Ga je binnenkort een dagje uit maar weet je nog niet naar welke stad? Kijk eens voorbij de usual suspects in de Randstad! Bijvoorbeeld het gezellige Amersfoort. Hier kan je terecht voor koffie die een beetje naar cactus smaakt, een winkel vol goede verhalen en de wereldberoemde schilderijen van Piet Mondriaan.

Head's up: ga er vooral met een lege maag naartoe want we het stikt hier van de lekkere koffietentjes en eetcafé's. Daarom hebben we er stiekem een elfde hotspot tussen gezet. Niet verder vertellen!

BUUF

De schitterende serre van BUUF. Foto's: Facebook BUUF

Carmen en Cesare waren al jaren vriendinnen en twee jaar buurvrouwen van elkaar. Zij droomden er al tijden van om een eigen bedrijfje te beginnen en in 2015 besloten ze er voor te gaan. Binnen de karakteristieke muren van de Mariënhof vind je het prachtige plekje dat deze twee buurvrouwen gecreëerd hebben: BUUF. In de serre of op het terras kan je genieten van een goede kop koffie of thee en ambachtelijke taartjes en versgemaakte lunchbroodjes! Dan hebben ze het niet over vlaai, kunstige taarten of slagroomtaarten maar zoete taarten die helemaal zijn gericht op smaak. En dat proef je! Klik hier voor de site van BUUF in de Serre.

Blur

Smullen van zoetigheden bij Blur.

Blur is een toffe plek met allerlei cadeautjes. Van de meest wonderschone gedroogde bloemen tot leuke notitieboekjes en servies van Fabienne Chapot. Maar bij Blur kun je voorál terecht voor een lekker taartje, kopje koffie of een lunch.  Wil je daar het fijne van weten? Ga dan vooral bij ze langs of neem een kijkje op de website van Blur.

SEM sla en meer

Foto: Het Zero Waste Project

Voor een lekkere salade moet je bij SEM zijn. Zo simpel is het! Hoewel... Alle ingrediënten zijn natuurlijk gezond én lekker. SEM gelooft namelijk dat gezond eten helemaal niet saai of smaakloos hoeft te zijn. En dat zie je niet alleen terug op de menukaart, maar ook aan de samenwerkingen zoals Ridiculously Good, De Vegetarische Slager, Dutch Harvest thee en SUE. Ook kun je bij SEM terecht voor sapjes, smoothies en salades to go. Je vindt SEM op de Kortegracht 6. 

Boetiek 033

Op het raam staat het keurig uitgelegd: bij deze Boetiek kun je terecht voor Mode, Cadeaus en spullen voor de baby. Denk aan fair fashion merken zoals ArmedAngels, People Tree en Skunkfunk én een hele hoop verantwoorde cadeautjes voor aanstaande moeders en vaders. Bijvoorbeeld van het duurzame merk FRESK. Bij Boetiek 033 slaag je altijd! 

Kunsthal KAdE 

Kunsthal Kade door Frans Berkelaar.

Nét buiten de stadsmuren van Amersfoort ligt Kunsthal KAde. Aan de oevers van de Eem is er volop ruimte voor tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse/ moderne kunst, architectuur, vormgeving & design. Dit museum heeft geen eigen collectie, maar opent haar deuren voor de mooiste tentoonstellingen uit de hele wereld. Deze zomer kan je er terecht voor de tentoonstelling 'De Kleuren van de Stijl.' Hier kan je je ogen uitkijken bij de kunstwerken van o.a.  Piet Mondriaan, Yves Klein en Gerrit Rietveld. Ben jij niet bang voor rood, geel en blauw? Klik dan hier voor de site van Kunsthal KAdE.

De Nieuwe Graanschuur 

In De Nieuwe Graanschuur kan je producten tappen. Foto: Derk Sivert van der Laan.

