Verpakkingsvrij winkelen wordt steeds meer mainstream. En eindelijk ook in Nederland! Albert Heijn lanceerde onlangs een nieuw concept, Verpakkingsvrij, waarmee je je eigen verpakkingen kunt meenemen en vullen met bijvoorbeeld muesli, noten en thee. Maar daar zijn ze zéker niet de eerste in. Deze helden hebben hun eigen verpakkingsvrije winkel opgezet in Nederland.

Elemental Eco Shop Breda

Deze zero waste shop vind je in STEK Breda; een superleuke plek die sowieso al de moeite waard is om te bezoeken. Bij Elemental Eco Shop, opgericht door de Amerikaanse Luara, kun je terecht voor zero waste lifestyleproducten, duurzaam en lokaal gemaakte cadeaus, workshops, lokale biologische zuivel en fijne plasticvrije boodschappen. Op vrijdag kun je ook terecht voor verse biologische seizoensgroenten die rechtstreeks van de boerderij komen.

“Als moeder van twee mooie meisjes, wil ik ook een voorbeeld zijn om hun te laten zien dat je je passies kan volgen en volhouden in deze wereld. Het leven is kort. Maak tijd vrij voor datgene wat je gelukkig maakt en doe wat je in je hart weet wat het juiste is om te doen”, is de boodschap van Luara. Omdat zero waste winkelen zo makkelijk mogelijk moet zijn startte Elemental Eco een crowdfunding voor een zelftapsysteem. Meer dan 80 supporters vonden dit een goed idee. Check de video voor een sfeerimpressie van deze gezellige winkel!

Oodles & Pinches Haarlem

De heerlijke winkel Oodles & Pinches vind je in Haarlem. Eigenaresse Inge verkoopt hier allerlei zero waste producten, maar ook hele fijne voedingswaren. Van lijnzaad tot spaghetti: je kunt hier met een gerust hart met je eigen verpakkingen shoppen. Alleen al qua rijst kun je kiezen uit 5 verschillende soorten. Maar neem ook vooral je flessen mee, om te vullen met conditioner, shampoo en body wash. Ook leuk: Oodles & Pinches is een inleverpunt voor kurkrecycling. Dat kom je bijna nergens tegen! Woon je niet in de buurt? Dan kun je ook online terecht, in de uitgebreide webwinkel.

Foto: Oodles & Pinches

Wild Sage Foods in Amsterdam

Eigenlijk kunnen we het best zeggen: dit is de mooiste zero waste winkel in Nederland. Wanneer je bij Wild Sage Foods binnenstapt is het moeilijk om niets te kopen. De winkel werd opgericht door de Griekse Nikolaos en Amerikaans-Portugese Mitchell en draait in de kern om lekker en goed eten, waarbij kwaliteit vooraan staat. Daarom vind je er iets luxere producten die je op andere plekken vaak niet in je eigen verpakking kunt kopen. Wat dacht je van champignonpasta? Of spirulina? Kom niet als je teveel trek hebt, want de afhaalproducten in de deli zijn té verleidelijk. "Wij geloven dat koken en eten delen met anderen zorgt voor menselijke connecties en kan helpen bij het opzetten van duurzame eetgewoonten" licht Nikolaos toe. “If you have a kitchen, you’re a cook!”.

Foto van Wild Sage Foods door @sherylleysner en @todaysbrew.

Pick & Weigh The Hague

Nog niet open, maar wél in de pijplijn: de zero waste winkel Pick & Weigh in Den Haag. Het koppel Suzie en Ven vindt dat het tijd is voor een plasticvrije winkelervaring in de Hofstad. En daar sluiten wij ons natuurlijk volledig bij aan. Als de crowdfunding succesvol is en alles loopt zoals gepland, opent er binnenkort een zero waste winkel in het Zeeheldenkwartier. Yes please! Maar daarvoor is jouw support hard nodig. Dus zie jij een winkel in Den Haag ook wel zitten? Support dit idee dan nu!

Potjes & Deksels rijdt door Rotterdam e.o.

Potjes & Deksels is geen winkel van steen, maar een winkel op wielen. Toch mag deze verpakkingsvrije winkel niet in het lijstje ontbreken. De bus (genaamd Evie) rijdt vier verschillende routes in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Zo kun je langs de route gebruik maken van de lekkerste plasticvrije producten, die je in je eigen verpakkingen meeneemt. Om de week vind je Potjes & Deksels op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. En één keer in de maand reist de bus ook af naar Woerden, Schijf en Roosendaal. Op de site worden de routes bekend gemaakt en kun je kijken wanneer Evie bij jou langs komt tuffen. Door een plekje te reserveren krijg je op tijd een herinnering én kun je jouw straatnaam doorgeven aan de route.

Lock O Loop Delft

Net even anders dan een winkel waar je binnenloopt: Lock O Loop in Delft werkt volgens een Click&Collect systeem. Uiteindelijk is het doel van de Canadese oprichtster Gwen om lockers door de stad te plaatsen waar je jouw producten 24/7 kunt ophalen, maar voorlopig kun je terecht bij het magazijn aan de Rotterdamseweg in Delft of op zaterdag bij de Food Sharing Community Fridge aan de Nieuwelaan. Lekker makkelijk: Gwen vult voor jou de (statiegeld)potten en jij brengt ze terug voor gevulde exemplaren. 

Foto: Gwen van Lockoloop

De Gieterij Wageningen

Deze zero waste winkel vierde onlangs haar eerste verjaardag. En in dat jaar hebben de oprichters Linde en Floor van De Gieterij héél veel geleerd. Ook luisteren ze steeds naar hun klanten om het assortiment uit te breiden. Met bijvoorbeeld meer vegan opties, decaf koffie in bulk, menstruatie-onderbroeken en andere producten die door klanten worden aangevraagd. Ook heeft De Gieterij dankzij tips van klanten pompoenpitten, quinoa en lupine uit Nederland aan het assortiment kunnen toevoegen. We like!

Foto: Esther Meijer

Hoe zit het eigenlijk met verpakkingen?

Heel leuk natuurlijk, al die nieuwe zero waste winkels, maar wat is nu echt de impact van het verminderen van al die verpakkingen? Heeft het wel zin om met je eigen bakje naar de zero waste winkel te gaan en wat doe je als je geen zero waste winkel in de buurt hebt? Op al deze (en meer) vragen krijg je antwoord in de Zero Waste Academy. In de cursus Het Verpakkingsvraagstuk duik je dieper in de materie en leer je éíndelijk hoe het nu echt zit met verpakkingen en materialen. Je leert ook meer over klimaatverandering en grondstoffen en gaat zelf aan de slag met een duurzame DIY. Klinkt goed, toch? Speciaal voor jullie mogen we 10 euro korting geven op de cursus Het Verpakkingsvraagstuk. Gebruik code VDWVM bij het afrekenen.