SodaStream wil verschil maken door geen plastic wegwerpflessen te gebruiken. Met één druk op de knop tover je kraanwater om tot bruiswater dankzij een koolzuurcilinder. De liefhebber kan een limonadeachtig smaakje toevoegen en zo thuis zijn eigen cola of ginger ale mixen. Eén fles SodaStream bespaart volgens het bedrijf duizenden plastic wegwerpflessen. Goed voor het milieu dus.

Maar is een frisdrankmaker écht wel beter voor het milieu? De CO²-patronen en frisdranksiropen moeten immers worden geproduceerd en getransporteerd. Wij zochten het uit.

Hoe werkt een SodaStream-machine?

Met een SodaStream-machine kun je je kraanwater omtoveren tot frisdrank met prik in een handomdraai. Het werkt als volgt:

  • Bevestig de koolzuurcilinder in je SodaStream-toestel.
  • Vul een herbruikbare SodaStream-fles met kraanwater en klik die in het apparaat.
  • Druk op de knop bovenop om de bubbels toe te voegen. Bepaal zelf hoe intens of licht bruisend je jouw water wilt hebben.
  • Voeg eventueel een smaakje toe met siroop.

Kosten SodaStream siropen

De officiële siropen van SodaStream kosten € 5,99 en zijn goed voor dertien drankjes. Ondanks de smaaknamen zoals cola light of tonisch water, zul je zeker verschil proeven met het origineel.

Kosten SodaStream koolzuurcilinder

Voor het bruiswater heb je een CO²-patroon nodig. Eén standaard koolzuurcilinder is voldoende om 50 tot 60 liter water mee te carboniseren. Wanneer deze leeg is, kun je die omruilen voor een vol patroon in een winkel bij jou in de buurt voor € 12,99 euro. Je CO²-cilinders kun je nu ook inleveren bij de Albert Heijn. Omgerekend kost een liter bruiswater dus circa € 0,24.

Geretourneerde cilinders worden teruggestuurd naar de fabriek, gereinigd en geïnspecteerd, opnieuw gevuld en teruggebracht naar de winkels.

Met één druk op de knop maak je in een handomdraai bruiswater. | Foto: SodaStream

Helpt SodaStream om je afval te verminderen?

Volgens marktonderzoeksbureau Euromonitor worden er elke minuut wereldwijd 1 miljoen plastic flessen verkocht. 33% van al het plastic wordt slechts één keer gebruikt. Veel niet gerecycled plastig belandt op vuilnisbelten, verbrandingsovens of in de natuur.

Hoewel het recyclen van wegwerpplastic een goed begin is voor een beter milieu, is het beste om afval in de eerste plaats te voorkomen. De mantra voor een duurzaam leven is immers: reduce, reuse, recycle. Of in correct Nederlands: reduceren, hergebruiken en dán pas recyclen. De eerste stap is dus om je afval te verminderen.

Een frisdrankmaker kan dus bijdragen aan het verminderen van je recyclebare afval. De plastic flessen die bij de meeste SodaStream-machines worden geleverd, zijn tot drie jaar herbruikbaar. Dit scheelt honderden flessen op jaarbasis, volgens het bedrijf.

Jaarlijks belanden er miljoenen plastic flessen in de natuur. Een SodaStream kan voorkomen dat je wegwerpflessen gebuikt. | Foto: Brian Yurasits via Unsplash

Zo maak je jouw SodaStream duurzamer

Er zijn drie manieren waarop je jouw SodaStream nóg duurzamer kunt maken.

Tip 1: de glazen karaf

Als je helemaal plasticvrij wilt gaan, dan kun je kiezen voor een van de modellen met een glazen karaf. Als bonus kunnen deze glazen flessen wél gewoon in de vaatwasser, al kost dit model toestel aanzienlijk meer.

Tip 2: mix je eigen frisdrankrecept

Daarnaast is een hele leuke manier om je eigen frisdrankrecepten te mixen, in plaats van de officiële siropen te gebruiken van SodaStream. Alhoewel deze merkmixen leuk zijn om mee te experimenteren, worden ze behoorlijk ver van je huis geproduceerd. Het merendeel komt namelijk uit de fabrieken van SodaStream uit Israël, het thuisland van het bedrijf. Ze moeten dus heel wat transportkilometers afleggen voordat ze bij jou in de machine terechtkomen.

