De bitterbal. Het is dé snack op feestjes en borrels (of gewoon thuis op de bank, we don’t judge). Vooral heerlijk met een goede dipsaus. En tegenwoordig ook nog beter voor de wereld, want er zijn volop vegetarische varianten beschikbaar. Wat de lekkerste vega(n) bitterbal is? Ons testteam kwam weer samen om die vraag voor je te beantwoorden.

Minder vlees eten is beter voor ons milieu. Maar dat kan best een uitdaging zijn, zéker als je er gek op bent of niet goed weet waar je moet beginnen. De bitterbal is precies zo’n product waar je makkelijk de switch kunt maken. Moet je wel weten welke de vega bal lekkerste is natuurlijk. Nu zijn wij de rotste niet, dus probeerden we er een aantal voor je uit. Komen ze!

AH Terra plantaardige bitterballen. Cijfer: 7.1

Prijs: € 3,19
Aantal: 12 stuks
Waar te koop: Albert Heijn

We beginnen de test knapperig. Deze vegan bitterbal vinden we vooral ‘lekker krokant‘, aldus René. De vulling heeft een goede substantie, als mist Maurice wel wat textuur. Maar de smaak is goed en volgens Iwan ragoutachtig en veelbelovend. Een prima dooreetbal, is de conclusie.

Lodewyck authentieke vegan bitterballen. Cijfer: 6.4

Prijs: € 3,99
Aantal: 12 stuks
Waar te koop: Crisp of bij de groothandel

Hmm, deze bal ziet er wat flets uit. En ook bij de eerste hap zijn we niet enthousiast. ‘Hij heeft geen stevig jasje’, vindt Renée, ‘de inhoud klapt er bij het happen aan de andere kant uit’. Wel is deze bal smaakvol en vleesachtig. Mét een ‘chewy bite’, stelt Maartje. 

Gro oesterzwam bitterballen (vegan). Cijfer: 5.7

Prijs: € 4,99
Aantal: 12 stuks
Waar te koop: Crisp of bij de groothandel

Oké, dit is wel echt even iets anders dan een vervanger van de standaard bitterbal. Krokant, dat wel, maar met een heel andere smaak door de oesterzwammen. Volgens Iwan een echte versierbal: 'je wordt versierd met een krokant laagje maar daarna valt het tegen’. Wat flauwer en smaaklozer dan de anderen. Of zoals Maartje zegt: ‘goede kraak, weinig smaak’. Hij is lekker, maar of we het nou een bitterbal noemen… nee. 

Lidl veggie bitterballen. Cijfer: 7.0

Prijs: € 2,59
Aantal: 16 stuks
Waar te koop: Lidl

Na de eerste hap slaat de twijfel bij sommige testers toe. ‘Is dit geen échte bitterbal?’, vraagt René zich af. Iwan sluit zich daarbij aan: ‘dit is championsleaguemateriaal!’ Toch is niet iedereen enthousiast. Maartje vindt de inhoud draderig en de structuur valt haar wat tegen, en volgens Maurice is deze bal íets te kruidig.

Mora vegetarische bitterballen (in samenwerking met De Vegetarische Slager). Cijfer: 7.5

Prijs: € 4,25
Aantal: 12 stuks
Waar te koop: Jumbo, Flink

We hebben een winnaar! Deze bal wordt door ons als beste beoordeeld. ‘Deze bal heeft alles’, zegt Maurice. Hij is stevig, heeft een prima smaak en doet denken aan een rundvleesbal. Ook Renée is enthousiast: ‘een goede structuur!’ Maar ondanks dat dit de winnaar is, zijn we niet unaniem: sommigen zijn toch meer fan van de kruidigere bitterbal van Lidl of ragoutbal van Albert Heijn. 

Eindoordeel: we love vega bitterballen!

Zoveel mensen, zoveel smaken. Dat is eigenlijk dé conclusie van deze test. Want ondanks dat deze bitterballensmaaktest een duidelijke winnaar heeft, lopen de smaken van de testers erg uiteen. Waar de een houdt van een knapperig jasje, is de ander juist op zoek naar de perfecte textuur. Met als resultaat dat alle bitterballen een voldoende scoren en het vooral aankomt op persoonlijke voorkeuren. Maar één ding is zeker: vlees hebben we absoluut niet gemist. 

Wil je weten welke bitterbal bij jou past? Organiseer een borrel en probeer de bitterballen zelf uit!