Je mond verzorgen heeft impact op het milieu. In veel tandpasta’s zitten namelijk microplastics. En veel mondverzorgingsproducten zijn gemaakt van plastic. Wil je graag een duurzaam alternatief? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Tandpasta in tabletjes

Kies voor tandpastatabletten. Die heb je tegenwoordig van verschillende merken en in verschillende smaken, onder meer van Smyle, Etos, Denttabs en Choose. Je stopt een tablet in je mond, kauwt erop alsof het een snoepje is en doet wat water op je tandenborstel. Bij het poetsen ontstaat vanzelf schuim in je mond. Dat is minder schuim dan bij tandpasta, maar je tanden worden er net zo schoon mee.

Tandtabletten heb je van verschillende merken, onder meer van Smyle.

In de meeste tandpastatabletten zit sorbitol, dat ook in tandpasta zit en een zoetmaker is. Verder zit er bijna altijd acacia senegal gumextract in. Deze arabische gom wordt gebruikt als verdikkings- en hechtingsmiddel. Andere ingrediënten zijn vaak: pepermuntolie - dat zorgt voor een mintsmaak - , calcium aarbonate - dat wordt gebruikt als polijstmiddel - en magnesium stearate – dat nodig is om de tabletjes stevig te houden -.

Alle tandpastatabletten die op de markt zijn, zijn naar eigen zeggen dierproefvrij, vrij van microplastics en vegan. De verpakkingen zijn ook allemaal plasticvrij. Ze worden verkocht in een papieren zakje of in een glazen flesje.

Je kan er ook voor kiezen om zelf tandtabletten te maken. Op internet zijn ingrediëntenlijsten te vinden. Maar tandartsen raden het af. De omstandigheden in jouw huis zijn misschien niet zo hygiënisch als die in een lab of in een fabriek. En als je net de verkeerde hoeveelheden gebruikt of een ingrediënt mist, kun je je gebit verpesten.

Bamboe tandenborstel

Of je nu met de hand poetst of elektrisch; de meeste tandenborstels zijn van plastic of kunststof gemaakt. Jammer want het kan zoveel duurzamer. Op internet wordt melding gemaakt van een tandenborstel uit de oertijd: een dun stokje, met uitgeplozen houtvezels aan het uiteinde.

In de Arabische wereld wordt vaak een siwak-stokje gebruikt. Foto: Pixabay.

In de loop van de tijd is dat vervangen door een plastic variant. Jammer eigenlijk, maar inmiddels hebben diverse fabrikanten bamboe tandenborstels op de markt gebracht. In sommige gevallen zijn de haren gemaakt van bamboeviscose, een textielsoort. Maar er zijn ook borstels, gemaakt van varkensharen.

Je kunt ook kiezen voor een siwak stokje of miswak, zoals in de Arabische wereld wordt gebruikt. Het gaat om een takje van een kleine boom, de salvadora persica. Het is de bedoeling dat je het puntje van de siwak schraapt en op het uiteinde kauwt tot het zacht en borstelig is. Dan gebruik je het als tandenborstel. Als het borsteltje versleten is snijd je het gebruikte stukje eraf en kauw je opnieuw op het uiteinde om een nieuw borsteltje te maken.

Houd je niet van hout of bamboe in je mond? Er zijn ook merken die tandenborstels van gerecyeld plastic gebruiken, bijvoorbeeld gemaakt van oude drinkbekers.

Wie elektrisch poetst heeft weinig keuze. Het onderste deel waar de accu zit, is bij alle merken van plastic. Wel zijn er merken die een houten opzetstuk verkopen.

Flosdraad

Staan je kiezen of tanden dicht tegen elkaar? Dan is flossen handig om voedingsresten te verwijderen. Het meeste flosdraad is van plastic gemaakt. Dat is jammer want er bestaan alternatieven van mais of zijde. Merken die duurzaam flosdraad aanbieden zijn onder meer Georganics, bij Bambaw en Biobrush.

Een bamboe rager is beter dan een plastic variant. Je hebt ze van meerdere merken. Foto: Piksters.

Ragers

Flosdraad is dun en daarmee vooral geschikt voor mensen met weinig ruimte tussen hun tanden en kiezen. Meer ruimte aanwezig? Dan zijn ragers handig om tandplak weg te halen. Deze kleine borsteltjes zijn helaas vaak van plastic met daarop een hele dunne metalen borsteldraad. Er zijn tegenwoordig ook veel bamboe-alternatieven, onder meer van Piksters, NextBrush en Green-Goose. Bamboe is er wereldwijd namelijk genoeg en het is heel hard en stevig. 

Naast houten tandenborstels heb je ook een variant van bioplastic. Foto: Pexels

Tandenstokers

Ze zijn er in hout en daar is niets mis mee. Helaas zijn ze er ook steeds vaker in kunststof varianten. Terwijl er – naast hout - genoeg alternatieven zijn als bamboe en bioplastic. De laatste is een plastic gemaakt uit natuurlijke grondstoffen als mais of het zetmeel van aardappelen. Het voelt als echt plastic maar met bioplastic tandenstokers verwijder je het vuil tussen je tanden na de maaltijd op een milieuvriendelijke manier. Bamboe en bioplastic tandenstokers scoor je onder meer bij The Humble Co.

Met een tongschraper maak je je tong schoon. Foto: Pexels.

Tongschrapers

Met een tongschraper kun je bacteriën en tandplak van je tong afschrapen. Je hebt ze in allerlei vormen en maten, en ook van allerlei materialen. Die van metaal (koper of roestvrijstaal) zijn het meest milieuvriendelijk en het makkelijkst schoon te maken. Je hebt ze van allerlei merken, onder meer van het Nederlandse OrganiBrush.

Doe bij het tandenpoetsen de kraan dicht (foto: Pexels).

O ja, voordat je de badkamer verlaat nog een laatste tip. Laat de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, zo verspil je minder kraanwater.