De initiatiefnemers van De Nieuwe Graanschuur willen mensen te inspireren om zoveel mogelijk biologisch, lokaal en verpakkingsarm te winkelen. Daarom kan je er terecht voor tips over voedselverspilling en verse biologische producten uit de omgeving, zoals groenten, vlees, boter, kaas en eieren. Niet alles komt uit de buurt (koffie en chocola bijvoorbeeld niet) maar je kunt wél alles meenemen in je eigen bakje, zakje of flesje. Je kunt er ook terecht voor verse afhaalmaaltijden en knabbels van producten die nog prima te eten zijn, maar anders in de afvalbak belanden. Klik hier voor de website van De Nieuwe Graanschuur.

HANA Amersfoort

Het eten van HANA is eigenlijk té mooi om op te eten. Maar zorg dat je toch een hap neemt, want de bao buns, hotcakes (dikke pancakes) en thee van losse bladeren is té lekker om te laten staan. Bij HANA kun je terecht voor allerlei bijzondere vega(n) gerechten, maar ook voor de vis- of vleesliefhebber is er genoeg te kiezen. Ben je vegan en heb je geen zin in een broodje hummus? Dan is het raadzaam om een OV-fiets te pakken en vanuit het centrum naar de Leusderweg te fietsen om bij HANA neer te ploffen. 

Het Lokaal

Ben je op zoek naar (nog) meer lekkernijen en pure producten uit de streek? Kijk dan ook eens bij Het Lokaal. Bij deze streekwinkel in hartje Amersfoort verkopen ze (bijna alleen maar) producten die binnen een straal van 50 kilometer geproduceerd zijn. In Het Lokaal zelf wordt brood gebakken, koffie gebrand en bier gebrouwen. Verder kan je er meedoen aan workshops en proeven van de meest appetijtelijke hapjes. Als klap op de vuurpijl kan je de producten kopen en het recept van de kok mee naar huis krijgen! Klik hier voor de website van Het Lokaal.

De Wagenwerkplaats

Binnen in het DLC Restaurant.

De Wagenwerkplaats ligt op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Vroeger werden hier goederenwagons onderhouden en omgebouwd. Inmiddels wordt deze bijzondere industriële locatie gebruikt voor allerlei evenementen, zoals markten, foodtruck festivals, parades, picknicks en andere activiteiten. Op dit terrein vind je ook het DLC Restaurant, waar alles is opgebouwd uit gerecyclede materialen.  DLC staat voor Daily Local en Cooking en je kunt er van donderdag tot en met zondag terecht voor heerlijke maaltijden. Zo serveren ze bijvoorbeeld verse groente en fruit uit hun eigen kas die zij kweken met clienten van zorgorganisatie Amerpoort. Op deze manier geven zij mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een kans om mee te draaien in de maatschappij. Hulde! Klik hier voor de website van het DLC Restaurant.

Het Groene Huis

Het Groene Huis.

Op het weelderige Landgoed Schothorst staat Het Groene Huis. Hier kan je van alles ontdekken en leren over de natuur en duurzaamheid. In Amersfoort zijn er namelijk steeds meer mensen bezig om te bouwen aan een groene, gezonde en duurzame stad. Zij delen graag hun kennis. Zo weten ze bijvoorbeeld hoe je een eigen groenstrook beheert, hoe je duurzaam je huis renoveert of hoe je zwerfafval in je buurt aanpakt. Heb jij een plannetje voor je huis of buurt en ben je nog op zoek naar informatie, contacten of inspiratie? Doe dan mee met een van hun workshops of andere activiteiten. Klik hier voor de website van Het Groene Huis.

Livingstone Coffee

De fijne zitbank van Livingstone Coffee.

Op de Groenmarkt vind je Livingstone Coffee. Eigenaar Daniël neemt je mee op ontdekkingsreis langs de meest bijzondere zetmethoden en koffiesmaken. Wist je bijvoorbeeld dat je tonen van rabarber en cactus in je koffie kunt proeven? Plof dus vooral lekker neer op de bank, pak er een spelletje, boek of laptop bij of plan je volgende reis met de enorme wereldkaart die aan de muur hangt.