Plantaardig eten, op Instagram vooral omschreven als #veganfood, is niet alleen fijn voor het milieu, maar óók heel fijn voor jou. Deze Nederlandse vegan hotspots bewijzen namelijk dat een plantaardig taartje, lunch of driegangendiner helemaal niet saai of onsmakelijk is.

Veganistisch eten is goed voor het milieu

Wist je dat vlees op nummer twee staat in de impact top-10? Tweederde van de impact van voedsel komt alleen al door vlees, aldus Babette Porcelijn.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer in een burger kunt bijten. Want er zijn genoeg plantaardige alternatieven! Wat dacht je van een Dutch Weed Burger? Gemaakt van zeewier, maar net zo lekker als een biefstukburger. Oké, we liegen: hij is eigenlijk lekkerder! Je vindt hem in steeds meer supermarkten én er zijn heel wat restaurants waar The Dutch Weed Burger op de kaart staat.

Foto: Dutch Weed Burger

De impact van soja versus vlees

Niet alleen de mest, het watergebruik en het land dat de dieren nodig hebben is belastend voor het milieu; ook soja heeft een enorme impact. Nu denk je misschien: maar veganisten eten toch vet veel soja? Dus dat is dan toch superslecht? Nope. Onderzoek naar de impact van de sojaboon toont aan dat de grootste impact van soja in veevoer zit. That’s right; jouw biefstukje ‘bevat’ veel meer soja dan een sojaburger! Er zijn overigens ook nog genoeg andere plantaardige eiwitbronnen dan soja. Probeer bijvoorbeeld eens de burger van Herbivoor in Groningen!

Veganistisch eten buiten de Randstad

Je hoeft echt niet in de grote stad te wonen om vegan proof te kunnen eten. Check bijvoorbeeld eens Bindi Café in Amersfoort of geniet van een plantaardige Italiaanse maaaltijd bij Konijnenvoer in Arnhem! Hier vind je naast de heerlijke maaltijdsalades, soepjes, broodjes en taart ook een verpakkingsvrije winkel waar je allerlei fijne ingrediënten voor thuis kunt kopen. Handig om je vegan challenge ook daar door te zetten!

Meer zin in wat zoets? Snappen we. En Renate en Frank van Sharp Sharp ook. Zij serveren in hun Rotterdamse cakebar de lekkerste vegan, glutenvrije taartjes, die zonder dierlijke producten, gluten en geraffineerde suikers zijn gemaakt. De jonge ondernemers leveren aan restaurants van Heerenveen tot Zierikzee, dus je hoeft niet helemaal naar de Randstad af te reizen om een vegan feestje te vieren. Ook de taartjes en cakes van SUE, zoet zonder suiker, zijn door het hele land te verkrijgen. Maar voor een lunch, borrel of ontbijtje moet je naar de winkel in Rotterdam gaan: vegan scrambled egg of wentelteefjes met cashewcream, anyone?

Foto: Sharp Sharp

Fijne vegan restaurants met sfeer

Romantische date gepland? Dan wil je natuurlijk wel een beetje uitpakken. Aloha in Rotterdam is naar eigen zeggen ‘alles wat je zoekt, als je zoekt naar écht iets anders’. In het restaurant (waar vroeger Tropicana zat) geniet je van de heerlijke vegan oesterzwambitterballen of een veganistische bloemkoolsteak, mét uitzicht op de Maas!

In Den Haag is FOAM een echte must: de kaart wisselt zó vaak dat je terug blijft komen. En alles is even lekker. Is FOAM al vol? Ga dan naar Hagedis in Den Haag. Hier vind je heerlijke biologische vega(n) gerechten. 

Bij Meatless District in Amsterdam geniet je van plantaardige gravad lax, artisjoksoep of een jackfruitstoof. Meer zin in vegan kaas? Dan is Mr. & Mrs. Watson een must-visit in Amsterdam. Hun fantastische plantaardige kaasjes kun je trouwens ook online bestellen.

En bij Gare Du Nord in Rotterdam dineer je romantisch in een oud treinstel.   Ben je op zoek naar iets meer casual (aka lekker in je sloeberoutfit wat eten)? Ga dan snacken bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Wegens succes is deze nieuwe hotspot al op meerdere locaties (o.a. Marie Heinekenplein en Staringplein) te vinden.

In Utrecht is Restaurant van Planten echt de moeite waard. Hier vind je állerlei vegan lekkers. En vergeet ook Roots Rock Kitchen niet, gelegen in poppodium DB's. Met burgers, curry's en falafel op de kaart leg je hier een prima bodem voor een concert.

Foto: Meatless District Amsterdam

Vegan buffetrestaurants om over op te scheppen

Ook Spirit, in Amsterdam en Rotterdam, is een goede hangout voor een vega-verantwoord ontbijtje, lunch of diner. Je kunt hier zelf opscheppen van het buffet, waardoor je precies kunt kiezen wat je lekker vindt. Van gele linzenstoof tot seitanstake en lekkere taartjes en ijs; je blijft opscheppen.

Foto: Sophia van den Hoek (www.sophiavandenhoek.com) voor Aloha

Wat is jouw favoriete vegan hotspot?

Nog even allemaal op een rijtje, maar geloof ons: het is moeilijk kiezen!

Ook leuk: