Je ziet het steeds vaker: circulair. Op het label van een spijkerbroek, bij dat restaurant in je buurt of bij die nieuwe wijk die wordt gebouwd. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? En… hoe doe je zélf circulair? We leggen het je uit én laten je toffe initiatieven zien die je helpen om circulairder te leven. Zo wordt circulariteit voor iedereen een eitje!
Wat is circulariteit eigenlijk?
Een product maken, (eenmalig) gebruiken en weggooien: het is hartstikke zonde. Zéker als je denkt aan de enorme hoop afval die we jaarlijks produceren (maar liefst 59,9 Megaton). Circulariteit voorkomt die verspilling zoveel mogelijk door grondstoffen te hergebruiken.
Hoe dat precies werkt? Stel je voor dat je een oud T-shirt hebt dat je niet meer draagt. In plaats van het weg te gooien, knip je het in stukken en gebruik je de stof als schoonmaakdoek, of maak je er een nieuwe tas van. Zo minimaliseer je afval door het T-shirt niet weg te gooien, en maximaliseer je het gebruik van grondstoffen door de stof opnieuw voor een ander doel te gebruiken.
Is je schoonmaakdoek of tas ook opgebruikt? Dan kunnen de garen, dankzij de goede kwaliteit van het T-shirt, weer opnieuw worden ingezet voor nieuw item. Door producten en materialen in deze zogeheten ‘gesloten kringloop’ te houden, blijven ze hun waarde behouden. En dat zorgt voor zo min mogelijk afval en impact op de aarde.
Hergebruik je spullen: maak van je oude jeans bijvoorbeeld een etuitje
Zo werkt een circulaire economie
Natuurlijk hoef je niet direct zelf een schaar in je T-shirt te zetten om bij te dragen aan circulariteit. Er zijn genoeg ondernemers, bedrijven en initiatieven die dat al voor je doen! In een circulaire economie worden producten ontworpen die hergebruikt, gerepareerd of en gerecycled kunnen worden. Waardevolle materialen worden behouden (of krijgen zelfs een extra leven) en de impact op het milieu neemt af. What’s not to like? Onderstaande ondernemers laten zien dat het jou ook wat oplevert: goed doen zonder moeite!
Tips om circulair te leven
Van afval naar nieuw product
Door een product te kopen van hergebruikt afval zorg je ervoor dat er geen grondstoffen verloren gaan. En je krijgt er iets moois, unieks en een goed gevoel voor terug! Dankzij deze ondernemers geef je voedsel, flessen of zelfs bouwmaterialen eenvoudig een tweede leven.
No Waste Army
Bij No Waste Army houden ze niet van verspillen. En daarom verspillen ze ook geen tijd. De oprichters hebben een heldere missie: de voorraadkast van boeren leger maken en jouw voorraadkast vullen. Hoe dat werkt? Ieder kwartaal ontvang je een box met houdbare producten zoals soepen, sappen en sauzen, gemaakt van groenten en fruit die de supermarktschappen niet hebben gehaald. Een te grote pompoen, kromme komkommer of misvormde appel: je merkt er he-le-maal niks van als je een No Waste Army box bestelt. Da’s pas lekker!
Buurman
Nog zo’n mooi voorbeeld van afval een nieuw leven geven is Buurman. Dit is een circulaire bouwmarkt, waar je afgedankte bouwmaterialen van bouwplaatsen, musea, houthandels en de stort kunt scoren. Weet je niet zo goed wat je met de materialen aan moet? Dan kun je er ook een cursus meubel maken of workshop houtbewerking volgen. Je vindt Buurman in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Antwerpen.
Bij Buurman kun je terecht voor bouwmateriaal én kun je een cursus houtbewerking volgen
Rebottled
Écht makkelijk een steentje bijdragen aan de circulaire economie? Dan kun je terecht bij Rebottled. Deze sociale circulaire onderneming maakt glazen en karaffen van oude (wijn)flessen. Ieder jaar worden 440 miljoen wijnflessen weggegooid, na eenmalig gebruik. Dat staat gelijk aan 1600 voetbalvelden! Rebottled tovert deze flessen om tot stijlvolle items, zónder extra grondstoffen of afval. Per glas betekent dat 150 gram aan CO₂-reductie en 150 liter waterbesparing. En de makers van jouw glazen krijgen een kans op eerlijk werk. Cheers to that!
