In de supermarkt een statiegeldautomaat voor textiel. Werp je oude textiel in de bak, druk op de knop en er rolt een statiegeldbonnetje uit. Statiegeld voor kleding. Klinkt goed, toch? Vooral als je bedenkt dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid. Daarom maken Carlijn en Susan textielrecycling makkelijker en aantrekkelijker met een statiegeldautomaat voor textiel. De eerste Drop & Loop staat al in de supermarkt!

Gaten in je kleding? Geen probleem!

"Toen wij erachter kwamen dat er jaarlijks 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval wordt gegooid, besloten we dat er iets moest veranderen", vertelt Carlijn. "Mensen denken vaak dat er niks meer met het textiel gedaan kan worden als er bijvoorbeeld een gat in zit. Daarom gooien ze het in de afvalbak. Dat is natuurlijk ook het makkelijkst, want inzamelbakken zijn niet overal beschikbaar. Maar het is ook vooral ontzettend zonde!" Je kunt namelijk nog zó veel doen met kleding die je niet meer draagt.

Alle kleding kan worden hergebruikt

Carlijn en Susan vonden dit een gemiste kans, want alles kan volgens hen worden hergebruikt. "Een deel gaat als tweedehands item naar kringloopwinkels of landen als Frankrijk, Spanje, Rusland, Pakistan en Afrikaanse landen. Als de kleding niet meer als tweedehands kledingstuk gedragen kan worden, kan het worden gerecycled tot nieuwe grondstof. Hier is de industrie al best ver mee, maar we vergeten vaak dat dit kan!"

Wat gebeurt er met niet-draagbare textiel?

De helft van het niet-draagbare textiel wordt gesponnen tot nieuwe garen, waar vervolgens weer kledingstukken van gemaakt kunnen worden. De andere helft kan worden verwerkt tot vilt. Ook hier kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Iets wat Susan en Carlijn met hun onderneming Drop & Loop ook willen gaan doen. 

De Drop & Loop machine in Clean Center Amsterdam.

Een statiegeldautomaat voor textiel

Inzamelen dus! Maar hoe maak je dat aantrekkelijk? "We hebben de afgelopen anderhalf tot twee jaar veel onderzoeken en enquêtes uitgevoerd", vertelt Carlijn. "De markt beweegt zich enorm. Veel grote ketens willen dit probleem aanpakken, maar de huidige textielcontainers zijn niet geschikt voor een retaillocatie. Als je de gemiddelde textielcontainer opentrekt is er een grote kans dat er bijvoorbeeld McDonald's-afval in ligt... Daarom hebben we een speciale Drop & Loop machine voor in supermarkten ontwikkeld, die we met feedback van de retailer en consument aan het doorontwikkelen zijn." 

Doorontwikkelen van de textielcontainers

De eerste tien machines vonden de onderneemsters bij een Duits bedrijf, waar ze ongebruikt in de opslag stonden. "We hebben de machines overgekocht en zijn nu met een grote technische partij aan het doorontwikkelen. Voor hen is het ook echt compleet nieuw. We zijn aan het pionieren." 

Statiegeld voor kleding

Uit de pilot kwam al snel veel feedback van de klanten en retailer. "We geven nu bijvoorbeeld een korting per inleverbeurt, maar kregen al snel de vraag of de korting per kilo kan worden berekend. Ook merkten we dat mensen toch vaak kleding opsparen en in één keer met een grote zak komen. De opening moet dus groot genoeg zijn." Om het voor de retailer makkelijk te maken om een machine neer te zetten, wordt de ingezamelde kleding wekelijks opgehaald. "Nadat we de kleding hebben opgehaald, wordt het gesorteerd en door onze partner gerecycled of hergebruikt." 

Van afdanker naar t-shirt 

Maar de ambities van Drop & Loop gaan verder dan inzamelen. Zo staan er al upcyclede producten van het ingeleverde textiel op de planning: een circulaire Drop & Loop tas bijvoorbeeld. "We gaan met het ontwikkelen van de machine ook een app ontwikkelen", vertelt Carlijn. "Zo kun je jouw gespaarde korting gelijk in de app terugvinden én meer te weten komen over het inzamelproces. We kunnen hier ontzettend veel aan toevoegen, zoals een ranking met jouw vriendenkring of het inwisselen van statiegeld op kleding voor nieuwe Drop & Loop producten. Vandaag lever je jouw oude afdankers in, volgende week koop je er een nieuwe tas van." 

Hoe werkt Drop & Loop?

  • Doe je kleding in een tas
  • Ga naar een winkel met Drop & Loop
  • Krijg statiegeld op je kleding, dus korting op je volgende aankoop
  • Drop & Loop haalt de kleding op en sorteert
  • Bruikbare kleding wordt herbruikt
  • De rest van de kleding wordt gerecycled

Ondernemen met een missie

Natuurlijk waren we ook benieuwd hoe de ondernemers dit idee van de grond hebben gekregen. Carlijn is al zes jaar ondernemer, dus heeft inmiddels al flink wat ervaring in het avontuur dat ondernemen heet. "We zijn op zoek gegaan naar angel investors en ook naar partners binnen de eigen keten. We kregen als tip om ook naar partners met wie we al samenwerken te kijken als aandeelhouder. Een gouden tip, want zij weten al precies hoe het idee in elkaar steekt!"

Wat is het verdienmodel van Drop & Loop?

Ook het verdienmodel was al vrij snel concreet. "De retailer betaalt een vergoeding voor het neerzetten van de machine. We bieden een service-abonnement waarbij wij ook zorgen voor onderhoud, schoonmaak, klantenservice, de app et cetera. Voor retailers is het interessant om mee te doen, omdat het onderdeel is van hun MVO-strategie en ze meer mensen naar de winkel krijgen. Ook wordt de korting gelijk omgezet in omzet binnen hun locatie." 

Testen en focus houden

Maar de belangrijkste tip zit volgens Carlijn in het testen. "De pilot is superbelangrijk, want we willen ons product eerst in de markt testen voordat we het landelijk uitrollen." En dat is nog best lastig als je van alle kanten enthousiaste reacties krijgt. "We kregen gelijk positieve reacties van retailers, kappers en bloemisten die ook mee wilden doen. Onze eerste reflex was om enthousiast ja te roepen om snel te groeien, maar we besloten toch even terug te gaan naar de basis. Wie is onze doelgroep en waar komen de machines te staan? Zo houden we focus." 

Een Drop & Loop in jouw buurt

Wil je een Drop & Loop in het echt zien? De pilot-machines staan bij supermarkt Albert Heijn de Block in Krimpen aan de IJssel, het Clean Center in Amsterdam en bij de Scapino winkels in Almelo en Arnhem! Nog leuker: meld je eigen woonplaats aan via de site! Bij 250 meldingen uit jouw regio gaat Drop & Loop op zoek naar een locatie bij jou in de buurt.