Mensenrechten gelden voor ons allemaal. Toch worden ze wereldwijd iedere dag geschonden. Mensen worden vervolgd door hun regering vanwege hun overtuiging, hebben geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg of kunnen niet in vrijheid demonsteren. Hoe kun je daar zelf iets aan doen? Wij zochten voor je uit hoe jij, dicht bij je bed, kunt bijdragen aan betere opvolging van mensenrechten.

In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat alle mensen gelijk en vrij in waardigheid aan de rechten worden geboren. Althans, op papier. Want in de praktijk ervaren nog ontzettend veel mensen het tegenovergestelde.

Bangladesh loopt onder water door klimaatverandering, vluchtelingen dobberen dagenlang op een piepklein bootje om vervolgens schaamteloos te worden teruggestuurd en mensen belanden onschuldig in de gevangenis omdat ze zich hebben uitgesproken tegen hun regime. Dat is onmenselijk.

Wij kunnen allemaal een steentje bijdragen om de situatie te veranderen. Hoe je dat vanuit huis kunt doen, dus zónder ter plekke in actie te komen, hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Zet je in voor een mensenrechtenorganisatie

Amnesty International onderzoekt wereldwijd mensenrechtenschendingen en komt hiertegen in actie. Je kunt de missie van Amnesty steunen door vrijwilliger te worden bij een lokale actiegroep. Dat gaat super simpel via de Amnesty WhatsApp Service. Creatievelingen kunnen ook een eigen actie starten bij het goede doel. En je kunt meedoen aan de actie Write for Rights, waarmee je met een mail aan autoriteiten mensen helpt die vastzitten omdat ze een mening uitten die de regering niet aanstaat. Gewoon op de bank, achter je laptop.

Amnesty is natuurlijk niet de enige organisatie die opkomt voor mensenrechten. Ook organisaties als Human Rights Watch, Artsen zonder Grenzen en PAX zetten zich voor gelijke rechten in. Wellicht dat je één van deze organisaties kunt helpen.

Binge docu's over mensenrechten

Documentaires brengen schendingen van mensenrechten dichterbij. Filmmakers van over de hele wereld nemen je mee in ervaringen van mensen die gediscrimineerd of uitgebuit worden. Zo zetten ze de spotlight op misstanden en krijgt de schending van mensenrechten een persoonlijk gezicht. Niet per se een feelgoodmovie dus, maar zo'n documentaire is ook niet alleen maar kommer en kwel. Een prima tijdsbesteding tijdens de donkere dagen, waar je ook nog wat van opsteekt. Deze documentaires zijn het kijken zeker waard:

Wees kritisch over je kleding

Wil je een directe impact hebben op mensenrechten? Kijk dan eens kritisch naar de kleding die je koopt. Houd je van shoppen of heb je dringend nieuwe basics nodig? Let er dan niet alleen op of het kledingstuk goed staat en of het prijskaartje binnen je budget past, maar ook waar het kledingstuk vandaan komt. Onder welke omstandigheden is het gemaakt? Heeft de kleermaker hier eigenlijk wel een leefbaar loon voor ontvangen?

Eerder gaven we al tips voor het kopen van eerlijke kleding. Of bekijk de lijst met FairTrade kledingmerken. Deze merken hebben naast een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden ook duurzame productieprocessen. Kost iets meer tijd maar juist met kle4ding kun je een enorme positieve bijdrage leveren aan mensenrechten. 

Wees kritisch op de kleding die je koopt en heb een directe impact op mensenrechten

Teken (online) petities

Heeft dat nou echt zin, een petitie tekenen? Zeker. Petities maken onderdeel uit van een bredere lobby, vaak bij de politiek. Als een petitie veel ondertekeningen heeft, levert dat extra munitie op voor de organiserende partij om iets voor elkaar te krijgen. Zo kan worden laten zien dat de mening, of de vraag, van de petitie breed wordt gedragen, en dat zorgt vaker voor succes.

Zo wist het Europese Burgerinitiatief 'Right2Water' meer dan een miljoen handtekeningen op te halen. Nationale overheden moesten hierop zorgen dat kwetsbare groepen mensen altijd toegang hadden tot goed drinkwater. Impactvol dus, je handtekening!

Spreek je uit

Jezelf laten horen is misschien wel de best manier om invloed uit te oefenen. Dus spreek je uit als je getuige bent van ongelijkheid, discriminatie of pesterijen. Gebruik je socialmediakanalen om een positief geluid te laten horen. Loop mee met een demonstratie voor mensenrechten. Of laat je horen met je stem tijdens de verkiezingen. Wist je dat je zelfs een officiële klacht kunt indienen over een (vermeende) mensenrechtenschending?

En wat natuurlijk altijd goed is: doe eens wat aardigs, liefs of leuks voor een ander. Dat is misschien niet direct een mensenrecht, maar het maakt een mensenleven wel fijner. Zeker als het gaat om iemand die eenzaam is of het moeilijk heeft. Een glimlach op straat doet wonderen.

Extra tip: kies voor een bank die opkomt voor mensenrechten

Deze tip kan niet ontbreken. Wat ons betreft is overstappen naar een bank die opkomt voor mensenrechten een no-brainer. Je moet er even voor gaan zitten, (tip: de overstapservice neemt je werk uit handen)  maar dan ben je wel voor de rest van je leven klaar.