Schrobben, poetsen, boenen. Tijd voor de grote schoonmaak. Maar hoe doe je dat duurzaam? Gelukkig bestaan er heel wat duurzame schoonmaakmiddelen. Deze maken net zo krachtig schoon als de chemische producten die schadelijk zijn voor het milieu, slecht zijn voor je gezondheid en veel plastic afval opleveren. Lees snel verder welke schoonmaakmiddelen beter zijn voor de planeet én voor jou.

1. Seepje: natuurlijke allesreinigers en (af)wasmiddelen

Seepje maakt schoonmaakproducten van vruchtenschillen. Om precies te zijn: schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht die in overvloed groeit in Nepal. Zodra deze schillen in aanraking komen met water, ontstaat er zeep. Natuurlijker kan het niet. Dat dachten oprichters Melvin en Jasper in 2013 ook. En zo ontstond Seepje. De vruchten worden wild geplukt, tegen een eerlijke prijs ingekocht en duurzaam vervoerd naar Nederland. 

Je kunt de schillen zelf bestellen om je kleding mee te wassen. Of je koopt vloeibaar wasmiddel, allesreiniger, afwasmiddel of handzeep in een fles. Die fles is trouwens van gerecycled plastic is gemaakt. Voor het wasmiddel bijvoorbeeld betaal je 9,99 euro (23 keer wassen).

Seepje maakt wasmiddel, afwasmiddel en allesreiniger van vruchtenschillen uit Nepal.

2. Ecover: van plantaardige allesreiniger tot vloerzeep

Ecover komt je vast bekend voor. Je vindt het bij veel supermarkten in het schap. De producten van het Belgische merk zijn gemaakt van plantaardige en biologische ingrediënten en mineralen. Ecover koopt zijn grondstoffen vooral bij lokale leveranciers in België en anders in Europa, om zo de uitstoot door transport te beperken. Ecover gebruikt nog wel palmolie. Maar: 100 procent van hun palmolie en palmpitolie is RSPO-gecertificeerd.

Bij Ecover kun je helemaal los, want het assortiment is groot. Ook fijn: de flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De prijs? Een badkamerreiniger bijvoorbeeld kost 3,75 euro.

De wasmiddelen van Ecover zijn ecologisch en verpakt in flessen van gerecycled plastic.

3. Werfzeep: natuurlijke schoonmaakzeep uit Utrecht 

Voor ambachtelijke schoonmaakzeep - je weet wel, zo'n ouderwets blok huishoudzeep - moet je bij Werfzeep zijn. In het historische pand in Utrecht maakt deze zeepziederij zelf zeep van natuurlijke en biologische producten zoals citroengras en citroen. Werfzeep gebruikt zelfs geen palmolie. De ingrediënten komen bij Nederlandse telers vandaan of uit het Wickenburghse bos, vlakbij Utrecht.

Volgens Werfzeep kun je met de schoonmaakzeep alle huishoudelijke klussen doen. De afwas, de vloer dweilen en het aanrecht schrobben. De zeep wordt in een sociale werkplaats verpakt in papier. Voor 100 gram zeep betaal je 5,45 euro.

DIY: van een blok huishoudzeep kun je zelf wasmiddel maken. Goedkoop en natuurlijk.

Met de huishoudzeep van Werfzeep kun je bijna alle schoonmaakklusjes aan. Foto: Studio De Rijk

4. Marcel's Green Soap: milieuvriendelijke reinigers

Marcel van Marcel’s Green Soap maakt niet alleen milieuvriendelijke zeep voor je lijf, ook voor je huis. Denk aan toiletreiniger, allesreiniger of vaatwasmiddel. Deze schoonmaakzepen zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare en plantaardige ingrediënten. Door Marcel's Green Soap te gebruiken, zeg je nee tegen bijvoorbeeld parabenen, chloor en kleurstoffen.

