Je eten krijg je het liefst van dichtbij, want dat smaakt naar meer. Hoewel lokaal niet altíjd de beste keuze is als het om het klimaat gaat, is het voor je verse boodschappen vaak wel een goede optie. Deze handige sites en initiatieven helpen je bij het vinden van lokale producten van de boer. Eenvoudig, smaakvol én voor een goede prijs. De initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond!

Boerschappen: van akker naar aanrecht 

Zo wordt eten bij de boer halen wel heel leuk gemaakt: Boerschappen selecteert verse producten uit de regio en stelt hier een lokale maaltijdbox van samen.

Dagelijks rijdt Boerschappen langs tientallen boeren in de regio. Met de verse producten maakt het initiatief boodschappenboxen, die bij jou thuisbezorgd worden. Binnen 8 uur van akker op je aanrecht, aldus oprichters Stéphanie en Stijn.

De producten bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen tijd om te groeien en er worden geen kleur-, geur- of smaakstoffen toegevoegd. En omdat ze dezelfde ochtend van het land gehaald zijn, zijn ze super vers. Bij iedere box zitten ideeën voor recepten, zodat je zelf aan de slag kunt. En lust je iets niet? Dan kun je via de ruilpagina op Facebook jouw product ruilen met iemand anders.

Op dit moment zijn de lokale producten vooral afkomstig uit Brabant, maar Boerschappen levert al in heel Nederland. Ook in andere regio's wil Boerschappen lokale samenwerkingen opzetten. Nog leuker is dat Boerschappen ook actief voedsel redt met spontane reddingsacties. Meer dan 125.000 kilo groenten, fruit en vlees kregen een goede bestemming met hun Toffe Perenactie, Niet Uitgeperste appelsapactie, en Hertenactie. 

Hofweb: zo min mogelijk verpakkingen

Naar aanleiding van dit artikel kregen we een leuk mailtje van Maarten van Hofweb. Hij miste zijn initiatief! En dat snappen we eigenlijk wel, want Hofweb biedt al vijftien jaar een compleet assortiment, direct van de biologische Nederlandse boer. De producten worden met zo min mogelijk afval bezorgd en inmiddels is de dekkingsgraad voor bezorging in Nederland al 70%. Wil je producten van deze online biologische supermarkt, van circa 50 boeren, telers en tuinders vandaan? Dan zit je bij Hofweb al sinds 2004 goed.

Loka Loka zet lokaal eten op de kaart 

Een andere online plek waar je lokaal eten kunt vinden, is Loka Loka. Hier verzamelen Sofie en Marin allerlei adresjes die lokaal leveren. Niet alleen boerderijwinkels, maar ook restaurants doen mee. Loka Loka hanteert strenge voorwaarden. De bedrijven op de kaart moeten een biologisch- of demetercertificaat hebben, of op die manier handelen. De huisvesting moet veel ruimte bieden voor natuurlijk gedrag, waarbij dieren naar buiten kunnen.

Er mag geen kunstmest gebruikt worden en ook grote verwarmde kassen doen niet mee. Daarnaast is het couperen en knippen van snavels verboden en moet vis uit het seizoen komen. Inmiddels staan er ruim 2.200 bedrijven op de kaart. Je kunt het initiatief steunen door een donatie te doen of de gratis app (Loka Loka voor Android en Loka Loka voor iOs) te downloaden. 

De Krat: de duurzame maaltijdbox

Wil je drie dagen lang niet nadenken over wat er vanavond op tafel moet komen? Bestel dan de Krat. De maaltijdbox van De Krat is seizoensgebonden, lokaal, bevat veel groenten en zit vol lokale producten. Bovendien krijg je recepten, zodat je niet zelf de keukenprins(es) uit hoeft te hangen. De Krat is B-corp gecertificeerd en werkt met de seizoenen mee, zodat er geen groenten onnodig de wereld over hoeven te vliegen. Alle groenten, vlees, zuivel en eieren komen uit Nederland. Producten die niet in Nederland groeien of gemaakt worden (bijv. rijst of gedroogde pasta) zijn fairtrade en/of bio.

Foto: De Krat

Puur Dichtbij

Rechtstreeks van het land naar jouw voordeur. En je zit nergens aan vast. Yes please! Bij Puur Dichtbij krijg je producten van voedselmakers uit de buurt. Oprichter Peter wil dit het liefst zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom gaat het bestellen eenvoudig online en wordt het vers-geoogste eten thuisbezorgd. Nieuwsgierig geworden? Op de site vind je leuke introductieboxen

Bestelboer: direct bij de boer bestellen

De naam zegt het al een beetje: bij Bestelboer bestel je direct bij de boer. Dit nieuwe landelijke platform is ideaal voor jouw verse producten. En je betaalt altijd een eerlijke prijs. Je kunt via de app (waar 179 boeren ingeschreven staan) kiezen tussen onder andere groenten, fruit, zuivel, wijn en kaas. Lekker makkelijk!

Lekkerder bij de Boer 

Op Lekkerder bij de Boer, een platform waar je direct eten bij de boer kunt vinden, staan meer dan 950 plekken door heel Nederland waar je jouw eten kunt halen. Deze online marktplaats is geen bestelplatform maar eerder een overzicht met plekjes in jouw buurt. Er is ook een handige app voor Android en iOs. 

