Klop klop. 'Goedemorgen, dit is de conducteur. We zijn er bijna!' Het is heerlijk om op vakantie te gaan in een ander land, maar de reis erheen kan vermoeiend zijn. Als je voor een nachttrein kiest, kom je juist heerlijk uitgerust op je eindbestemming aan. Inclusief wekservice! Wist je dat je tegenwoordig in de trein zelfs eenpersoonskamers hebt voor een heerlijke nachtrust?
Nachttreinen zijn vaak duurder dan dagtreinen, afhankelijk van het moment van boeken. En in het donker zie je de fraaie uitzichten niet. Maar er zijn gelukkig genoeg momenten waarop je wél naar buiten kunt staren, en je spaart een overnachting uit. We hebben de leukste nachttreinen voor je opgespoord. Hoog tijd om ze eens te ontdekken!
Op naar de Zwitserse bergen
Kies bijvoorbeeld voor de Nightjet! Deze nachttrein rijdt dagelijks in 10 uur tijd naar Zwitserland. Je kunt opstappen in Amsterdam (vertrek rond half 9 ‘s avonds), Utrecht of Arnhem. De hele nacht kedengkedengt de trein door over kilometers spoor. Heen en weer wiegend in je bed val je zo in slaap. De volgende dag ben je rond half 7 in Basel.
Dromen van de opera terwijl je reist
Met een andere Nightjettrein reis je ’s nachts van Amsterdam of Utrecht naar het Duitse Passau, vlakbij de grens met Oostenrijk, of zelfs naar Wenen. Stap om 7 uur ’s avonds op in Amsterdam of iets later in Utrecht of Den Bosch. ’s Ochtends om kwart over 6 ben je in grensstad Passau, rond 9 uur ben je in Wenen. Onderweg droom je lekker van een optreden in Weense opera. Uitgerust stap je uit en je kunt meteen op pad.
Wie vlak bij de Belgische grens woont, doet er goed aan om de Nightjet-verbindingen vanaf Brussel te checken. Zo rijdt er vanaf de Belgische hoofdstad een nachttrein naar Berlijn. Een reis van 14 uur, maar dan sta je wel ’s ochtends rond 9 uur wel op Berlijn Hauptbahnhof, middenin de stad.
Tip: doe een dagje Berlijn en stap ’s avonds weer in de nachttrein en reis verder naar Polen of Hongarije.
Naar Zwitserland of Oostenrijk? Neem de Nightjet!
Deze Nederlanders zetten een eigen treinverbinding op
Tot 2014 reden er volop nachttreinen op het Europese netwerk. Maar één voor één trokken de aanbieders de stekker er om economische redenen uit. Zo verdween de nachttrein Amsterdam – Kopenhagen in december 2014 en viel in 2016 het doek voor de dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar Zuid-Duitsland en Zwitserland.
Elmer van Buuren en Chris Engelsman klaagden via Twitter over het verdwijnen van diverse nachttreinen. Dan maar zelf iets opzetten, besloten ze. Op 26 mei 2023 was het zo ver: de eerste nachttrein vertrok donderdagavond vanaf Berlijn en kwam vrijdagochtend aan in Brussel. En inmiddels rijden er ook nachttreinen op het traject Brussel-Amsterdam-Berlijn-Dresden-Praag.
In de treinen van European Sleeper kun je kiezen voor verschillende comfortniveaus. Er zijn zitplaatsen, ligplaatsen (een stoel waar je een bed van maakt) en slaapplaatsen (met een echt matras) in slaaprijtuigen. De trein stopt onderweg naar Praag 18 keer, onder meer op station Antwerpen Centraal, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Den Haag HS, Amsterdam Centraal, Amersfoort, Deventer, Berlijn en Dresden.
Je kunt kaarten direct bij European Sleeper kopen, maar sinds februari 2024 is er ook een samenwerking met GreenCityTrip, waardoor je een pakketreis kunt boeken.
Bedden in de European Sleeper, opgezet door twee Nederlanders. Foto: European Sleeper.
Met de nachttrein naar Schotland
Sprechen sie kein Deutsch of trekken Duitsland en Oost-Europa je niet zo? Ook in het Verenigd Koninkrijk kun je met de (nacht)trein komen. Vanaf Rotterdam of Amsterdam pak je eerst de Eurostar naar Londen. Geen nachttrein, wél een trein met mooie vergezichten.
In London stap je over op de Caledonian Sleeper, de nachttrein die naar Schotland rijdt. Er zijn zowel coupés met stapelbedden als coupés met een tweepersoonsbed. Wie wat minder geld te makken heeft, kan voor een gewone stoel gaan. Terwijl je slaapt rijd je naar bekende steden als Edinburgh en Glasgow, of naar minder bekende oorden als Inverness en Fort William.
Heerlijk eten in Italië
In geen enkel Zuid-Europees land is het eten zo goed als in Italië. Helaas gaat er geen rechtstreekse trein vanaf Nederland. Maar pak een nachttrein naar Duitsland of Oostenrijk en stap daar over naar het land van pizza en pasta. Rome, Milaan, Florence... het zijn allemaal prachtsteden maar overnachtingen zijn duur, dus met de nachttrein spaar je wat geld uit. Je kunt zelfs met de nachttrein naar Venetië. Buon viaggio!
Je kunt zelfs met de nachttrein naar Venetië. Foto: Pixabay.
Volgend jaar direct met de nachttrein naar Spanje?
Ga je liever naar Spanje? Ook dat kan (nog) niet met een directe verbinding. Gelukkig heeft de European Sleeper plannen om vanaf 2025 met een nachttrein naar Barcelona te gaan rijden.
Het is de bedoeling dat de nachttrein op weg naar Barcelona in de avond stopt in Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Lille. De volgende ochtend houdt de trein dan stil in Avignon, Montpellier, Perpignan, Figueres en Gerona. Omdat de rit naar Barcelona veel verder is, moet er worden geïnvesteerd in comfort, vertelt Chris in Het Parool. 'We huren nu treinstellen, maar als we gaan uitbreiden naar Spanje, zullen we aanmerkelijk meer materieel nodig hebben, treinen die nu simpelweg niet voorradig zijn. We zullen echt treinstellen moeten gaan kopen.'
Voor nu adviseren we je om naar Parijs te reizen en vanaf daar zuidelijk een nachttrein te pakken.
De Oriënt Express
Het is de meest legendarische treinverbinding ter wereld, onder meer bekend van het boek en de film van Agatha Christie over Hercule Poirot. De wereldberoemde detective stapt in de trein, waar een reisgenoot vermoord wordt. Maar wie is de dader?
Stap in de sporen van Poirot en boek een reis met de Oriënt Express. Het kost een paar duizend euro, maar je maakt een mooie reis langs onder meer Wenen, Boedapest en Istanboel. Je kan de reis naar wens aanpassen. De cabines en suites zijn luxe, het eten schijnt goed te zijn en overdag kom je langs prachtige locaties.