Van nieuwe kleding wordt iedereen blij. Maar terwijl jij je aankleedt, worden de miljoenen makers van onze kleding uitgebuit. Ze krijgen vaak maar € 0,18 per kledingstuk. ASN Bank en andere maatschappelijke organisaties vinden dat Europa hier iets aan moet doen. Vind jij dat ook? Zet dan je handtekening voor een leefbaar loon in de kledingindustrie.

Zet je handtekening

Formulier inladen...

Goed om te weten: als je op bevestigen hebt geklikt en je krijgt de melding ‘uw steunbetuiging is verzonden’ dan telt je handtekening mee. Je ontvangt geen bevestigingsmail.

Kledingmerken doen te weinig

Te lang hebben modemerken beloofd om de arbeidsomstandigheden en het salaris van werknemers in kledingfabrieken te verbeteren. Dit hebben ze niet gedaan. We kunnen niet langer wachten op vrijwillige maatregelen van individuele merken. Er moet een wet komen die de kledingindustrie verplicht om te zorgen voor een leefbaar loon voor kledingmakers.

Elke handtekening telt

Daarom is ASN Bank, samen met maatschappelijke organisaties en experts, een burgerinitiatief gestart: Good Clothes, Fair Pay. Als we in Europa in totaal 1 miljoen handtekeningen ophalen, dan komt ons wetsvoorstel voor een leefbaar loon op de agenda van de Europese Commissie. Zet dus ook je handtekening, en help de makers!

Leefbaar loon in de kledingindustrie

Terwijl jij je aankleedt, wordt zij uitgebuit. Teken voor een leefbaar loon in de kledingindustrie.

Waarom zijn zoveel van mijn gegevens nodig?

We snappen dat je veel moet invullen om te tekenen. Deze gegevens zijn echter verplicht op grond van Verordening (EU) 2019/788 over het Europees burgerinitiatief. Hiermee tonen we aan dat we stemgerechtigde burgers zijn. Een soort elektronisch stemmen dus. Voor ons een kleine moeite, voor de makers in de kledingindustrie een groot verschil!

Goed om te weten: alleen de EU en de lidstaten kunnen bij de gegevens, de organisatoren van het initiatief niet. Alleen als je de nieuwsbrief wilt ontvangen krijgen wij je e-mailadres.

Wat is een Europees Burgerinitiatief precies?

Een Europees Burgerinitiatief is de manier waarop het mogelijk is voor EU-burgers om direct invloed te hebben op het beleid van de EU. Als voor een burgerinitiatief genoeg handtekeningen zijn opgehaald, is de Europese Commissie verplicht om het wetsvoorstel op de agenda te zetten. Een machtig middel dus. Zet ook je handtekening en maakt het verschil voor miljoenen makers in de kledingindustrie.

Roep anderen op ook te tekenen

Heb je het burgerinitiatief voor een leefbaar loon in de kledingindustrie getekend en wil je dat anderen dat ook doen? Deel een van onderstaande afbeeldingen en roep anderen op hun handtekening te zetten. Elke handtekening telt!

Waarom ASN Bank dit doet

ASN Bank investeert als duurzame bank niet alleen in een beter klimaat en meer biodiversiteit, maar maakt zich ook sterk voor mensenrechten. Wij hebben samen met ASN Impact Investors het doel gesteld dat uiterlijk in 2030 alle kledingmerken waarin de ASN Beleggingsfondsen beleggen de makers van hun kleding een leefbaar loon uitbetalen. Meer weten over het burgerinitiatief, het wetsvoorstel en de rol van ASN Bank? Bekijk de veelgestelde vragen op asnbank.nl.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.