Ik zweer bij duurzaamheid en doe mijn best om tweedehands te shoppen. Bij vintage mode is dat soms best een uitdaging. Zeker als je op zoek bent naar een specifiek item.

Als tiener was ik gek op winkelen. Ik weet nog goed hoe ik op mijn 13e met mijn vriendinnetjes het pas geopende Primark-filiaal in Rotterdam bezocht. Het was de eerste keer dat ik zonder mijn moeder ging shoppen. Nog zie ik de uitpuilende tassen vol kleding voor me die we – na sluitingstijd - de trein in sleepten. De uitputting nabij maar voldaan reisden we terug naar huis. 

Jeugdig koopfestijn

Nu, zo’n 14 jaar later, kijk ik met wat schaamte terug op dat jeugdige koopfestijn. Maar kan ik het mezelf verwijten? Op die leeftijd had ik nog helemaal geen weet van de verwoestende impact van de kledingindustrie. En tweedehands kleding shoppen zat toen nog niet in mijn DNA. Voor mij was tweedehands kleding vooral afgedragen en ouderwets.

Toen ik niet veel later als een arme student door het leven ging, kwam er een onverwacht voordeel om de hoek kijken: sinds mijn tienerjaren was ik nauwelijks gegroeid. De kleding die ik als tiener droeg, paste ik pakweg 10 jaar later nog steeds. Bovendien was mijn smaak niet heel erg veranderd. Onbewust was ik al die tijd misschien al duurzaam bezig met mijn kledingkeuzes.

Maar aan alles komt een einde, ook aan kleding. Shirtjes, broeken en sokken zijn op een gegeven moment versleten, hoe zuinig je er ook mee omgaat. Bovendien kan ik niet altijd in dezelfde kleding blijven lopen. Nu ik werkend door het leven ga, wil ik professioneel overkomen en passende kleding dragen voor zakelijke gelegenheden.

“Ik kom vaker in kringloopwinkels en kan dan genieten van de chaotische sfeer. Het maakt tweedehands shoppen zo leuk en onvoorspelbaar.”

Jessica den Outer

Auteur van Rechten voor de natuur | Lemniscaat - 2023

Een paar maanden geleden was het zover: ik had nieuwe kleren nodig. Vol goede moed ging ik op een zaterdag op pad om vintage te shoppen. Ik belandde in een kringloopwinkel in mijn buurt en stapte een wereld vol chaos binnen. Een bonte mix van kleuren, stijlen en maten leken willekeurig opgehangen aan overvolle rekken. Ik was er op voorbereid.

Ik kom vaker in kringloopwinkels en kan dan genieten van de chaotische sfeer. Het maakt tweedehands shoppen zo leuk en onvoorspelbaar: je weet nooit wat je precies zal vinden, maar des te groter de voldoening als je wel een parel op de kop tikt. Een van mijn leukste broeken heb ik ooit zo gevonden.

Nu ging ik met een specifieke wens: een nette, mooie blouse voor mijn werk. Die zoekopdracht bleek niet zo eenvoudig. Kennelijk heb ik een populaire maat, want het aanbod was klein. Na alle rekken doorzocht te hebben paste ik een paar blousjes.

Oma's tafelkleed

Ik bekeek mezelf in de spiegel: het leek wel of ik mijn oma’s tafelkleed om me heen had gewikkeld. Nee, dit was ver verwijderd van netjes en professioneel.  Bovendien zou deze blouse het stigma rond tweedehands kleding versterken. Ik besloot mijn zoektocht te staken en hing de blouses terug. Het is één ding om met een open mind tweedehands te shoppen. Maar gericht zoeken naar een specifiek kledingstuk bleek een stuk lastiger.

Ben ik na deze ervaring klaar met vintage shoppen? Nee hoor, mijn ervaring sluit aan bij een tv-reclame van Marktplaats die ik onlangs zag: ‘Als je je interieur tweedehands koopt, krijg je zóveel meer.’ Dit geldt ook voor kleding.

Een aantal van mijn favoriete blousjes, broeken en colberts heb ik tweedehands weten te scoren. Bijvoorbeeld op kledingruilfeestjes, bij een ‘opruiming’ van mijn moeders kledingkast én op de Koningsdagvrijmarkt in Amsterdam.

Tweedehands shoppen is ontzettend leuk. Kledingruilfeestjes kun je gezellig met vriendinnen organiseren en Koningsdag is wat mij betreft een van de beste dagen om tweedehands te shoppen. Ondanks het feit dat ik dit keer niet geslaagd ben, blijf ik op zoek naar die ene parel. Want elk tweedehands item is een stap naar een duurzamere en bewustere kledingkast.