Karamel-zeezout, hazelnoot of gewoon hartstikke puur? Wij hebben de chocoladesector onderzocht en weten welke chocolademerken een heerlijke smaak combineren met een eerlijke prijs voor cacaoboeren.

De grote vraag is alleen: hoe herken je een duurzaam chocolademerk? Op de wikkel van de reep vind je vaak al wat informatie, maar wij willen het nog makkelijker voor je maken. We delen onze vijf favoriete merken met je en leggen je uit waar je in de winkel op kunt letten. Dan hoef jij alleen nog maar over de smaak na te denken.

Tony’s Chocolonely

Journalist Teun van de Keuken ontdekte in 2003 dat illegale kinderarbeid en moderne slavernij in de cacao-industrie schrikbarend vaak voorkomt. Daar wilde hij iets aan doen, en daarom richtte hij Tony’s Chocolonely op. Het doel van Tony’s Chocolonely is om 100% slaafvrije chocolade te maken. Daar ligt ook echt de nadruk op – de chocolade is bijvoorbeeld niet biologisch.

Inmiddels is het merk welbekend en vliegen de bijzondere chocoladesmaken je om de oren, met als echte klassieker de karamelzeezoutreep. In cacaoseizoen 2021-2022 verkocht het merk meer dan 46 miljoen repen, waarvoor ze direct samenwerkten met 8.921 boeren. Boeren die ze een leefbaar loon garanderen. En dat smaakt extra goed, toch?

Tony's Chocolonely

The Other Bar

Radicale gelijkheid, dat is wat de makers van The Other Bar willen. De meeste boeren krijgen namelijk maar 3% van de waarde van cacao die wordt gebruikt om chocolade te maken. Dat is oneerlijk, want hierdoor heeft de boer niet genoeg geld om van te leven. Om dat te veranderen, heeft The Other Bar in Ecuador een eigen fabriek waar ze chocolade maken. De medewerkers krijgen een eerlijk loon en de kans om zich verder te ontwikkelen.

Het merk heeft geen fancy smaken, maar maakt ‘gewoon’ pure chocolade en melkchocolade. Met een QR-code op de wikkel kies je als consument voor korting op je volgende aankoop, of doneer je een nieuwe cacaoplant aan de boer. Zo kan de boer zijn inkomen verhogen en draag jij bij aan een eerlijker systeem.

The Other Bar

Mesjokke

De vrienden Luc en Per zijn helemaal Mesjokke van cacao. Met een passie voor smaak en een idiote verslaving voor verhalen achter een product, maken ze op een transparante manier verantwoorde en overheerlijke chocolade. Met een cacaobeleving waar je wild van wordt, aldus de vrienden. Je vindt er smaken als Stardust, D.A.R.C Angel en Winter Spiced.

In 2014 begon Mesjokke op kleine schaal, maar inmiddels heeft het merk een eigen chocoladefabriek(je) in de provincie Utrecht, waar ze de rauwe bonen zelf verwerken tot repen. Mesjokke koopt de bonen direct in bij de cacaoberen, waardoor de boeren een eerlijke prijs krijgen en zij precies weten waar de bonen vandaan komen. Van bean to bar, dus.

Mesjokke

Chocolatemakers

Oud-studiegenoten en chocoladeliefhebbers Rodney & Enver ontwikkelden in 2011 een eigen productielijn om chocolade te maken. Na wat experimenteren rolde in 2011 de eerste ‘Gorilla-bar’ met cacao uit Congo van de band. In de jaren daarna groeide de productielijn en tegenwoordig komt de biologische cacao ook uit andere windrichtingen.

Chocolatemakers, zoals het merk heet, werkt samen met boeren en andere partners in de keten. De chocolade verkopen ze direct aan consumenten, maar ook aan de professionele markt. Sinds maart 2020 is de chocolade ook officieel Fairtrade gecertificeerd.

Chocolatemakers

Lovechock

Mensen helpen om te genieten van echte chocolade én de wereld een beetje mooier achterlaten: dat is de missie van chocolademerk Lovechock. De repen van dit merk zijn biologisch, bevatten weinig suiker en zijn vegan. De cacao wordt direct ingekocht bij de boeren, die daar een eerlijke prijs voor krijgen. En Lovechock is sinds 2011 plastic-vrij: de wikkel kun je gewoon kwijt bij je gft-afval.

Maar wat Lovechock extra bijzonder maakt: de chocoladerepen zijn raw. Gemaakt van cacao die niet hoger verhit wordt dan 42 graden Celsius. En dat is fijn, want zo blijven de vitaminen, mineralen, antioxidanten en flavonoïden er gewoon in zitten. Goed voor je dus! De repen kun je ook gebruiken om te bakken, Lovechock deelt op hun website lekkere recepten.

Lovechock

Meer choco in het ASN Duurzame Chocolade Overzicht

Deze vijf merken zijn slechts het topje van de (chocolade)ijsberg. Er zijn nog veel meer merken die het goed doen. En ook een aantal die het minder goed doen. ASN Bank heeft daarom het ASN Duurzame Chocolade Overzicht gemaakt. Hier vind je zo’n 20 bekende en minder bekende duurzame chocolademerken, die we stuk voor stuk onderzochten.

In het overzicht lees je waar je op kunt letten bij het kopen van duurzame chocolade. Zoals keurmerken. Fairtrade bijvoorbeeld, of biologisch, of UTZ gecertificeerd. Een keurmerk zegt niet alles, maar is wel belangrijk. Per merk laat het overzicht zien of er een leefbaar loon aan de boeren wordt betaald en wat er wordt gedaan om de planeet te beschermen. Handig!

Mensenrechten is één van de drie pijlers van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank, met in het speciaal aandacht voor een leefbaar loon.