Je spendeert circa 50.000 uur in je leven aan het werk, uitgaande van een gemiddelde Nederlandse werkweek van 31 uur. Hiermee heb je een enorme impact op de wereld om je heen. Waarom zou je deze tijd en energie niet steken in een betere wereld voor morgen? Duurzaam werken heeft niet alleen een gunstig werkgelegenheidsvooruitzicht, maar is ook milieu- en mensvriendelijker. Het vinden van een groene baan is echter een hele zoektocht. Daarom maken wij je wegwijs hoe je er eentje vindt.
Wat is een duurzame baan?
Voordat we je zoektocht naar een groene baan kunnen beginnen, moeten we in de eerste plaats weten waar we precies naar op zoek zijn. Een duurzame baan is een functie waarin je een product of dienst maakt, verkoopt, ondersteunt of uitvoert waarmee je bijdraagt aan het welzijn van mens, dier en klimaat.
Je hoeft dus echt geen hoogleraar ecologie te zijn om positief bij te dragen aan de wereld van morgen. Ook een stagiair bij een duurzame financiële instelling werkt actief mee aan een betere wereld.
Je werk heeft direct impact op mens, dier en klimaat. Draag daarom bij aan een betere wereld voor morgen.
Waarom een duurzame baan?
De redenen om voor een groene baan te kiezen, verschillen per persoon. Het kan een logische vervolgstap zijn na je studie, het kan zijn dat je met trots over je baan aan je kinderen wilt vertellen of omdat het simpelweg tijd is voor iets nieuws. Wat je intrinsieke motivatie ook is; het is verstandig om voor een duurzame baan te kiezen.
Allereerst zijn de werkgelegenheidsvooruitzichten voor duurzaamheidsloopbanen erg gunstig. Dit komt omdat duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel uitmaakt van bedrijfsstrategieën en -activiteiten. Uit een rapport van McKinsey bleek dat 43 procent van leidinggevenden hun algemene bedrijfsdoelstelling wilden afstemmen met duurzaamheid. Om dit te realiseren, hebben bedrijven duurzaamheidsleiders en -medewerkers nodig. Daarnaast is de duurzaamheidssector erg breed waardoor je gemakkelijk kan doorgroeien in je carrière.
Verder zijn maatschappelijk betrokken werkgevers populairder onder werknemers dan werkgevers die dit niet bijdragen aan milieu, goede doelen of het welzijn van de lokale omgeving. Dit blijkt uit een grootschalig werkgeverstevredenheidsonderzoek van Effectory. Mensen hechten dus steeds meer waarde aan duurzaamheid en verwachten dit ook van hun werkgever.
Uit onderzoek blijkt dat duurzame werkgevers populairder zijn dan niet-duurzame werkgevers, een goede keuze dus.
Een goed begin is het halve werk
De eerste stap in de zoektocht naar het vinden van een duurzame (droom)baan is een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Als je dit nog niet weet kan je een zelfonderzoek doen naar je competenties en interesses.
Een inzicht in je vaardigheden en intrinsieke motivatie helpt je om jezelf goed te profileren. Wanneer je namelijk overtuigend kunt beargumenteren waarom jij de geschikte kandidaat bent voor een duurzame functie heb je een streepje voor op andere sollicitanten. Ook geeft het je inzicht in welke vacatures geschikt zijn voor jou waardoor je gemakkelijker de juiste baan vindt. Een goede oriëntatie kost vrij veel tijd, maar is de moeite dubbel en dwars waard.
Kijk jezelf in de spiegel en weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit helpt je in je baanzoektocht!
Duurzame vacatures vinden
Na de oriëntatiefase is de volgende stap het vinden van geschikte duurzame vacatures. In een wereld waarin het aanbod van duurzaam werk steeds groter wordt, zijn er gelukkig veel vacaturesites die als intermediair fungeren. Zoektermen die je naar de juiste vacatures leiden zijn bijvoorbeeld duurzaam(heid), Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo) of de Engelse equivalenten: sustainability en Corporate Social Responsibility (csr). Ook helpt het om in je zoekopdracht een functie en locatie bij te voegen voor specifiekere resultaten.
De volgende websites zullen je helpen om groene bedrijven en vacatures te vinden:
- ASN Bank - ASN Bank bankiert op een maatschappelijk verantwoorde manier en is aanjager van duurzame vooruitgang.
- MVO Nederland – MVO Nederland geeft een overzicht van meer dan 2.000 bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Sustainability Yearbook – Jaarlijks publiceert beleggingsspecialist RobecoSAM het Sustainability Yearbook waarin meer dan 100 beursgenoteerde bedrijven staan die hoog scoren voor wat betreft duurzaamheid.
- Social Enterprises NL – Bij Social Enterprises NL vind je sociale Nederlandse ondernemingen.
- Duurzame Vacaturebank – Deze vacaturebank specialiseert zich in duurzame vacatures waar werkgevers en -zoekenden samenkomen.
- OneWorld – OneWorld is de grootste Nederlandse journalistiekwebsite die zich inzet voor een duurzamere en eerlijkere wereld. Op de website zijn verschillende vacatures te vinden bij duurzame organisaties.
- Sustainable Talent – Sustainable Talent is een loopbaanadviesbureau gespecialiseerd in de duurzame arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor vacatures en carrièrebegleiding.
- Greenjobs – Greenjobs is een Nederlands platform waar je groene vacatures, opdrachten, stages en vrijwilligerswerk vindt.
- Baan met Impact - Wil je werken bij een impactvolle organisatie? Hier vind je vacatures van bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld
- SDGs on stage - Zoek je een duurzame stage? Dan is deze vacaturebank een goede start.
Het vinden van een baan is een hele zoektocht, daarom helpen wij je graag een handje
Verborgen duurzame vacatures vinden
Het is belangrijk om je te realiseren dat er een hoop vacatures nooit officieel worden gepubliceerd maar zich verschuilen op de verborgen arbeidsmarkt, de markt van vacatures die stilletjes worden gevuld. Het plaatsen van vacatures via vakbladen of vacaturebanken en het vinden van de geschikte kandidaat kost namelijk veel tijd en geld waardoor veel vacatures niet publiekelijk worden geadverteerd. Om deze verborgen vacatures toch te vinden, is het belangrijk om naast formele ook informele baanvindkanalen te gebruiken.
De effectiefste en meest gebruikte manier om (verborgen) vacatures te vinden, is om gebruik te maken van je netwerk. Onderzoek van de Intelligence Group, dat voortdurend de dynamiek op de arbeidsmarkt analyseert, concludeerde namelijk dat de meeste mensen een baan vinden via netwerken (23%), gevolgd door vacaturesites (13%) en uitzendbureaus (9%). Het loont dus om jezelf in de picture te spelen door effectief je netwerk in te zetten in je baanzoektocht. Een hele gemakkelijke en laagdrempelige manier om je netwerk te gebruiken, is door contact te zoeken met mensen op sociale netwerksites zoals LinkedIn of Instagram.
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Duurzaam ondernemen/MVO Professionals, een netwerkgroep voor professionals op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen met meer dan 27.000 leden op LinkedIn. Daarnaast ben je door het plaatsen van je digitale cv ook gelijk zichtbaar voor recruiters.