We moeten met zijn allen minder afval produceren en zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Zero waste verpakkingen gemaakt van hernieuwbare materialen zijn dan ook het summum. Niet gek dus dat deze honingpot gemaakt van bijenwas de Adobe Sustainable Design of the Year Award heeft gewonnen!

Honing wordt gewonnen uit de honingraten die bijen met hun bijenwas hebben gebouwd. Net als bananen komt honing dus eigenlijk al in zijn eigen verpakking. Dat moet ontwerper Aurimas Kadzevičius uit Litouwen ook hebben bedacht. Hij ontwierp een honingpot van bijenwas die aan alle kanten klopt.

Honing in een pot van bijenwas

De honingpot is door Aurimas de Bee Loop genoemd en is biologisch, eetbaar, antischimmel, antiviraal, antiseptisch, antibacterieel en vooral recyclebaar! Een zero waste honingpot gemaakt van het materiaal waar bijen zelf de honing in bewaren. Kan het beter? Tóch wel, want de honingpot ziet er ook nog eens mooi uit én kan worden ingeleverd bij de imker om terug te geven aan de bijen. Volgens Aurimas voelt de honing heel natuurlijk aan in zijn pot gemaakt van was, het hoort daar immers in thuis. 

De inspiratie voor de Bee Loop honingpot kreeg de Litouwse ontwerper door de vele verhalen over de bijenteelt die hij van zijn vader hoorde. De pot heeft geen label, in plaats daarvan wordt het logo erin gezet met een warme stempel. Om de pot te openen is een touwtje van biologisch linnen toegevoegd, that's it!  Met dit slimme ontwerp kunnen heel veel plastic en glazen potten worden bespaard. Het is dan ook te hopen dat dit idee snel wordt overgenomen door grote honingproducenten want in Nederland is de pot nog niet te koop.

Ontwerper Aurimas Kadzevičius met zijn Bee Loop honingpot

Een frietzak van aardappelschillen

En er zijn meer verpakkingen denkbaar waarin je het voedsel verpakt in zijn eigen materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze slimme frietzak gemaakt van aardappelschillen! De Peel Saver zoals de zak heet, werd bedacht door Italiaanse ontwerpstudenten Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli. Toen de drie designers zich realiseerden hoeveel aardappelschillen er worden weggegooid door frietfabrikanten bedachten ze iets slims. Met het zetmeel en de vezels uit de aardappelschillen ontwierpen ze een frietverpakking die voedselafval vermindert én het plastic frietbakje buiten spel zetten.

De puntzak is volledig gemaakt van aardappelafval en biologisch afbreekbaar. Frietje op? Dan gooi je de verpakking op de composthoop, groenbak of voert hem gewoon aan de meeuwen. De peel Saver heeft wereldwijd veel aandacht gekregen maar is helaas nog niet in productie.

Peel Saver is an ecological packaging for fries made from potato skins.

 

De frietzak van aardappelschillen. Foto: Peel Saver

Schimmels groeien uit tot verpakking

Ook Grown.Bio is goed bezig met duurzame verpakkingen. Zij laten mycelium, het wortelstelsel van een paddenstoel, samen met wat biomassa direct in een specifieke vorm groeien. Zo kweken ze eigenlijk biologische verpakkingen! 

Het duurt ongeveer 5 dagen om de schimmels en biomassa met gebruik van een mal in de juiste vorm te laten groeien. Daarna wordt het in een oven gedroogd, dit stopt het groeiproces en zorgt voor een stevig materiaal. Grown.bio maakt bijvoorbeeld verpakkingen voor wijnflessen of glazen en is een milieuvriendelijk alternatief voor het vervuilende piepschuim.

Glasverpakking van schimmels gekweekt door Grown.Bio