Iedere seconde die je surfend op het web doorbrengt zorgt voor 20 milligram CO₂-uitstoot. Niet erg veel, maar als je bedenkt dat er naar schatting 3,42 miljard internetgebruikers zijn en we gemiddeld meer dan 21 uur per week online besteden, loopt dit natuurlijk wel op. Sterker nog, in 2020 hebben datacenters een hogere CO₂-uitstoot dan de luchtvaartindustrie! Gelukkig kun je door zoiets simpels als het veranderen van je zoekmachine of het leegmaken van je inbox een duurzame webredder worden.

Zoektermvoorspellers; de stiekeme CO₂-slurpers

Misschien vraag je je af waarom googlen zo slecht is voor het milieu. Het is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt bij CO₂-uitstoot en milieuvervuiling. Laten we het uitleggen met een voorbeeld:  stel, je bent op zoek naar een kattenoppas in Amsterdam. Nog voordat je “Amsterdam kat” hebt ingetypt, geeft Google een lichtgrijze voorspelling aan: “Amsterdam kattenoppas reviews”. Superhandig, want jij weet precies waar je naar moet zoeken en die kattenoppas ga je vast en  zeker vinden, maar stiekem ook een groot probleem. Google weet namelijk niet zomaar toevallig dat jij een kattenoppas zoekt, maar gebruikt een enorme berg data om tot die conclusie te komen (en is hiermee soms nog sneller dan dat jij precies weet waar je naar zoekt).

Diamonds are forever, email comes close

Bovenstaande uitspraak van June Kronholz is inmiddels berucht geworden. Niet alleen alle zoekopdrachten die ooit zijn (en nog worden) gedaan worden opgeslagen in een datacentrum, maar ook al je ontvangen én verzonden emails. Van alles wordt een kopie bewaard op een server farm. Dit geldt dus ook voor de nieuwsbrief die je nooit leest en de mailtjes met ‘Ik reageer later op dit mailtje’ die je naar je collega stuurt. Zowel van de verzender áls van de ontvanger bewaart de server een kopietje: alleen Google heeft al meer dan 900.000 servers, die 260 miljoen Watt energie slurpen! Een supermakkelijke manier om energie en ruimte op de server farms te besparen is door je (eindelijk) uit te schrijven voor de onnodige nieuwsbrieven en onnodige mailtjes te vermijden.

Zoek een kapper, plant een boom

Ook tijdens het online zoeken kun je energie en CO₂ besparen. Ruil je standaard zoekmachine in voor de gratis te downloaden duurzame tegenhanger Ecosia. Met deze zoekmachine kun je namelijk CO₂-neutraal op het web surfen! Het principe is heel eenvoudig: jij zoekt via Ecosia naar de dichtstbijzijnde kapper en Ecosia ontvangt geld voor de advertenties die (net als bij Google) tussen de zoekresultaten verschijnen. Minstens 80% van deze advertentieopbrengsten gebruikt Ecosia voor het planten van bomen in onder anderen Burkina Faso, Madagaskar en Peru. Daarnaast kun je ook geld doneren om het plantproces te versnellen.

Inmiddels zijn er al meer dan 160 miljoen bomen geplant en ongeveer iedere seconde komt er een boom bij! Hoe meer bomen, hoe groter de kans op wolken, die op hun beurt weer zonlicht reflecteren en de planeet afkoelen. Oh, en ondertussen voorkom je ook bodemerosie, uitputting van het land én zorg je voor 1,6 miljard mensen voor eten en andere producten uit het bos. En dat met een zoekopdracht!

Red de aarde met jouw stukje internet

De laatste tip voor duurzamer internetgedrag is vooral voor website-eigenaren relevant. Ook voor de hosting van je website zijn er namelijk duurzame alternatieven. Zo gebruikt het Nederlandse hostingbedrijf Greenhost uitsluitend hernieuwbare energiebronnen en is hun hostingstructuur geoptimaliseerd voor minimaal energieverbruik. De datacenters die door deze hostingpartijen gebruikt worden (zoals het eerste CO₂-neutrale Nederlandse datacentrum Evoswitch) hebben bovendien vaak een milieuvriendelijkere koelsysteem en energie-efficiëntere designs.

Welke tip ga jij proberen?