Deze supermarkt is wel heel bijzonder: er wordt voedsel gered van de verspilling én het voedselcentrum draagt bij aan maatschappelijke verbinding. Wij spraken met oprichtster Tresi Barros van Isaak & de Schittering.

Gratis brood, groenten en fruit

"Acht jaar geleden ben ik naar Rotterdam verhuisd vanuit Brabant", vertelt Tresi aan Vanaf Hier. "Ik zag dat er heel veel armoede was. En toen dacht ik 'het moet anders'. Ik besloot Isaak & de Schittering op te zetten en daarmee gratis brood en elke dag en groenten en fruit aan te bieden".

Supermarkt zonder verspilling

Anders dan bij een reguliere voedselbank kun je bij Isaak & de Schittering winkelen in een supermarkt en zelf uitkiezen wat je nodig hebt. Het is de bedoeling om mensen met een smalle beurs en mensen die tegen voedselverspilling zijn samen te brengen, dus iedereen is welkom. Elke dag komt er verse groente en fruit binnen, die je al vanaf 10 cent kunt kopen. Broodbeleg kost 50 cent, en voor 2 tot 3 euro ga je met een volle boodschappentas naar huis. Bij besteding van minimaal 50 cent krijg je een gratis brood. 

Initiatiefneemster Tresi op de versafdeling. Foto: Isaak & de Schittering

Acht jaar verspillingsvrij 

De persoonlijke missie van Tresi is om honger en dorst de wereld uit te helpen. En die missie slaat aan. Isaak & de Schittering bestaat nu acht jaar en kwam onder andere op Radio Rijnmond, het AD, Dagblad 010 en Radio NPO1. Maar het succes kwam niet vanzelf. Honderden vrijwilligers zetten zich in voor het redden van voedsel en het helpen van mensen die het moeilijker hebben. 

Voedsel redden op wielen

"Het hoogtepunt voor mij was toen wij het voor elkaar konden krijgen om eigen busjes te kopen", vertelt Tresi. "De eerste bus werd gedoneerd, dat was een groot hoogtepunt. En nu als ik de bussen voor de deur zie is het eigenlijk dagelijks een hoogtepunt dat we het voor elkaar hebben gekregen om dus busjes aan te schaffen. We hebben er nu vijf. Dat maakt mij een ontzettend blij mens". De busjes gaan om 9.00 op pad en worden gebruikt om voedsel op te halen bij telers, horeca, supermarkten, veilingen en andere bedrijven die het initiatief steunen met producten. 

Brood- en deegwaren staan op nr. 1 qua voedselverspilling. In de supermarkt krijg je vanaf 50 cent aan boodschappen een gratis brood.

Corona en de voedselcrisis

"Door Corona zie ik echt een toename, eigenlijk vreselijk", vertelt Tresi. Het voedselcentrum kon gelukkig met hulp van alle vrijwilligers openblijven tijdens de pandemie. "Ik ben blij dat ik een steentje bij kan dragen in deze maatschappij. Het maakt me verdrietig dat het wel nodig is. Dat is een tweezijdigheid in mijzelf".   

Toekomstplannen voor meer impact

Inmiddels zijn er drie locaties in Rotterdam Noord (Jacob Loisstraat 24-30), Zuid (Vinkenbaan 73) en Oost (Kreekplein 8). "We hebben al drie jaar plannen voor het opzetten van de vierde locatie in Crooswijk of Delfshaven, wel in een buurt waar armoede is", vertelt Tresi. "Het is ons nog niet gelukt wegens financiën (de stichting draait op 0 euro subsidie, red.) en wegens gebrek aan goede vrijwilligers. Ik hoop wel dat het heel snel mogelijk zal zijn". Isaak & de Schittering is daarom altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

Geef een cadeaubon voor gratis boodschappen

Lukt vrijwilligerswerk niet, maar wil je wel helpen? Dan kun je een cadeaubon aanschaffen van 10 euro, waarmee minderbedeelde mensen gratis boodschappen kunnen doen. "De bon is bestemd voor mensen die niet over voldoende financiële middelen beschikken om voldoende eten te kunnen kopen.

Een donateur koopt de cadeaubon fysiek en schenkt deze zelf aan iemand die het nodig heeft, of een donateur schenkt ons een bedrag waarmee wij met de hulp van schuldhulpverleningorganisaties de voedselcadeaubonnen toewijzen aan mensen die het nodig hebben"vertelt Marian Floor van de voedsel- en fondsenwervingafdeling.

"Minderbedeelde mensen doen vervolgens gratis boodschappen bij ons voor het bedrag van de bon. Zij krijgen hiervoor ongeveer 4 keer meer producten dan bij een reguliere supermarkt".  En zo wordt voedsel gered én worden mensen geholpen.