Tijdens de pandemie meldde de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland dat kringlopen uit hun voegen beginnen te barsten. We zijn massaal aan het opruimen geslagen en brachten we onze overbodige spullen in grote getale naar de kringloop. Nog steeds groeit de populariteit van kringlopen. Maar de magazijnen kunnen niet altijd meer onze overbodige spullen aan. Waar kun je wel terecht met deze spullen?

De branchevereniging heeft op haar site een korte lijst gezet met kringloopwinkels die nog wél spullen innemen. Zo vertelde bedrijfsleider Menno van Kringloopketen de Lokatie aan Parool: “We willen liever geen mensen wegsturen, maar we krijgen belachelijk veel spullen binnen. Ruim een kwart meer dan normaal en we hebben gewoon niet genoeg plek.”

In 2018 zamelden de kringloopwinkels in Nederland gezamenlijk zo'n 137 miljoen kilo aan spullen in. Iets minder dan de helft daarvan kon worden verkocht, 40% werd gerecycled en 17% werd alsnog weggegooid. Wil je iets naar de kringloop brengen, stel jezelf dan eerst de kritische vraag of het nog écht wel verkoopbaar is. Is het schoon, in goede staat en ruikt het fris? Dan is het welkom. Maar op die vieze frituurpan met die kapotte stekker zitten ze écht niet te wachten.

Zij willen jouw oude spullen nog wel

De kringlopen slibben dicht en ook bij de afvalstraten staan lange rijen en geldt een strikter innamebeleid. Daarom zochten wij de beste adressen voor jouw overtollige spullen!

 Algemeen

  • Bied je spullen aan in de "Gratis af/op te halen"- Facebookgroep van jouw stad of dorp
  • Zet je spullen op Marktplaats en kies bij de prijsstelling voor "gratis". Zet dit ook in de titel van je advertentie
  • Bied je spullen aan in je buurtappgroep of via de NextDoor app

Kleding weggeven

Kledingkast goed opgeruimd? Maak dan drie stapels: één met kleding die nog in goede staat is en gedragen kan worden en één met kleding die kapot of versleten is en één met kleding die onuitwasbare vlekken heeft van bijvoorbeeld verf of olie. Deze laatste stapel moet helaas echt de prullenbak in, de andere twee kun je nog inleveren.

Doneer alleen kleding die nog in goede staat is.

  • Het Leger des Heils zamelt kleding in voor mensen in asielzoekerscentra, voor daklozen of mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Hier kun je terecht met kleding uit de eerste stapel, die dus nog in goede staat is. Er zijn inleverpunten door heel Nederland, vind er hier een bij jou in de buurt.
  • Heb je veel goede, zakelijke kleding over? Daar maak je Dress for Sucess blij mee. Zij helpen mensen met een minimuminkomen aan representatieve kleding om goed voor de dag te komen op hun sollicitatiegesprek en zo de kans op werk te vergroten. De organisatie heeft 10 winkels waar je kleding kunt doneren.
  • Naast de Voedselbank komen er ook steeds meer Kledingbanken in ons land. Zoek even online of er een bij jou in de buurt zit en kijk aan welke kleding ze behoefte hebben.
  • Kleding die kapot of versleten is, maar niet vies (dus geen vlekken) kun je inleveren in een van de textielbakken van Sympany. Kijk op hun website voor het dichtstbijzijnde inleverpunt.

Kinderkleding & speelgoed doneren of ruilen

Heb je kinderen, dan lijkt je huis nog sneller dicht te slibben met spullen. Maar er zijn genoeg organisaties die blij zijn met jouw overtollige kinderspullen!

  • Babykleding, verzorgingsproducten en (klein) speelgoed kun je doneren aan Stichting Babyspullen. Zij maken er babypakketten van die ze doneren aan ouders die het financieel moeilijk hebben. Zo willen ze álle kinderen een goede start geven.
  • Via Krijg de Kleertjes kun je kinderkleding en speelgoed aanbieden en ruilen met andere ouders.
  • Check of er een speelgoedbank bij jou in de buurt zit. Die zamelen speelgoed in dat ze weggeven aan kinderen die het thuis niet breed hebben. Of ze helpen Sinterklaas een handje.
  • Verder kun je bij je lokale ziekenhuis, de BSO of school van je kinderen vragen of ze nog behoefte hebben aan goed speelgoed.

Boeken & magazines weggeven

Over op de e-reader of gewoon een kast vol met uitgelezen boeken en magazines? Geef ze door aan iemand anders!

  • Op steeds meer plekken in Nederland vind je een mini-bieb op straat. Daar kun je je uitgelezen boeken en soms ook magazines en DVD's in kwijt.
  • Echt oude boeken (ouder dan 1990) kun je doneren aan Kraftwerk. Zij maken er o.a. notitieboekjes van.
  • Bejaardenhuizen zijn vaak erg blij met je uitgelezen magazines.

Laptop & smartphone doneren

Net een nieuwe laptop of smartphone gekocht? Je kunt je oude spullen doneren aan verschillende mooie doelen. 

  • Is je laptop nog in goede staat en niet ouder dan 5 jaar? Dan kun je deze doneren aan De Cyberbank. Deze organisatie deelt laptops uit aan mensen die het niet breed hebben. Zeker in tijden van thuisonderwijs zitten veel mensen te springen om een goede laptop! 
  • Heb je een oude of kapotte Macbook of iMac, dan kun je deze doneren of inruilen bij Macleasy in Utrecht. Zij helpen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan relevante werkervaring en recyclen je laptop. 
  • Je oude smartphone kan je kwijt aan verschillende goede doelen. Zo zijn de CliniClowns er blij mee, maar kun je hem ook doneren aan KNGF Geleidehonden of Stichting AAP

En dan ook nog...