Op de redactie van Vanaf Hier testen we gráág de lekkerste duurzame producten voor jullie uit. Eerder gingen we al op zoek naar de beste duurzame pindakaas, chocoladepasta en hagelslag. Deze keer gingen we op zoek naar de beste vegan croissant! Superhandig om in de voorraadkast te hebben: je bakt ze zó in 5 minuutjes af direct uit het pak, of knutselt er zelf eentje uit een deegrol. Welke vegan croissant maakt jouw ontbijttafel compleet?

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige lifestyle en eetpatroon. Niet zo gek als je bedenkt dat het duurzamer én diervriendelijker is. Dat het eten van vlees belastend is voor het milieu wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat de productie van zuivel een grotere CO2-afdruk heeft dan varkens- en kippenvlees? Gelukkig zijn er tegenwoordig veel soorten plantaardige melk op de markt en in een eerder artikel zetten we ze voor je op een rijtje. 

Misschien kan je je nog de vorige smaaktest van de redactie herinneren waarin we vegan kaas testten. Ook duurzame pindakaas passeerde al de revue. De kritiek was niet mals, supermarkten hebben er duidelijk nog geen kaas van gegeten. We vonden het tijd voor iets beters! Dus deze keer testte het smaakpanel iets wat vaak standaard op tafel staat bij een vers ontbijtje in het weekend: croissants! Maar dan vegan!

Waar worden croissants van gemaakt?

Croissants maken is veel werk, dus weinig bakkers doen het tegenwoordig nog zelf. Hoewel er niets fijner is dan op een weekenddag naar de bakker te wandelen voor een vers knapperig broodje en warme croissants, is het ook handig om wat afbakcroissants in huis te hebben. Voor de lekkere trek!

Hoewel croissants normaal worden gemaakt met boter (heel, hééél veel boter) zijn er ook steeds meer vegan varianten te krijgen. In plaats van boter wordt hiervoor margarine gebruikt. Een goedkoop ingredient, waardoor de meest 'basic' afbakcroissants verrassend genoeg ook vegan zijn. Dat gezegd hebbende, bevatten ze dan wel weer vaak palmolie. Ook jij hebt vast wel gelezen over de verwoestende effecten vand e palmolieproductie, dus een beetje minder palmolie eten kan geen kwaad. 

Óók moeten we vermelden dat sommige afbakcroissants e-nummers bevatten die van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong kunnen zijn (zoals bijvoorbeeld E472). Meer weten? Op deze lijst kan je meer informatie vinden over de E-nummers en de herkomst ervan.

Op zoek naar de beste vegan croissant

Ons smaakpanel testte 5 verschillende vegan croissants uit om te bepalen welke je als plantaardigheidje het beste bij het zondagochtendontbijt kan serveren. De jury was héél kritisch en beoordeelde de croissants op de looks aan de buitenkant, de laagjes aan de binnenkant en natuurlijk de smaak.

 

Afbakkers

Albert Heijn afbakcroissants 4 stuks
Prijs: € 1,09 (€6,05 per kg)
Waar te koop: Albert Heijn
Link naar de ingrediënten (bevat E472e)

Oordeel: Hoewel ze er op het eerste oog goed uitzien, zijn deze zelf-afbak-croissants vooral heel erg saai. Maartje: "Mooi lichtbruin en goede laagjes. Maar dan neem je vervolgens een hap… in een vrij taaie en droge croissant”. Niet zo spannend dus, maar misschien zou het nog wel iets kunnen worden met veel beleg erop.

De croissantjes kregen een krappe voldoende. En zo proeven ze ook. Milou: “Er zit niet heel veel smaak aan, maar ze zijn ook niet heel vies.” Een basishapje dus. Waar je zéker wat versiering aan moet toevoegen om er wat lekkers van te maken.

