Het kan je niet ontgaan zijn, plastic afval vervuilt de zeeën en rivieren overal op de wereld. Maar dat er ook iets moois kan ontstaan uit deze plasticsoep wist je misschien nog niet. Kunstenaars overal ter de wereld gebruiken plastic afval als basis voor nieuwe kunst.

Plastic walvis in Utrecht

Deze walvis van plastic was eerder te zien in Brugge

Ook in Utrecht kun je kunst gemaakt van plastic afval spotten. In de Catharijnesingel is tot de derde week van september een grote walvis te zien. Het dier is zo’n 11 meter hoog en gemaakt van 5 ton afval verzameld voor de kust van Hawaii. De walvis is nog maar even in Utrecht, binnenkort wordt deze verhuisd naar Azië om zo nog meer bewustwording te creëren wereldwijd.

Kunst van zwerfafval in Rotterdam

De Waterkijker langs de Rotte geeft je een kijkje in de onderwaterwereld.

In Rotterdam is sinds kort een schelp te zien langs de oever van de Rotte. Deze schelp is gemaakt van plastic afval dat door schoolkinderen verzameld werd uit de Rotte. Met dit kunstwerk willen de makers aandacht vragen voor de vervuiling van de natuur door mensen. Als je door de kijkgaten van de schelp kijkt kun je iets van de prachtige onderwaterwereld zien. 

Aandacht voor de oceanen

Alejandro Durán vraagt aandacht voor de vervuilde oceanen.

In Mexico verzamelt kunstenaar Alejandro Durán plastic afval en legt dit neer in kunstige collages. Nadat hij een foto heeft gemaakt ruimt hij het plastic afval op om zo de omgeving schoner achter te laten. Met zijn collectie washed up wil hij aandacht vragen voor de vervuilde oceanen. 

Plastic Madonna

De plastic Madonna is helemaal geprint van gerecycled plastic.

Wat als we allemaal elke dag een beetje plastic opruimen? Dat vroeg Peter Smith zich ook af. Hij gelooft dat als we allemaal ‘bijna niets’ doen we plasticvervuiling kunnen verminderen. Met zijn beeld de 'plastic Madonna' wil hij mensen motiveren om elke dag een klein beetje plastic op te ruimen.

Zelf helpen bij het verzamelen van plastic? Plastic Whale organiseert verzamelacties om de grachten van Amsterdam plasticvrij te maken. Van het plastic afval dat ze opvissen worden onder andere de boten gemaakt die ze gebruiken voor hun acties!

Meer doen met plasic afval

Er zijn veel meer initiatieven die plastic afval een tweede leven geven bijvoorbeeld Save Home, een circulair huis van afvalstromen. Maar ook grote merken als Adidas doen mee, zij maakten schoenen van plastic uit de oceaan. En ken je de plasticsoup surfer al? Merijn vraagt aandacht voor plastic vervuiling door te surfen op een board van gerecycled plastic.