Van iets onbruikbaars weer iets bruikbaars maken. Dat noemen we upcycling. En daar is het Goed-van-Pas Plantenrekje een mooi voorbeeld van. Het is ontwikkeld door sustainable designstudio Better Future Factory en gemaakt van oude ASN Digipassen. Voeg er een biologisch gekweekte klimplant van Sprinklr aan toe en je hebt een uniek en duurzaam groeihulpje.

No More Plastic Waste

Better Future Factory is een sustainable design studio uit Rotterdam. Ze zijn gevestigd in het oude Tropicana zwembad en werken vanuit daar aan een nieuwe wereld. Eentje waar plastic afval niet bestaat, dat is namelijk de missie van dit clubje jonge engineers. 

Co-founder Laura vertelt over dit project. 'Toen we werden benaderd door ASN Bank met de vraag of we iets konden bedenken voor hun oude digipassen waren we direct enthousiast. Het bleek geen makkelijk traject maar iets nieuws maken van grondstoffen die anders verloren gaan geeft echt een kick.'

Links: Tim en Laura van Better Future Factory | Rechts: Suzanne en Liedewij van Sprinklr

Steden vergroenen

Sprinklr heeft als missie om Nederland te vergroenen. Dat doen ze zogezegd door de traditionele teeltsector een schop onder de kont te geven. Sprinklr verkoopt namelijk biologisch gekweekte planten. Dat betekent dat bij de kweek van deze planten geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt wordt. Echt groene planten dus en dat is goed voor de biodiversiteit. 

Toen duidelijk werd dat de oude ASN Digipassen omgetoverd zouden worden tot plantenrekjes was de link naar Sprinklr snel gelegd. 'Nu geven we niet alleen de overtallige digipassen een nieuw leven. Met het eindproduct kunnen we ook weer extra vierkante meters groen creëren. Én de biodiversiteit een handje helpen', aldus Milou die binnen ASN Bank kartrekker is van het project. 

Shredden, persen en snijden

Als je bij ASN Bank bankiert ken je de digipas vast wel. Het is een klein rood apparaatje dat je kunt gebruiken om een overboeking te ondertekenen. Het plantenrekje is gemaakt van oude, kapotte digipassen. Maar voordat zo'n oude digipas een plantenrekje is moet er best wel wat gebeuren; 

  1. Uit elkaar halen van de digipassen en het sorteren van alle onderdelen
  2. Shredden van de plastic behuizing
  3. Het versnipperde materiaal persen tot platen
  4. Lasersnijden van de hexagons

Beperkte oplage

Het Goed-van-Pas Plantenrekje inclusief de biologisch gekweekte Clematis, was te koop op de website van Sprinklr. De oplage is beperkt want er zijn er 500 geproduceerd. De set kost € 49,95. In het kader van transparantie kun je op de website van ASN Bank precies zien hoe dit bedrag is opgebouwd.