Van Schoof 4 afbakcroissants 4 stuks
Prijs: € 1,09 (€6,05 per kg)
Waar te koop: Hoogvliet, Dirk, Vomar, Dekamarkt en Plus
Link naar de ingrediënten (bevat E472e)

Oordeel: Oei, véél te droog deze afbakcroissants. De woorden smakeloos en droog kwamen meerdere keren terug in de beschrijving. Iwan: “Een soort dubbelgebakken droog beschuit”. Voor ons had het niet veel met een croissant te maken.

Ook waren we niet zo onder de indruk van de verpakking. Waar het pak van Albert Heijn nog iets kleurrijks en gezelligs uitbeeldt, is dit wel een hele basic variant waar weinig ontbijtinspiratie uit valt te halen. Monique: “Als ik een product zou maken, zou ik het ook niet per se margarine croissant noemen”.

Uitrollers

Danerolles mini party croissants
Prijs: €2,66 voor 24 stuks (€11,08 per kg)
Waar te koop: Albert Heijn, Jumbo
Link naar de ingrediënten

Oordeel: De meningen lagen zéér uiteen. Voor de een was het daadwerkelijk een feestje om te eten. Iwan: “Gebakken zien ze er schattig uit”. Voor de ander deed de smaak heel erg aan banaan denken. Maar allemaal waren we het er over eens, dat het niet zo veel met het eten van een croissant te maken had. 

Wel zagen we veel mogelijkheden om er tóch nog iets van te maken voor op de ontbijttafel. Een leuk hapje met iets erin gerold, of als zoet deegfrommeltje voor bij je kopje koffie. Ook de grote van het hapje maakt het een goede toevoeging aan een uitgebreide ontbijttafel. Wel een voldoende dus, omdat we er enigszins door gecharmeerd waren. Maar dan éigenlijk niet als croissant.

Aldi croissantdeeg
Prijs: €1,55 voor 6 stuks (€4,56 per kg)
Waar te koop: Aldi
Link naar ingrediënten

Oordeel: Een croissant kunnen we dit niet noemen. Koen: “Het proeft érg chemisch” en ook qua looks waren ze niet erg aantrekkelijk om te zien. Maar dat komt natuurlijk ook omdat je ze zelf moet rollen. Zouden we ze nog een keer kopen? Niet zo snel om als croissantje zo te eten, het doet toch iets te veel aan zoete kleffe broodjes denken en zo proeft het ook. Géén aanrader.

Vegan banketbakkerij Epicurieus
Ze hebben geen website, maar wel een instagram
Prijs: €1,90 per stuk (€19,00 per kg)
Waar te koop: De bakkerij in Den Haag heeft geen eigen winkel maar is elke zaterdag te vinden op de Rotterdamse Oogst Markt en zondag op de Museummarkt in Amsterdam. Ook zijn de producten bij verschillende cafés te koop: In Den Haag bij Quench, Plenty, Appeltje Eitje. In Leiden bij I Scream Coffee en Sophie Kattencafe. En in Rotterdam bij 33rd Coffee en Florentina

Oordeel: Oordeel: “Oooh” en “holy moly jongens” dit is gewoon een echte croissant vanbuiten en vanbinnen! Monique: “ik eet meestal niet vegan maar deze zou ik zo bestellen!” Het is wel zo’n grote hap dat je aan eentje meer dan genoeg hebt. Volgens het testpanel misschien ook wel een beetje té vettig, als een oliebol, maar je proeft dat ze handgemaakt zijn! Koen: “Een 9, hier word ik gelukkig van, doe mij er nog maar eentje!”

Eindoordeel

De overduidelijke winnaar van het testpanel is de croissant van vegan banketbakkerij Epicurieus uit Den Haag! Het ziet er uit als een echte croissant, en proeft nét zo zondig!

De andere croissants waren wel een stukje moeilijker met elkaar te vergelijken omdat ze tóch niet helemaal tot dezelfde categorie behoorden. Van de afbakcroissants zouden we misschien die van de Albert Heijn nog met iets erop eten. En als we naar de uitrolcroissants kijken, dan is het deeg van danerolles een goede basis om iets anders lekkers mee te maken. Maar voor een echt goede vegan croissant zal je alsnog in het weekend op pad moeten!