Door de coronacrisis werd het maar al te duidelijk dat groen in de stad belangrijk is. Picknicken in het park op je vrije dag of een ommetje in het groen tijdens de lunchpauze, het maakt het stadse leven een stuk aangenamer. Maar een groene stad is méér dan alleen recreatie, zo helpt al dat groen ook bij het verlagen van hittestress en de opvang van hevige regenbuien. Een groene stad heeft dus veel voordelen voor mens én natuur. Zo dacht ook Gemeente Rotterdam, de stad komt namelijk met maar liefst 7 stadsprojecten om de stad te vergroenen, waaronder een wel erg bijzonder park…

Op het dak van voormalig spoorviaduct de Hofbogen zal namelijk een groen stadspark worden aangelegd. Het oude viaduct is nu nog één grote betonnen vlakte, maar binnen een paar jaar loop je hier over een prachtig wandelpad door een groene oase. 

Het verlaten viaduct is nu nog één grote betonnen vlakte. Foto: De Urbanisten

Een groen lint door de stad 

Het voormalige viaduct ligt op zo'n 6 meter hoogte en loopt dwars door Rotterdam Noord, van de binnenstad tot het Noorderkanaal. Met een lengte van 2 kilometer is het oude viaduct het langste en smalste dak van Nederland, straks dus mét groen dakpark. 

Door het hele park komt een twee kilometer lang wandelpad, met onderweg allerlei “perrons” waar bezoekers kunnen vertoeven. Samen met de buurt wordt gekeken naar de inrichting van deze perrons. Ideeën zijn een pluktuin met een collectieve moestuin, of studie- en werkperrons met lange tafels om in de buitenlucht te werken of studeren. 

Toch wordt het Hofbogenpark geen Nederlandse High Line, de verlaten spoorweg in New York die tot dakpark werd getransformeerd. Volgens Dirk van Peijpe van het Rotterdamse bureau De Urbanisten, wordt het park méér dan een lange siertuin. “Het stadspark is vooral een natuurinclusief en klimaatadaptief landschap op hoogte”.

Voor de beplanting van het park wordt gekozen voor inheemse planten en struiken die zijn gewend aan ons Nederlandse klimaat, en ook de omliggende straten worden vergroend. Het dak heeft niet genoeg draagkracht om er bomen op te planten dus worden deze neergezet in de straten náást het park. Je loopt straks dus met je hoofd tussen de boomkruinen tijdens je wandeling door het Hofbogenpark!  

Ook gaat het park ruimte bieden aan dieren. Het wordt zó ontworpen dat het leefruimte biedt aan een biodivers gezelschap, waaronder vlinders, mussen, egels, padden en vleermuizen.

Het Hofbogenpark loopt als een groen lint door de stad. Foto: De Urbanisten

Een circulair en waterzuiverend park

Als Deltastad is Rotterdam extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Om goed om te kunnen gaan met de hevige regenbuien en langdurige droogte die hiermee gepaard gaan, wil Rotterdam projecten voor klimaatadaptatie versnellen én intensiveren.

Het Hofbogenpark speelt hierin een belangrijke rol. De ambitie is om met een circulair watersysteem het regenwater uit de aanliggende buurten naar het dakpark aan te voeren. In het park wordt het water vervolgens gezuiverd door de planten en de bodem. Het gezuiverde water wordt hierna ondergronds opgevangen zodat het weer kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor de bewatering van het park.

Rotterdam gaat voor groen

Naar verwachting wordt in 2022 gestart met de transformatie van het voormalige viaduct en wordt het Hofbogenpark in 2024 opgeleverd. Het is dus is helaas nog even wachten voordat we de wandeling door het groene stadspark kunnen maken.

Gelukkig is Rotterdam ook nu al bezig met het vergroenen van de stad. Zo werden er in 2020 maar liefst 1000 geveltuinen aangelegd! Ook vind je in de stad het langste groene dak van Nederland op een woongebouw en heeft de stad een drijvend park.