Nu we met zijn allen ons best doen om gezond te blijven, en ook anderen niet ziek te maken, is het nóg belangrijker dat we onze handen goed wassen. Gelukkig blijken er in Nederland heel veel fijne handzepen te worden gemaakt. Vaak zelfs handgemaakt en van ingredienten die zacht zijn voor je huid. Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Een goede handenwasbeurt duurt zo'n 20 seconden, zo'n drie TikTok filmpjes lang, en in die tijd moet je je handen en polsen goed inzepen. Was je je handen met vaste zeep, let er dan op dat je deze ná gebruikt op een  geschikte zeephouder legt. Als je zeep in een plasje water blijft liggen vormt dit namelijk een ideale voedingsbodem voor bacterieën. En dat is nou juist net niét de bedoeling.

Een goed zeepschaaltje laat het water weglopen waardoor je zeep weer opdroogt. Gebruik je vloeibare handzeep, let er dan op dat je het pompje dagelijks schoon maakt. Anders kunnen zich daar bacterieën op verzamelen.

Handzeep: vast versus vloeibaar

Vloeibare handzeep is een relatief nieuwe uitvinding die pas in de jaren '80 van de vorige eeuw populair werd. Daarvoor gebruikte iedereen gewoon een vaste zeep. Mede dankzij de opkomst van de Zero Waste beweging is vaste zeep nu weer populair aan het worden. En terecht, want vaste zeep is een stuk milieuvriendelijker.

Uit onderzoek van Koehler en Wildbolz van het Institute of Environmental Engineering bleek dat de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van vloeibare zeep maar liefst tien keer groter is dan bij die van vaste zeep. Het onderzoek concludeerde verder dat er bij een wasbeurt met vloeibare zeep meer zeep wordt gebruikt dan bij het handenwassen met vaste zeep. Maar liefst 6 keer meer zelfs! Zo verbruiken we dus ook nog eens veel meer vloeibare zeep.

Overstappen naar vaste zeep is dus een duurzame keuze. Helemaal als je zeep koopt die in Nederland wordt gemaakt, dat scheelt weer transportkilometers. Voor een goed stuk vaste zeep hoef je overigens niet ver te zoeken, er zijn in Nederland namelijk een aantal hele mooie zeepmakers. Wij zetten ze op een rij:

Duurzame vaste handzeep

Iemand die op ambachtelijke wijze zeep maakt heet trouwens een zeepzieder en zij maken hun zeep in een zeepziederij (zo leer je nog wat bij..).

1. Werfzeep - vanaf €5,95 voor 100 gram

In haar eigen zeepziederij in Utrecht maakt oprichter Evelien met haar team de zepen van Werfzeep. De ingrediënten voor de zeep zijn biologisch geteeld en komen veelal zelfs uit hun eigen zeepkruidentuin in het Wickenburgsche Bos. De zepen bevatten geen palmolie en zijn bijna allemaal vegan. Met ruim 20 verschillende handzepen kun je precies degene kiezen die jij het lekkerst vindt! Je koopt de zepen in de Werfzeep webshop maar ook bij veel lokale winkels.

De handgemaakte zepen van Werfzeep zijn o.a. te koop bij SMIR

2. Zeeplokaal - vanaf €10,95 voor 130 gram

Ook de zepen van Zeeplokaal komen uit Utrecht. Daar maakt oprichter Thijske sinds 2017 pure zeep van enkel plantaardige oliën en veelal biologische ingrediënten. Zo kiest ze bijvoorbeeld bewust voor het gebruik van biologische kokosolie in plaats van palmolie. Je kunt kiezen uit vier verschillende soorten handzeep, bijvoorbeeld die met actieve zwarte kool & tea tree olie. Daarnaast verkoopt Thijske ook scrubzeep met maanzaad en haarzeep. Je koopt de zepen van Zeeplokaal in de eigen webshop maar ook bij veel lokale winkels.

