

Ons land versteent, onder andere door de aanleg van nieuwe wegen en de bouw van woningen. Maar ook door het groeiend aantal 'onderhoudsvrije' tuinen. Tegelijk krijgen we steeds vaker te maken met extreem droge én natte weersomstandigheden. En voor die laatste is het belangrijk om water goed weg te kunnen laten lopen. Gelukkig kun je daar, ook op kleine schaal een bijdrage aan leveren. Door water(afvoer) een plek te geven in je tuin.
Tuiny Poel
Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt heb je het grootste natuurgebied van ons land. En om die reden lanceerde IVN na het succes van de Tuiny Forests, de Tuiny Poel. Dit is een kant-en-klaar pakket met inheemse waterplanten en een aanleginstructie om in je eigen tuin een poel van 2m2 aan te leggen.
Zo'n plek met water en inheemse planten in je tuin geeft een enorme boost aan de biodiversiteit, omdat het een waardevolle plek is voor dieren en planten. Fijn voor de beestjes maar ook voor jou, want met al die gewenste bezoekers in je tuin heb je altijd wat te kijken.

Het Tuiny Poel pakket (hier op de foto is er eentje van 6m2 te zien) is te koop via de website van IVN en kost 64,95 euro | Foto: IVN
Regenton
Heb je geen ruimte voor een tuiny poel? Misschien past een regenton wel. Een simpele maar zeer effectieve maatregel, want als er veel water valt dan hoeft de grond het niet állemaal op te nemen. Een deel verdwijnt in je regenton. En dat is water, gratis en voor niks dat je in warmere tijden weer kunt gebruiken voor je plantjes.
Steeds meer gemeenten en waterschappen geven subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen. Lees vooral even dit artikel over subsidieregelingen voor een regenton om te zien of jouw gemeente ook iets aanbiedt. En als je op zoek gaat naar een regenton, vergeet dan ook vooral Marktplaats niet te checken! En wist je trouwens dat je met een regenton ook nog eens de waterschappen een handje helpt?

Er zijn tegenwoordig stijlvolle regentonnen te koop, deze Green Basics regenton van Elho bijvoorbeeld. Mét kraantje en ruimte voor plantjes bovenop, te koop voor 124,95 euro. | Foto: Elho
Een sedum dak
Een sedum dak is een voorbeeld van een groen dak. Die termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het betekent in ieder geval dat jouw dak bedekt is met beplanting. Deze bedekking van vetplantjes maakt het een uitstekende hangplek voor bijen en andere insecten, het werkt verkoelend én is goed voor de opvang van regenwater.
Volgens Natuur & Milieu is er in Nederland nog meer dan 21 miljoen vierkante meter grijs dak dat groen kan worden. En dat hoeft dus niet per se het dak van je huis te zijn. Dat kan ook een schuur, garage of overkapping zijn. Het aanleggen van een groen dak is niet heel ingewikkeld. Misschien kun je het zelf en zo niet dan zijn er ook genoeg partijen die je erbij kunnen helpen. Op de website van Het Groene Loket vind je handige informatie over het aanschaffen, aanleggen en onderhouden van een groen dak.
Ook voor groene daken zijn er steeds meer subsidiemogelijkheden. In dit artikel hebben we de regelingen in de 10 grootste gemeenten van Nederland voor je op een rijtje gezet.

Tegels eruit, waterdoorlatende tegels erin
Een tuin vol tegels is tijdens een flinke hoosbui niet handig, het water kan niet (snel genoeg) weg. Hierdoor verandert je tuin in een zwembad of krijgen lager gelegen delen (sorry buurtjes!) eromheen het zwaar te verduren.
Om dit te voorkomen zijn er alternatieven. Zo kun je kiezen voor een stuk gras in je tuin waardoor het water wel weg kan zakken. Maar in plaats van tegels kun je ook gaan voor schelpen, houtsnippers of schors. Dit wordt ook wel halfverharding genoemd, het bedekt namelijk de bodem maar laat alsnog regenwater door. En dat is wat waterdoorlatende tegels ook doen. Deze tegels zijn online en bij bouwmarkten steeds beter verkrijgbaar. Ze zijn zo ontworpen dat regenwater er een weg doorheen kan vinden.
Regenwaterschutting
Had je al weleens van een regenwaterschutting gehoord? Het is een slimme manier om een erf af te scheiden en meteen water op te slaan. Een regenwaterschutting bestaat uit verschillende modules, zo kun je afhankelijk van de ruimte die je hebt uitbreiden met losse onderdelen en daarmee de capaciteit vergroten.
Op de afbeelding hieronder zie je de modules van het Nederlandse bedrijf Rainblock. Hiermee kun je een tuinafscheiding of muuropstelling bouwen. Een wand van 4 modules kan zo'n 660 liter water opslaan.

Aan de module kan een kraantje bevestigd worden zodat je het opgevangen water direct kunt gebruiken | Foto: Rainblock
Infiltratiekrat
De infiltratiekrat, ook wel rainbox genoemd, is een waterdoorlatende krat die in de grond wordt geplaatst en fungeert als ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Het opgeslagen regenwater zakt vervolgens, vanuit deze kratten vertraagd weg in de bodem.
Op de website van Rainproof wordt deze maatregel helder uitgelegd. De kratten zijn er in verschillende afmetingen en daarmee ook geschikt voor losse woningen. Doordat het ondergronds is, is de opslagcapaciteit vaak vele malen groter dan bovengronds maar er moet ook ondergronds wel ruimte voor zijn. En dat is in stedelijk gebied, met leidingen, kabels en buizen niet altijd het geval. Overigens kan een regenwaterschutting soms ook op een infiltratiekrat aangesloten worden. Als je deze maatregel interessant vindt lees je dan goed in of laat je adviseren.