
Je kent het wel: je staat in de supermarkt en snapt er niets meer van. Koop je nou die komkommer mét of zónder plastic? En wat is nou eigenlijk het verschil? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit en waar je op kunt letten als je wat minder plastic wil gebruiken.
Het verpakkingsdilemma
Grote kans dat je in eerste instantie naar de variant zonder plastic neigt. Plastic is namelijk een groot probleem, vooral als het niet goed wordt gerecycled. Voor het maken van plastic is aardolie nodig (ugh, fossil fuels!) en veel plastic verpakkingen belanden uiteindelijk in de natuur, in een verbrandingsoven of ergens op een vuilnishoop (in het buitenland). Bovendien wordt er ook nog eens energie verbruikt om plastic te maken. Het korte antwoord is dus: áls je kunt kiezen, ga dan voor plasticvrije groente.
Een overzichtsfoto van mandjes in de supermarkt, gevuld met groenten.
Voedselverspilling versus verpakkingen
Maar…zorg dan wel dat je die groente meteen opeet of kort bewaart. Ga je koken voor voor een etentje maar staan je vrienden pas over een week op de stoep? Dan kán groente met plastic juist duurzamer zijn, omdat je verspilling voorkomt.
In de podcast Het Groene Antwoord legt Eelke Westra het wat verder uit: als je bijvoorbeeld een komkommer volgende week pas wil gebruiken, kun je hem beter in plastic kopen. Dat heeft te maken met de gebruiksduur. Groente in plastic blijft langer goed en zo voorkom je dat je verlepte groente moet weggooien. De berekende CO2-impact van voedselverspilling is hoger dan die van plasticproductie. Die komkommer komt namelijk (vaak) uit de kas of uit het buitenland, en kost dus niet alleen tijd en transport, maar ook energie. En dat wil je natuurlijk niet verspillen!
Groente langer bewaren
Die berekening wordt soms wel een beetje misbruikt door de verpakkingsindustrie, dus laat je niet gek maken. Het verpakking-versus-voedselverhaal is natuurlijk niet zo zwart-wit als het lijkt. Veel onderzoeken naar verpakkingen vergelijken alleen de productie-impact van plastic met die van voedselverspilling, en vergeten wat er ná gebruik met het plastic gebeurt. Plastic blijft vaak in de natuur achter, draagt bij aan vervuiling en komt zelfs in onze voedselketen terecht. En in de berichtgeving gaan ze er vaak vanuit dat je het eten thuis nog heel lang moet bewaren. Waarom? Je koopt iets om het op te eten, niet om 3 weken in de koelkast te laten liggen.
Een nog duurzamere oplossing is bewuster consumeren: koop wat (en wanneer) je het nodig hebt en bewaar groente op een slimme manier zodat het langer vers blijft zonder plastic. Dat hoeft dus niet per sé in die plastic wikkel. Laten we de komkommer weer als voorbeeld nemen. Van kou wordt je komkommer slap en droogt hij uit, dus laat hem lekker buiten de koelkast als hij nog niet is aangesneden. Om je gesneden komkommer langer vers te houden zonder plastic, kun je hem in een natte doek bewaren of rechtop in een glas water zetten. Zo blijft hij knapperig zonder dat je plastic hoeft te gebruiken. En het staat ook nog eens very aesthetic als je je koelkastje open doet.
Een over-the-shoulder-shot van iemand die een citroen uit een koelkast pakt
Lifehacks voor een langere levensduur
Laatste tip: check altijd even wáár je groente vandaan komt. Want als het is geïmporteerd uit een ver land, kun je misschien ook gewoon je receptje wijzigen en iets lekkers – met seizoensgroenten – kokkerellen. Het is niet voor niets dat komkommers in de zomer vaak zonder plastic in de supermarkt liggen: dan komen ze van dichtbij, eten mensen ze sneller op en is de kans op voedselverspilling (tijdens opslag of transport) dus ook veel minder groot.
Een foto van een weckpot met daarin gesneden stukjes komkommer, azijn en pepertjes.
Kortom: kies wat bij jouw (kook)situatie past! En wil je bewuste boodschappen doen? Koop dan lokaal en seizoensgebonden groenten. Seizoensgroenten hebben minder transport en opslag nodig, wat de milieubelasting verlaagt. Die veggies kun je trouwens ook héél goed onverpakt en vers op de markt of in een boerderijwinkel halen. Dan heb je ook gelijk een goed verhaal tijdens je etentje! Cheers!