Zeeplokaal maakt fijne zepen voor huid én haar

3. HelemaalShea - vanaf €7,49 voor 110 gram

De vrolijke verpakking van HelemaalShea doen exotisch aan maar de zeep wordt toch echt gemaakt in Nederland. In haar eigen zeepziederij in Noord-Holland maakt Rimke een uitgebreid assortiment aan zepen met veelal biologische ingrediënten, van handzeep tot haarzeep en conditioner. Je kunt kiezen uit 12 verschillende handzepen met fijne geuren als Matcha Groene Thee en Triple Mint. Je koopt de zepen van HelemaalShea in hun webshop maar ook in vele andere webshops en lokale beautysalons

In haar zeepziederij in Noord-Holland maakt Rimke de HelemaalShea zepen

4.  Unwaste - 70 gram

Unwaste (voorheen: SOOP) maakt twee soorten handzeep in een leerwerkbedrijf in Amsterdam. Ze gebruiken hiervoor restromen koffiedik en sinaasappelschillen, en willen met hun zeep circulair ondernemen op de kaart zetten. Je kunt de zeep kopen in hun eigen webshop.

SOOP zeep van koffiedik met natuurlijk scrubeffect.

5. Botma & van Bennekom - vanaf €6,95 voor 100 gram

Sinds 2016 maken Rianne Botma en Simone van Bennekom zeep in hun zeepatelier in Duiven. Ze gebruiken veelal biologische en fair trade ingrediënten en de zeep wordt verpakt in een sociale werkplaats in Arnhem. Je kunt kiezen uit vier verschillende lichaamszepen, waaronder een bijzondere Boszeep met groene klei. Je koopt de zepen van Botma & van Bennekom via hun webshop of een van hun lokale verkooppunten.

Nederlandse zeep van Botma & van Bennekom met een sociaal tintje.

Het is dus belangrijk dat je je vaste zeep op een zeepschaaltje legt waar het water vanaf kan lopen. Bijvoorbeeld deze Bubble Buddy van gerecycled plastic! Of match het met je badkamer en kies voor marmer, hout of kurk.

Duurzame vloeibare handzeep

Ben je toch té gehecht aan je vloeibare handzeep, kies dan voor een van deze duurzame merken uit Nederland. En vergeet niet om het pompje elke dag schoon te maken.

6. Seepje vloeibare handzeep - €3,49 voor 300ml

Sinds Jasper en Melvin in 2016 hun duurzame schoonmaakmerk Seepje zijn gestart, gaat het als een speer met de onderneming. En dat is omdat ze gewoon erg fijne producten maken die goed zijn voor jou, het milieu én de mensen die ze maken. Daarom kunnen we je hun handzeep ook van harte aanraden. Hij komt in een fles van 97% gerecycled plastic en is te verkrijgen in twee verschillende geuren. Je koopt hem in hun eigen webshop of de Appie.

Seepje vloeibare handzeep

7. Marcel's Green Soap - €3,49 voor 250ml

Na het vak te hebben geleerd bij grote producenten van (onduurzame) schoonmaakmiddelen besloot Marcel voor zichzelf te beginnen. Hij wilde milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maken die lekker roken én er goed uitzagen. Zo hoopt hij nóg meer mensen ervan te overtuigen om duurzamere producten te kiezen. Marcel maakt inmiddels ook vloeibare handzepen verpakt in flessen van 100% gerecycled plastic. Je kunt kiezen uit zes verschillende geuren en je koopt Marcel's handzeep in zijn webshop of in de grotere supermarkten.

De handzepen van Marcel's Green Soap.

Nog ééntje dan: De Traay vloeibare handzeep - €4,75 voor 250ml

Wouter Vuijk startte in 1977 met het maken van biologische honing. Inmiddels maakt zijn onderneming De Traay een hele reeks aan producten waar honing en bijenwas in verwerkt is, en ook drie vloeibare handzepen. Deze hebben allemaal het BDIH-keurmerk voor natuurlijke en diervriendelijke cosmetica. De handzeep komt in drie geuren en is te koop  in hun eigen webshop of bijvoorbeeld bij Ekopkaza.

Om het handen wassen voor kinderen nog leuker te maken, kun je hen hun eigen handzeep geven. Zoals de vloeibare, biologische handzeep van Petit & Jolie die heel zacht is voor de baby- en kinderhuid.

Zelf maken

Als we het internet mogen geloven kun je ook makkelijk zélf vloeibare zeep maken van een blok vaste zeep. We hebben het zelf niet geprobeerd maar mocht je ermee aan de slag willen dan heb je hier een DIY-stappenplan voor vloeibare handzeep.