Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands items, en wij snappen wel waarom! Op Marktplaats of in de kringloopwinkel vind je de leukste items voor weinig geld én het is ook nog eens duurzaam. Toch kan kringlopen soms ook een uitdaging zijn, want hoe vind je nu dat perfecte item? Wij vroegen het aan Liz Groen, fulltime antiek- en vintagehandelaar! 

Fulltime vintagehandelaar 

Liz gaat iedere dag weer op zoek naar de leukste vintage items en verkoopt deze via CataWiki en Marktplaats. Daarnaast houdt ze elke maand een speciale Schattenjacht Sale op haar Instagram en verkoopt ze bijzonder items via Instagram stories. Haar specialisatie ligt vooral in het kleingoed gemaakt tussen 1900 en 2000, denk aan vazen, glaswerk, servies en woonaccessoires.

Tot eind 2020 werkte Liz nog als fotograaf, maar door de lockdown viel haar werk als fotograaf helemaal stil. 'Ik ben me toen volledig gaan richten op het verkopen van antiek en vintage. Toen pas ontdekte ik dat dit écht mijn passie is en dat ik het niet alleen 'erbij' wil doen. Ik doe dit werk nu iedere dag met enorm veel liefde en plezier.'

Kringloop items met een verhaal 

Liz hecht veel waarde aan het verhaal achter haar kringloop items. 'Ik vind het fascinerend om een item te kopen voor een paar euro, wat misschien wel 100 jaar oud is. Voor deze items is ooit een vermogen betaald, maar de waarde is in de loop der jaren verloren gegaan. Het is voor mij een uitdaging om het verhaal achter deze items weer te vinden en te vertellen. Dit is niet altijd gemakkelijk, 90% van de items zijn niet gestempeld of gesigneerd.' 

Toch weet Liz regelmatig het verhaal achter haar kringloop items te achterhalen. Op haar Instagram vertelt ze de verhalen achter de kringloopvondsten en als je wat koopt ontvang je altijd alle informatie over het bestelde item. 

Glaswerk, keramiek en servies behoren tot Liz' specialisatie | Foto: Liz Groen  

Tips voor de perfecte vondst 

  • Bezoek meerdere kringloopwinkels: mensen zeggen vaak dat ze nooit wat leuks vinden in de kringloop, het is dan ook een kwestie van geluk. Door meerdere kringloopwinkels te bezoeken maak je de kans op dit geluk wat groter. Ik bezoek minimaal 5 kringloopwinkels per keer. En geloof me; bij de één ga je met armen vol weg en bij de ander ga je met lege handen naar huis. 
  • Kijk goed naar de plaats waar een kringloop is gevestigd: de bewoners rondom een kringloopwinkel zijn namelijk ook degenen die de spullen aanbrengen. Ga je dus naar een wijk waar de huizen wat groter zijn en de mensen meer te besteden hebben, dan is de kans ook groter dat je daar in de kringloop mooiere items vindt met een hogere waarde.
  • Plaats het item even apart: wat het winkelen in een kringloop soms lastig maakt is dat er zoveel in een rek staat, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook kan een mooi item ineens 'troep' lijken, doordat het tussen spullen staat die jij niet mooi vindt. Mijn tip is dan om het item ertussenuit te halen en even ergens apart te plaatsen, zodat je kunt kijken hoe het dan tot zijn recht komt. Vaak komt dan pas de schoonheid van een item goed naar voren.
  • Neem het mee: misschien een vreemde tip, maar koop het item gewoon. Zie je iets leuks voor een paar euro? Neem het mee! Je kunt dan thuis rustig uitzoeken wat het item waard is. Is het niks? Verkoop het dan weer via Marktplaats of geef het weg. Zelf ben ik ook zo begonnen, door veel te kopen, uitzoeken en kijken wat ik ervoor kan krijgen. De ene keer had ik pech, maar soms had ik ook veel geluk. Dit 'testen' levert je in ieder geval heel veel kennis en ervaring op.
  • Gebruik goede zoektermen op Marktplaats: voor het struinen op Marktplaats raad ik aan om eens kritisch te kijken naar welke zoektermen je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op 'Vintage ladekast hout', maar dan kom je wel direct terecht bij de advertenties van verkopers die weten wat dit soort items waard zijn. Wanneer je alleen zoekt op 'ladekast' of 'kast' dan is het aantal advertenties veel groter, maar heb je wel kans om een pareltje te vinden voor weinig geld. Het vergt alleen wel wat extra tijd.
  • Zoek ook eens op Marktplaats 'In je buurt': deze button vind je op de homepagina van Marktplaats. Je ziet dan van alles langskomen uit allerlei categorieën wat aangeboden wordt in jouw wijk. Met een beetje geduld en lang scrollen is het echt mogelijk om een mooi item te vinden. Zo vond ik zo bijvoorbeeld een prachtig Art Deco bijzettafeltje wat bij mijn buren bleek te staan.