Street artists gebruiken hun kunst regelmatig om misstanden in onze maatschappij aan de kaak te stellen. Banksy is daar een mooi voorbeeld van. Een van de grootste problemen die momenteel spelen is de klimaatcrisis. En deze kunstenaars dragen op hun manier een steentje bij aan de bewustwording en hopelijk ook aanpak van de crisis.

"Greta", Aberdeen

Foto: Daniël de Jongh

De Schotse artiest FitLike maakt gebruik van het iconische beeld van de stakende Greta Thunberg om mensen op te roepen in actie te komen. Of zoals hij het zelf zegt:  "Ik zal de wereld niet veranderen zoals Greta dat doet, maar het is mijn doel om een klimaat te scheppen waarin iemand anders dit wél kan."

"Support", Venetië

Foto: Lorenzo Quinn

De Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Quinn bracht de effecten van klimaatverandering in 2017 naar de Europese stad die misschien wel het meest wordt bedreigd door de rijzende zeespiegel:  Venetië. Met zijn installatie "Support" wil hij duidelijk maken dat de mensheid het in zich heeft om zowel te scheppen en te steunen als te vernietigen. En dat het nu aan ons is om de juiste keuze te maken.

"Polar Bear, Don't make us history", Parijs

Foto: PolarBear Stencils

De Franse artiest Polar Bear groeide op in een familie van activisten en gebruikt zijn kunst nu om aandacht te vragen voor het milieu en de effecten van klimaatverandering. Deze ijsbeer is daar een indringend voorbeeld van. "Ik maak mijn kunst om mensen bewust te maken van wat er in de wereld gebeurt", aldus de Fransman.

"Greta Thunberg", Bristol

Foto: Upfest

Deze 15 meter hoge afbeelding van de jonge klimaatactivist Greta Thunberg verscheen in mei op een muur in Bristol. Het werk is gemaakt door Jody Thomas als onderdeel van het street art festival Upfest.

"Politicians discussing global warming", Berlijn

Foto & werk: Isaac Cordal

Spaanse kunstenaar Isaac Cordal maakt kleine mensfiguren waarmee hij aandacht wil vragen voor onze verslechterde relatie met de natuur en de negatieve effecten die onze evolutie met zich meebrengt. In 2001 maakte hij dit kunstwerk in Berlijn getiteld 'politicians discussing global warming'. Klein van stuk maar een grote boodschap. 

Global Warming, Londen

En natuurlijk heeft ook 's werelds beroemdste straatkunstenaar zijn steentje bijgedragen. In de Londense wijk Camden maakte Banksy dit werk om aandacht te vragen voor de effecten van klimaatverandering.

In een later werk spreekt de kunstenaar zijn steun uit aan Extinction Rebellion, de actiegroep die aandacht vragt voor het gebrek aan actie van overheden tegen klimaatverandering. Het logo is te zien in dit werk in Londen van een meisje dat een jonge boom plant.