Het verschil tussen machtige kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Van een shirtje van € 30 houdt een maker maar € 0,18 over. ASN Bank en andere maatschappelijke organisaties vinden dat dit moet veranderen. Samen kunnen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Belangrijk, want zelf kun je niet altijd zien voor welk kledingstuk een leefbaar loon is betaald!

Als 1 miljoen mensen in de EU dit initiatief ondertekenen wordt het in behandeling genomen door de Europese Commissie. Het is een officieel EU proces dus moet je je persoonsgegevens invullen. Ondertekenen kost maar een minuutje en maakt een wereld van verschil voor de makers. Zet hieronder je handtekening en help de makers van je kleding. Dat zit een stuk lekkerder!

Goed om te weten: als je op bevestigen hebt geklikt en je krijgt de melding ‘uw steunbetuiging is verzonden’ dan telt je handtekening mee. Je ontvangt geen bevestigingsmail.

Zet je handtekening

Formulier inladen...

Dan doen we het zelf wel

Te lang hebben modemerken beloofd om de arbeidsomstandigheden en het salaris van werknemers in de fabrieken te verbeteren. Dit hebben ze niet gedaan. We kunnen niet langer wachten op vrijwillige maatregelen van individuele merken. De industrie moet worden gereguleerd en ter verantwoording geroepen.

1 miljoen handtekeningen voor een leefbaar loon

Daarom heeft ASN Bank, samen met maatschappelijke organisaties en experts, het initiatief genomen om een wetsvoorstel in te dienen bij de Europese Commissie. Als dit initiatief - Good Clothes Fair Pay - in Europa totaal 1 miljoen handtekeningen krijgt dan komt het op de agenda van de Europese Commissie.

Waarom zijn mijn gegevens nodig?

We snappen dat er veel van je wordt gevraagd. Deze gegevens zijn echter verplicht op grond van Verordening (EU) 2019/788 over het Europees burgerinitiatief. Hiermee tonen we aan we stemgerechtigde burgers zijn. Voor ons een redelijk kleine moeite, voor de makers in de kledingindustrie een groot gebaar!

“Een eerlijke kledingindustrie begint bij een eerlijke beloning. Tijd dat de politiek zich inzet voor iedereen in de kledingindustrie.”

Jeffrey de la Fuente

Creatief strateeg

Wat is een Europees Burgerinitiatief?

Een Europees Burgerinitiatief is de manier waarop de EU het mogelijk heeft gemaakt voor burgers om direct invloed te hebben op het beleid. De waarde hiervan is groot, daarom moet duidelijk zijn welke persoon heeft ondertekend. Vergelijk het met elektronisch stemmen. Als alle ondertekeningen binnen zijn worden ze op echtheid gecontroleerd in de lidstaten. Belangrijk: alleen de EU en de lidstaten kunnen bij de ingevuld gegevens, de organisatoren van het initiatief niet (alleen je mailadres als je hebt aangevinkt dat je een nieuwsbrief wilt ontvangen).

Jeffrey de la Fuente

Teken net als Jeffrey het Europees burgerinitiatief

Waarom we doen wat we doen

ASN Bank investeert als duurzame bank niet alleen in een beter klimaat en meer biodiversiteit, maar maakt zich ook sterk voor mensenrechten. Al sinds de oprichting in 1960 zet de bank zich in voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. ASN Bank en ASN Impact Investors hebben zich tot doel gesteld dat uiterlijk in 2030 alle kledingmerken waarin de beleggingsfondsen van ASN Impact Investors beleggen de makers van hun kleding een leefbaar loon uitbetalen. ASN Bank heeft zich ten doel gesteld dat uiterlijk in 2030 alle kledingmerken waarin de bank belegt de makers van hun kleding een leefbaar loon uitbetalen. Meer weten over het burgerinitiatief, het wetsvoorstel en de rol van ASN Bank? Bekijk de veelgestelde vragen op asnbank.nl.

Meer weten over een leefbaar loon in de kledingindustrie?

Meer weten over het burgerinitiatief, het wetsvoorstel en de rol van ASN Bank? Lees dan verder.