Niet kopen, maar delen
Verspilling voorkomen is natuurlijk helemaal mooi, en levert jou vaak ook nog extra centen op. Huren is het nieuwe hebben als het aan deze circulaire helden ligt!
BIYU
Een tapijtreiniger, DJ-set of auto? Die hoef je niet te kopen, maar huur je natuurlijk gewoon! Bij BIYU kan dat heel makkelijk. Op de webshop van BIYU vind je tientallen producten (van goede kwaliteit!) om te lenen. Voor een kleine vergoeding worden ze met een elektrische bakfiets thuisbezorgd. Of je pikt het zelf op bij de BIYU-hub in Amsterdam, Utrecht of Apeldoorn. Heb je het product gebruikt, bijvoorbeeld voor je feestje, klusdag of teamuitje? Dan breng je het gewoon weer terug of laat je het ophalen. Ideaal. Of zoals ze het zelf zeggen: je hoeft niets te hebben, maar je kan alles doen. Waar wacht je nog op? Reserveer vandaag nog die tapijtreiniger!
Een vieze bank? Huur een reiniger via BIYU!
Reflower
Een bosje bloemen fleurt je huiskamer of werkplek op. Maar echt circulair is dat wegwerpbosje natuurlijk niet. De oplossing vind je bij de online bloemenbieb Reflower. Zij leveren natuurgetrouwe kunstbloemen met vaas. Door te kiezen voor een abonnement heb je altijd een leuke bos in huis, zónder dat je het water hoeft te verversen of de gft-bak hoeft te legen. Dit scheelt 146 kg CO₂-uitstoot en 18 kg bloemenafval per jaar per boeket, dus tel uit je winst. Reflower is geschikt voor thuis, op kantoor, in de horeca, de zorg en op evenementen.
Laat je inspireren
Circulair is de toekomst. Dat hebben deze initiatieven héél goed in de gaten. Door nu al te leren, experimenteren en inspireren kunnen we straks nog makkelijker overstappen naar circulair. Neem er eens een kijkje!
Hof van Cartesius
Werken aan een circulaire economie doe je natuurlijk op een circulair gebouwde werkplek. En dat kan bij Hof van Cartesius in Utrecht! Dit is een circulaire broedplaats waar creativiteit en duurzaamheid samenkomen. Met een collectieve en openbare tuin, exposities, een platform voor experimenten, werkruimtes en een netwerk is het dé bloeiende hub is voor innovatie en samenwerking.
De circulaire markt in Rotterdam
Hoewel de markt in de Afrikaanderwijk in Rotterdam een ‘gewone markt’ lijkt, is niets minder waar. Deze markt is future proof! Marktverkopers leveren na het inrichten van hun marktkraam hun lege kratten, dozen en verpakkingsmateriaal in bij het ‘grondstoffenstation’. Alles wordt gecoördineerd door de wijkcoöperatie, die bestaat uit een verzameling van sociale en circulaire ondernemingen. En zo kunnen producten uit het ‘grondstoffenstation’ weer omgetoverd worden tot nieuwe producten die op de markt verkocht worden, zoals zeep van sinaasappelschillen.
Race against waste
Een circulaire mindset begint al bij de jeugd. En hoe bereik je hen nu beter dan met een spel? Race Against Waste combineert het beste van twee werelden en inspireert jong en oud om mee te doen in de transitie naar een circulaire economie. Met een e-waste-, energy- of textielrace worden mensen uitgedaagd om zoveel mogelijk grondstoffen in te zamelen of te besparen. Teams strijden tegen elkaar en krijgen punten voor het uitvoeren van reparaties, energiebesparingsacties, het inzamelen van spullen of andere circulaire acties. Daarnaast krijg je alle informatie én inspiratie over hergebruik, consuminderen en reparatie. Leren over een circulaire toekomst was nog nooit zo leuk!
De circulaire cirkel is… rond, en daar kun jij makkelijk aan bijdragen door duurzame ondernemers te supporten. Dat vraagt soms misschien om een beetje omdenken, maar kan heel makkelijk, stijlvol en innovatief zijn. En het bespaart je vaak nog geld ook. Lekker bezig!