De Lokalist

De Lokalist maakt lokaal aanbod bereikbaar voor heel Nederland. Je winkelt in de webshop en kunt kiezen uit verschillende assortimenten groente, vlees en vis direct van lokale boeren. De boodschappen worden vervolgens bij je thuis bezorgd. Het initiatief komt voort uit de passie voor lekker eten, bewondering voor kleine ondernemers en ervaring in logistiek van oprichters Paul en Richard. En ook handig: lege flessen, potten en batterijen kun je weer aan de chauffeur teruggeven.

Producten van de boer

Productenvandeboer is een verzamelplek voor boerderijwinkels. Op deze site vind je allerlei plekken waar je terecht kunt voor eten van de boer. En ook op LekkersDichtbij staat een handig overzicht met boerderijwinkels en lokale verkooppunten bij jou in de buurt. Een soortgelijk alternatief is Zoekdeboer, waar je activiteiten en vakanties bij de boer kunt vinden. 

Regionale initiatieven: eten van de boer

 • Eko boerderij de Eerste is een initiatief om blij van te worden. Sinds 1992 bezorgt deze boerderij ook producten bij consumenten, winkels en restaurants in de regio. Er wordt wekelijks bezorgd in de Noordoostpolder, de Kop van Overijssel, een gedeelte van Drenthe, IJsselmuide en Kampen. Je vindt de producten die je kunt bestellen in een prijsbestelboek (gratis aan te vragen) en krijgt de wekelijkse oogstlijst met groenten en fruit in je mailbox. 
 • Toekomstboerenfederatie van Nederlandse boerenorganisaties en initaitieven, die landmarkten organiseren. 
 • Pluk Groenten van West CSA - biedt op een locatie in Amsterdam gemeenschapslandbouw. Leden betalen een vast bedrag per jaar, waarvoor ze wekelijks verse, biologische groenten kunnen komen oogsten op de boerderij. 
 • Gevarieerd eten bij 't Aailand in de Bommelerwaard is makkelijk. Je ontvangt een tas met biologische groente, fruit en/of aardappelen voor een vaste prijs. 't Aailand levert in de gehele Bommelerwaard, Heusden, Drunen, Waalwijk en in grote delen van 's-Hertogenbosch
 • In Arnhem heb je twee stadsboerderijen (Stadsboerderij Presikhaaf en Stadsboerderij de Korenmaat) waar je terecht kunt voor producten van boeren uit de omgeving, aldus lezeres Elsbeth. En je kunt er ook terecht voor een kopje koffie met taart, een knuffel van een dier of speelgoed voor kinderen! 
 • Lezeres Christiane tipte ons nog de producten van Rechtstreex in Rotterdam en omstreken. Of je nou één aubergine of een volledige maaltijdbox nodig hebt; je kunt hier direct in de webshop vers, seizoensgebonden en lokaal eten bestellen voor een eerlijke prijs. 
 • Check ook eens of er een 'buurderij' in jouw buurt is. Dan kun je samen online aankopen doen, die rechtstreek bij de boeren uit de buurt vandaan komen. De bestelling kun je elke week afhalen bij de Buurderij; een pop-up markt in jouw buurt, waar je in gesprek kunt gaan met de producenten van jouw voedsel. 
 • Puurland: eten van boer naar bord in Arnhem. Een lokale maaltijdtasservice zónder abonnement. Dat is Puurland. Oprichter Steven stelt wekelijks 5 recepten op met producten uit het seizoen. Je kunt zelf de inhoud van je boodschappentas bepalen. Vervolgens haal je het af bij Steven in Arnhem óf wordt het gratis thuisbezorgd met een elektrische transportfiets. 

 • Lekker Lokaal: eten uit het Rijk van Nijmegen. Woon je in de buurt van Nijmegen? Dan kun je eens kijken bij LekkerLokaal. Je kunt op de site een LekkerLokaal Kistje bestellen, dat iedere week thuisbezorgd wordt. Je vult je eigen kistje met wat jij lekker vindt. Groenten, fruit, brood en vlees worden opgehaald bij de boer en komen dezelfde dag in jouw keuken terecht. Daarnaast biedt LekkerLokaal wijnen, bier, brood en zuivel. Ook horecazaken kunnen zich aansluiten. 

 • De Streekboer: eten bezorgen en redden in Friesland. Nog zo'n leuke aanvulling vanuit een lezer: De Streekboer. In Friesland en Groningen brengt De Streekboer al jarenlang boer en consument bij elkaar. "Ik ben er sinds de oprichting bij en sindsdien een uiterst tevreden klant", vertelt lezer Michiel uit Heerenveen. Inclusief "reddingsacties" voor boeren waarbij de oogst afgekeurd is vanwege een net iets ander kleurtje voor de bloemkool waardoor die "niet goed genoeg is voor de supermarkt". Leuk! 

 • Herenboeren. Via Herenboeren kun je samen duurzaam voedsel produceren, zónder een grote tijdsinvestering. Je laat namelijk een 'herenboer' het werk doet en betaalt een wekelijkse contributie. De opbrengst wordt verdeeld en je bent samen eigenaar van de boerderij. Gaaf! 

 • Zelf op bezoek bij een boerderij in de buurt? Op naar de boer laat je zien waar je een boer bij jou in de buurt kunt vinden.