Kletsende collega’s, een drukke coupé in de trein of blaffende honden thuis? Met een noise cancelling koptelefoon kun je je (werk)dag een stuk aangenamer maken. We zetten de beste duurzame opties op een rij!

De naam zegt het al: een noise cancelling koptelefoon dempt omgevingsgeluiden, waardoor je je beter kunt concentreren. Helaas worden koptelefoons lang niet altijd duurzaam geproduceerd en is de levensduur vaak kort. In koptelefoons vind je vaak koper, plastic, lithium (voor de batterij) en ijzer. Daar komt een hoop vervuiling bij kijken.

Jaarlijks gooien we wereldwijd ruim 50 miljoen ton aan elektronica weg, waarvan bijna 5 miljoen ton aan kleine apparaten als koptelefoons. Zonde! Om onze klimaatdoelen te bereiken moeten we af van onze wegwerpmaatschappij. Dus gingen we op zoek naar duurzame koptelefoons die lang meegaan. We hebben er 4 voor je gevonden – mét noise cancelling!

Repeat

Het Nederlandse bedrijf Repeat (voorheen: Gerrard Street) laat met volledig modulaire koptelefoons zien dat elektronica wél lang mee kan gaan. Onderdelen kunnen eenvoudig worden vervangen of gerepareerd, waardoor je koptelefoon niet op de vuilnishoop terecht komt, maar juist een leven lang meegaat. Minder e-waste dus. Model Prince biedt de beste geluidskwaliteit, noise cancelling én is te gebruiken op meerdere devices tegelijkertijd. 

Je kunt ‘m kopen voor € 269 en de batterij gaat met noise cancelling 24 uur mee.

De Noise Cancelling koptelefoon Prince. Foto: Repeat.

House of Marley

House of Marley is opgericht om Bob Marley’s liefde voor muziek en de natuur voort te zetten. Alle producten van House of Marley zijn daarom gemaakt van uitsluitend duurzame materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout en gerecycled plastic. En het merk werkt samen met de Surfrider foundation voor de bescherming van onze oceanen en stranden. Een koptelefoon van House of Marley is dus een goede duurzame keuze!

House of Marley heeft niet één, maar twee hoofdtelefoons met noise cancelling in hun collectie. De koptelefoon Positive Vibration XL Anc maakt gebruik van Active Noise Cancelling technologie, waarmee omgevingsgeluiden effectief gedempt worden. Heb je liever oortjes? Ook de draadloze Redemption Anc 2 (€ 179,99) oordoppen beschikken over Active Noise Cancelling.

Je kunt ‘m kopen voor € 179,90 en de batterij gaat met noise cancelling 26 uur mee.

De draadloze Positive Vibration XL ANC koptelefoon. Foto: House of Marley.

Fairphone

Fairphone ken je misschien al als fabrikant van duurzame smartphones. Maar je kunt er ook terecht voor een duurzame koptelefoon met ruisonderdrukking. De Fairbuds XL, zoals ‘ie heet, is gemaakt van gerecyclede en eerlijke materialen onder betere werkomstandigheden. Ook deze headphone is modulair. Onderdelen die slijten kunnen worden vervangen, en ook de batterij is vervangbaar. Klinkt goed toch? En extra leuk: hij is er (naast het standaard zwart) ook in het groen!

Je kunt ‘m kopen voor € 249 en de batterij gaat met noise cancelling 26 uur mee.

Fairphone's Fairbuds XL koptelefoon. Foto: Fairphone.

Refurbished koptelefoon

Tegenwoordig worden niet alleen mobiele telefoons, maar ook andere producten refurbished aangeboden. Gebruikte producten worden opgeknapt zodat ze weer als nieuw verkocht kunnen worden. 

Rebuy vindt het belangrijk dat elektronica wordt hergebruikt en biedt daarom een enorm scala aan refurbished producten aan. Je vindt er noise cancelling koptelefoons van allerlei merken, zoals Bose en JBL, voor een vriendelijk prijsje. Wil je er zeker van zijn dat jouw refurbished koptelefoon geen gebruikerssporen bevat? De koptelefoons worden aangeboden in verschillende condities, van ‘als nieuw’ tot ‘gebruikt’. Voor ieder wat wils!

Wat te doen met je oude koptelefoon?

Heb je nog ergens een koptelefoon liggen die je niet meer gebruikt? Je kunt je koptelefoon ook verkopen aan Rebuy. De koptelefoon wordt dan opgeknapt en weer doorverkocht. Op deze manier krijgt jouw koptelefoon een tweede leven!

Is jouw oude koptelefoon echt niet meer te redden? Dan zit er niets anders op dan je koptelefoon inleveren. Op de website van Milieu Centraal vind je een duidelijk overzicht van de inlevermogelijkheden van jouw kapotte elektrische apparaten.

Video: Zo kun je (ver)kopen via Rebuy