De zeep ruikt ook nog eens lekker fris, door de natuurlijke parfums met essentiële oliën. En de verpakking is gemaakt van gerecycled PET plastic. Ook kun je navulverpakkingen kopen. Handig! Voor het wasmiddel bijvoorbeeld betaal je 8,29 euro (19 wasjes). 

De natuurlijke schoonmaakproducten van Marcel's Green Soap zien er vrolijk uit.

5. Klok: ecologische schoonmaakmiddelen uit Deventer

De producten van het Nederlandse merk Klok zijn vriendelijk voor het milieu en omdat ze vrij zijn van parfums en kleurstoffen is de kans op een allergische reactie klein. De zeep is gemaakt van plantaardige ingrediënten en mineralen. De schoonmaakproducten van Klok zijn dan ook 100 procent biologisch afbreekbaar. 

Klok maakt de zeep in zijn eigen zeepfabriek in Deventer. De keuze is trouwens reuze: van wasmiddel tot wc-reiniger en vaatwastabletten. Voor 500 ml afwasmiddel betaal je 1,19 euro.

6. Zeeplokaal: natuurlijke huishoudzeep zonder poespas

Zeepbroden? Bij Zeeplokaal in Utrecht kijken ze er niet raar van op. Sterker nog: zo zijn ze ooit gestart. Na jeuk en uitslag van goedkope shampoo en douchegel, maakte oprichtster Thijske in 2017 haar allereerste natuurlijke zeep in een bakblik. Inmiddels is het bakblik vervangen door professionele mallen. Die worden met de hand gevuld met verzeepte plantaardige oliën. Zonder parfum, zelfs geen palmolie en vegan-friendly.

Van de broden snijdt het team van Zeeplokaal blokken zeep. En zo ook: huishoudzeep, met de geur citroen en eucalyptus. Voor deze zeep gebruikt Zeeplokaal biologische kokosolie en koolzaadolie uit Nederland. De zeep is verpakt in een kartonnen doosje. Voor een blok betaal je 10,95 euro.

De natuurlijke huishoudzeep van Zeeplokaal.

7. Huishoudsoda: milieuvriendelijk én goedkoop

Met een beetje huishoudsoda en water kun je bijna alles aan: ontvetten, reinigen en ontsmetten. Denk aan de schimmel in de badkamer, aanslag in de gootsteen of zelfs verstopping van de afvoer. Huishoudsoda bevat geen fosfaten, enzymen, bleekmiddel of parfum. En het is bijna volledig biologisch afbreekbaar, zoals de natuurlijke huishoudsoda van Driehoek. Een extra voordeel van huishoudsoda? Het is goedkoop. Zo betaal je 2,09 euro voor een kilo fijne soda van Driehoek bij de Albert Heijn. 

Verwar huishoudsoda trouwens niet met baking soda (in het Nederlands: zuiveringszout). Huishoudsoda gebruik je alleen voor schoonmaken. Baking soda gebruik je om mee te bakken óf om mee schoon te maken. Terwijl je huishoudsoda absoluut niet kunt eten! 

Goed om te weten: soda wordt gewonnen in mijnen. Maar het is niet duidelijk wat de arbeids- en milieuomstandigheden van het productieproces zijn.

In de winkel? Check het keurmerk EU Ecolabel

Sta je in de winkel te turen op het etiket van een allesreiniger maar wordt de brij aan ingrediënten je te veel? Kijk dan naar het EU Ecolabel. Dat is een keurmerk voor Europese non-foodproducten. Producten met het label zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van onder andere grondstoffen, water, afval en verpakking. Een betere keus dus!

Huishoudsoda en baking soda kun je allebei gebruiken voor de schoonmaak.

Meer lezen: duurzame verzorgingsproducten voor je lijf

Je huis schoonmaken met duurzame producten: check. Maar hoe zit het eigenlijk met je lichaam? Ook daar smeer je dagelijks allerlei middelen op. Denk aan shampoo, douchegel, make-up, dagcrème, deodorant, haargel... Wauw, best veel hè? En verzorgingsproducten zitten vol 'stiekem' plastic. Zo vermijd je ze.