Voedsel invriezen is supergoed voor het milieu. Want hoewel er natuurlijk energie nodig is om jouw vriezer ijskoud te houden, voorkom je er flink wat voedselverspilling mee. Onderzoekers toonden aan dat ingevroren voedsel voor 47% minder voedselverspilling zorgt dan niet-ingevroren voedsel. Dus... vriezen maar! 

Waarom invriezen zonder plastic

Plastic is natuurlijk superhandig voor het invriezen van voedsel. Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken. Gelukkig kan het invriezen van voedsel prima plasticvrij. 

Invriezen zonder plastic: de methoden

Er zijn verschillende manieren om in te vriezen zonder plastic. Superfijn, want elke vriezer is weer anders en het scheelt behoorlijk of je een heel brood of een babyhapje wil invriezen. Niet álles is overigens geschikt om in te vriezen. Check dus vooral even of jouw eten geschikt is, welke methode jij het makkelijkst vindt, en wees niet bang om een beetje te experimenteren! 

Glas gebruiken om in te vriezen

Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet. Deze worden ook gebruikt voor het inmaken van confituren en kunnen dus tegen extreme temperaturen.

Het upcyclen van je saus- of jampotten kan soms ook, maar standaard glazen potten zijn niet altijd dik genoeg. Je hebt dan dus een grotere kans dat het glas breekt. De truc bij invriezen in glas? Zorg ervoor dat je genoeg ruimte, ongeveer twee vingers, aan de bovenkant open laat (vul je pot dus niet helemaal tot het randje!). Laat de inhoud ook eerst afkoelen op het aanrecht, in de koelkast of in de vriezer zonder deksel voordat je de deksel erop doet. 

Gebruik een mason jar die geschikt is voor invriezen, zoals die van Ball. Foto: Unsplash

Er zijn ook hele handige vriezerbestendige glazen bakken, met een siliconen of plastic deksel. Deze worden veel gebruikt voor het invriezen van afhaalmaaltijden of voor het mealpreppen (voedsel van tevoren klaarmaken in een grote portie). 

Voedsel invriezen in RVS bakken

Nog zo'n handige vervanger voor plastic is RVS. Zowel voor het halen van je to go maaltijd als het invriezen van je voedsel. In Korea worden al jaren waterdichte, luchtdichte en vriesbare RVS bakken gebruikt. Ook fijn: RVS ijsblokjesvormen, muffinbakvormen of lunchboxjes om kleinere hoeveelheden in te vriezen. Kies voor RVS bakken met een siliconen seal (een soort geïntegreerde weck-ring) voor gegarandeerde luchtdichtheid. 

Eten invriezen in siliconen

Heb je een restje over, maar heb je een te kleine vriezer voor een glazen pot of RVS bak? Dan is een herbruikbaar siliconenzakje een echte uitkomst. Kies wel voor een exemplaar van plasticvrij siliconen (er zit heel veel kwaliteitsverschil in!) zoals die van de originele Stasher Bags.

Deze zakjes zijn ideaal voor het invriezen van porties, soepen en sauzen, maar ook voor bijvoorbeeld bessen, aardbeien en gesneden stukjes banaan. 's Ochtends gooi je ze in mum van tijd door je smoothie! De stasher bags kun je makkelijk sous-vide of in de magnetron ontdooien. Ze kunnen ook in de vaatwasser. 

Herbruikbare plasticvrije siliconen zakjes zijn een super flexibele oplossing. Foto: Unsplash

Voedsel invriezen in katoen

Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.

Als je het hele brood in een keer wil ontdooien en doordeweeks wil opmaken kun je het beste kiezen voor ongesneden brood. Dan blijft het brood lekker lang vers. Wanneer je het brood hebt ontdooit kun je deze het beste bewaren in een broodtrommel of afgesloten luchtdichte trommel. 

Brood kun je invriezen in een katoenen zak. Foto: Unsplash

Invriezen in papier 

Ook een papieren broodzak kun je invriezen, hoewel het resultaat dan wel iets minder wordt. Naast gewoon bruin papier bestaat er ook gewaxt papier. Dat kan zich iets beter om het brood heen vormen. Daarnaast heb je natuurlijk de 'kartonnen doosjes' waar bijvoorbeeld diepvriesfruit of kant-en-klaarmaaltijden in verpakt zitten. Deze zijn echter niet helemaal van papier, maar hebben een klein plastic laagje aan de binnenkant. Niet plasticvrij dus! 

Hergebruiken van tetrapakken

Een tip die we bij Treehugger vonden: hergebruik je tetrapakken waar sap, melk of yoghurt in heeft gezeten voor het invriezen van vloeibaar voedsel zoals soepen en sauzen. De tetrapakken zijn waterproof en ook hier is het de truc om ze niet tot het topje te vullen. Zorg er wel voor dat je ze héél goed wast. Omdat dat best veel tijd (en warm water!) kan kosten vragen we ons wel af of dit nu de beste optie is...

Go naked: invriezen zonder verpakking

Misschien is het een open deur, maar wist je dat je heel veel eten helemaal niet hoeft te verpakken als je het invriest? Denk aan bananen, tomaten, perziken etcetera. Door ze los in te vriezen zal het velletje er makkelijker af gaan als het eten is ontdooid. Op deze manier kun je in het seizoen onverpakt fruit zoals perziken kopen en elke avond een perzik uit de vriezer halen om 's ochtends door je muesli te eten.