Zware hoosbuien kunnen ervoor zorgen dat de straten blank komen te staan omdat de riolering al dat water niet aankan. Je kunt de gemeente helpen door je regenpijp af te koppelen. Maar hoe voorkom je dat je tuin dan niet onderloopt? Een infiltratiekrat kan helpen! We leggen je uit wat het is en waar je op moet letten.
Wat is een infiltratiekrat?
Een infiltratiekrat is, simpel gezegd, een grote krat onder de grond waarin je water kunt opvangen zodat het langzaam in de bodem kan wegzakken. Het lijkt het meeste op een grote zwarte bierkrat.
Tot een paar jaar geleden kon je de kratten als particulier niet kopen. Wel experimenteerden gemeenten met de kratten en hun effect. In Nijverdal werd bijvoorbeeld midden in het centrum de grond afgegraven en met ruim 2000 kratten een waterinfiltratieveld aangelegd. Hierin kan 1000 kubieke meter regenwater worden opgevangen.
Ook in Dieren werd zo’n veld aangelegd. In beide gevallen werd overtollig regenwater uit de wijk via een aparte hemelwaterafvoer naar het krattenveld geleid, waardoor de straten nu niet meer blank staat bij hevige regenval.
Inmiddels kun je de kratten op verschillende plekken ook zelf kopen. Wat je nodig hebt als je het zelf doet: wat pijpwerk, kratten die groot genoeg zijn om het regenwater van je dak op te kunnen vangen, een schep en een hele sterke rug! Als je wat meer budget hebt raden we je aan om een minigraver te huren, want er moet flink diep gegraven worden.
Je moet de tuin fiks afgraven want de kratten komen onder de grond.
Beter dan een regenton
De makkelijkste manier om het water van een afgekoppelde regenpijp op te vangen is natuurlijk met een regenton. Het is goedkoop en het water wat erin zit kun je gebruiken om in droge tijden je planten water mee te geven. Maar in natte tijden zit je regenton soms vol. Waar moet het water dan heen?
Met infiltratiekratten kun je je wateropvang zo groot maken als je zelf wilt. En je krijgt er in veel gemeentes nog subsidie voor ook! Per krat vang je al snel 200 liter op, net zoveel als in een grote regenton kan. De kratten komen diep in de grond te liggen, dus daarboven kun je maken wat je wilt. Een tuin met mooie planten, een stenen terras, een grasveld of een oprit voor je auto (bij een voortuin). Bijna alles kan want de kratten kunnen veel gewicht aan.
Zo plaats je een infiltratiekrat
Belangrijk is dat je eerst uitrekent hoeveel kratten je nodig hebt. Je hebt ze in verschillende formaten en met een verschillende inhoud. Meet eerst op hoe groot je dak is, want het water dat op je dak terecht komt stroomt via je regenpijp je tuin in. Voor één vierkante meter dak, heb je 10 tot 15 vierkante meter kratvolume nodig.
Een kat kijkt goedkeurend toe als de kratten worden aangelegd.
Doe vooraf een emmertest
De hoeveelheid kratten is ook afhankelijk van het soort grond dat diep in je tuin ligt. Zand voert water bijvoorbeeld beter af dan klei. Je kunt met een emmer water testen of de grond waterdoorlatend is. Loopt het water niet goed weg? Dan kun je beter een extra infiltratiekrat toevoegen, zodat het water beter gedoseerd wegloopt.
Goed, je hebt een berekening gemaakt en de kratten besteld. Bestel ook genoeg pijpwerk want je sluit de kratten ondergronds aan op de regenpijp. Idealiter ga je in de buurt van de regenpijp graven, dan is er minder pijpwerk nodig. Leg de kratten echter ook niet te dicht bij het huis. Blijf ongeveer 2 meter van de fundering van je huis af. De kratten staan het water namelijk langzaam aan de grond af en door optrekkend vocht kan je fundering bij te weinig afstand aangetast raken. Blijf ook bij boomwortels weg, want die kunnen door de kratten heen groeien.
Teken in je tuin af hoe groot het gat moet zijn zodat alle kratten erin passen. Dan kun je gaan graven. Het gat moet diep genoeg zijn voor de hoogte van het krat, maar houd er rekening mee dat je 25 tot 50 centimeter extra diep moet graven voor de bedekking (zand of tuinaarde) op de kratten. Hoe diep dat is, is afhankelijk van het gewicht dat erop komt. Parkeer je je auto erop, kies dan bijvoorbeeld voor 50 centimeter zodat je zeker weet dat je kratten niet worden verdrukt.
Een infiltratiekrat met toebehoren zoals een zandvanger kost ongeveer € 450. Een kale krat heb je vanaf € 100. Soms kun je subsidie krijgen voor de aanleg van een krat. Of je subsidie krijgt en hoeveel wisselt per gemeente. Informeer bij je gemeente wat er mogelijk is!
Bij een tuin worden infiltratiekratten aangelegd.
Zo heeft je infiltratiekrat geen onderhoud nodig
De kratten hebben niet veel onderhoud nodig, wel wil je voorkomen dat er in de loop der jaren geen zand of blad in komt. Belangrijk is dus dat het regenwater schoon je krat ingaat. Plaats in de regenpijp een bladvanger en koop een speciaal zandfilter dat je voor de krat installeert. Er zijn basispaketten te koop waar dit al in zit. Verder is belangrijk dat de krat door een speciaal doek is omhuld, dat ervoor zorgt dat het regenwater de krat inkomt zonder dat er zand meegedrukt wordt. Als je dit doet, heb je er als het goed is helemaal geen onderhoud aan. Fijn toch?