Tip 3: paintball-tank

Ten slotte kun je, geheel op eigen risico, je SodaStream uitrusten met een speciale adapter, zodat je CO²-tanks kunt gebruiken die normaal voor paintball worden gebruikt. Deze zijn een slag groter dan de normale CO²-tanks en kunnen vrijwel overal worden bijgevuld. Door een paintball CO²-cilinder te kopen bespaar je niet alleen op CO²-uitstoot door transport, maar ook op geld. Het is meestal een stuk goedkoper om een paintball-tank te laten bijvullen dan om hervulde tanks te kopen.

Als je geheel plasticvrij wilt genieten van een SodaStream, dan kun je voor de optie met glazen karaffen kiezen. | Foto: SodaStream

De impact van SodaStream op het milieu

Gaan we de opwarming van de aarde stoppen door onze eigen frisdrank te gaan mixen? Nee. Hoewel de productie en het transport van koolzuurhoudende dranken inderdaad leidt tot CO²-uitstoot, is dit slechts een kleine hoeveelheid. Zo bleek uit een recente analyse dat de CO²-afdruk van één blikje cola slechts 170 gram is. Waarvan het grootste deel wordt veroorzaakt door de verpakking - iets wat je vermijdt door middel van je frisdrankmaker.

Vergelijk dit eens met de 20 milligram voor elke seconde die je online doorbrengt of de 15 kilogram van een kilo rundvlees. Om nog maar niet te spreken van de uitstoot van een groot cruiseschip (evenveel als 84.000 auto's). Dan krijg je een idee van de schaal waar we het over hebben om de klimaatproblematiek echt te keren.

Pas na circa 1 miljoen liter zelfgemaakte SodaStream-cola heb je het equivalent aan CO2-uitstoot van één trip naar San Francisco gecompenseerd. Proost. | Foto: Jerry Zhang

Eindoordeel: Is SodaStream duurzaam?

We kunnen concluderen dat SodaStream inderdaad een duurzamer alternatief is voor het kopen van bruiswater en frisdrank in de winkel. Het is een eenvoudige manier om groener te leven, zonder je favoriete frisdrank op te geven. Hoewel de meest milieuvriendelijke, en gezondste, optie natuurlijk is om helemaal af te zien van frisdrank. Ook andere bedrijven bieden alternatieven aan, zo onthulde Quooker recent een kraan met bruisfunctie.

Voordeel van een SodaStream

Nog een bijkomend voordeel: de frisdrankmaker is voordeliger voor de portemonnee. Al moet je wel de mindere smaak op de koop toe nemen. Uitgaande dat een CO²-cilinder 55 liter bruiswater maakt en dat een siroop met colasmaak vijf euro kost, tel je voor één liter gemiddeld 1,24 euro neer. Ter vergelijking: één liter A-merk cola kost gemiddeld 1,79 euro in de supermarkt.

Helaas gaan we het klimaat niet redden door een SodaStream-toestel te gebruiken. Zo moeten we ongeveer 1 miljoen liter zelfgemaakte SodaStream-cola drinken om het equivalent aan CO²-uitstoot van één trip naar San Francisco te compenseren. Nog even flink doordrinken dus!

SodaStream is inderdaad een duurzamer alternatief dan het kopen van frisdrank uit een single-use plastic fles. | Foto: SodaStream Nederland via YouTube.

Goed nieuws: ook statiegeld op plastic flesjes

Vanaf 1 juli 2021 zit er op elk klein plastic drinkflesje 15 cent statiegeld. Op deze manier wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven afval in de natuur verminderen. De overheid gaat ervan uit dat hiermee 90% van de gebruikte plastic flessen ingeleverd gaat worden.

ASN Bank is één van de ruim 1.000 partners die zich hiervoor heeft ingezet. Hier lees je wat wij doen aan plasticvervuiling.