguïns in de tropen en sneeuwstormen die razen over bibberende olifanten. De Weerman moet zo snel mogelijk de klimaten herstellen en Pluk helpt de dieren aan een geschikt logeeradres! 

Pluk redt de dieren is leuk als voorleesboek, maar ook geschikt om zelf te lezen voor kinderen van 4-7 jaar. En het is nu ook te koop als luisterboek! Je vindt het boek bij de lokale boekenwinkel en online bij o.a. Libris en Bruna vanaf €9,99. 

Foto: Uitgeverij Querido

Groene voeten

Groene voeten van Lotte Stegeman is een doe- en denkboek voor kinderen over duurzaamheid. Want hoe zit het nu precies met koeienscheten, benzineslurpers, plastic soep en klimaatverandering? Welke geniale groene ontdekkingen werken echt? En wat kunnen kinderen allemaal zelf doen? Groene Voeten is een optimistisch en handig boek over duurzaamheid, vol met tips voor een groen leven!

Groene voeten is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en kost €15,99. Het boek is te koop bij de lokale boekenwinkel of via de webshop van Sissy-Boy.

Foto's: Lotte Stegeman

Dit is een goed gidsje

Het kinderboek 'dit is een goed gidsje' is de jeugdeditie van de bestseller 'Dit is een goede gids' van Marieke Eyskoot. In het boek vind je leukste tips en activiteiten voor kinderen om de wereld een beetje duurzamer te maken. Kinderen kunnen meteen aan de slag met de tips: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. Zo lees je in het boek tips voor het besparen van energie en het opruimen van plastic! 

Dit is een goed gidsje is vooral geschikt voor kinderen tussen de 9-12 jaar, maar ook kinderen van andere leeftijden kunnen aan de slag met de tips. Het boek kost €17,50 en is te koop bij de lokale boekhandel of bij webshops als Libris en AKO. 

Foto: Marieke Eyskoot

Het favoriete duurzame boek van jouw kind

We zijn erg benieuwd naar het favoriete duurzame boek van jouw kind(eren). Ontbreekt deze in het lijstje? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar hallo@vanafhier.nl