De afgelopen jaren is het flink drukker geworden in de Nederlandse natuur. Mede dankzij de coronacrisis ontdekten we massaal hoe fijn het is om tijd in de natuur door te brengen. En ook onder jongeren won wandelen aan populariteit. Het viel onze redacteur Pien alleen op dat veel natuurliefhebbers de auto pakken voor een boswandeling – inclusief zijzelf. En dat kan best anders. Deze 6 natuurgebieden zijn stuk voor stuk hartstikke goed te bezoeken met de trein.

De Posbank in Nationaal Park Veluwezoom is misschien wel het mooiste stukje Nederland, zeker in augustus als de heide paars kleurt. Dus toog ik – groot natuur- en wandelliefhebber – vorig jaar op een zomerse zaterdag naar dit fantastische natuurgebied voor een wandeling samen met een vriendin. Zij kwam vanuit de buurt van Nijmegen, ik vanuit Utrecht, en allebei kwamen we met de auto. En dat doe ik vaker: met de auto richting natuur.

Natuurlijk was ik me er wel van bewust dat het toch een beetje gek is, in de auto stappen om te gaan ‘bosbaden’. Maar die bewuste zaterdag bij de Posbank drong pas echt tot me door dat wat ik deed niet helemaal klopte. Mijn vriendin en ik waren namelijk verre van de enigen die de heide in volle bloei wilden zien. De parkeerplaatsen stonden bomvol en auto’s reden in een grote sliert om het gebied heen, zoekend naar de laatste plekjes. Al die milieuvervuilende, stikstofuitstotende auto’s rondom de prachtige paarse heide, het was een vreemd contrast.

De heide op zijn mooist: in bloei

Heb ik sindsdien nog de auto gepakt voor een boswandeling? Absoluut. Maar ik heb ook vaker de trein gepakt. Er zijn namelijk best veel natuurgebieden die prima te bereiken zijn met de trein. Dit zijn mijn favoriete gebieden die op maximaal 15 minuten wandelen van een treinstation liggen.

Landgoed Heidestein en Bornia – Station Driebergen-Zeist

Wandeltijd naar de natuur: 12 minuten

Vergeleken met de andere natuurgebieden in deze lijst zijn Heidestein en Bornia – twee landgoederen die aan elkaar grenzen – vrij onbekend. Onterecht, want het is er heerlijk. Vanaf station Driebergen-Zeist loop je eerst het bos van Heidestein in, langs het sprookjesachtige theehuis met bosvijver. Verderop kom je op de stuifduinen van Bornia terecht, met mooie vennen en een kudde Drentse heideschapen. Bij de ingang van Heidestein kun je een wandelroute van 4,5 km starten. Wil je meer kilometers maken, dan plak je de wandelroute Bornia er gewoon aan vast.

De bosvijver van landgoed Heidestein

Zuid-Kennemerland – Station Santpoort Noord

Wandeltijd naar de natuur: 11 minuten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig duingebied, ingeklemd tussen de Noordzee en Haarlem. Vanaf station Santpoort Noord (9 minuten treinen vanaf Haarlem) loop je in een minuut of 11 het gebied in bij de Duin en Kruidberg, waar verschillende wandelroutes starten. Zuid-Kennemerland leent zich overigens ook uitstekend om lekker te fietsen. Er zijn wel maar een paar OV-fietsen te leen bij het station, dus als je zeker wil zijn van een fiets, kun je het beste je eigen fiets meenemen in de trein.

Hoe knuffelig ze er ook uitzien, houd altijd afstand van Schotse Hooglanders en andere grote grazers

Lage Vuursche – Station Hollandsche Rading

Wandeltijd naar natuur: 0 minuten

Nog zo’n fijn bosrijk natuurgebied op spuugafstand van Utrecht. Met de sprinter ben je in 15 minuten vanaf station Utrecht Centraal op station Hollandsche Rading, en daar loop je direct de natuur in. Perfect voor een korte wandeling, maar ook voor een paar uur dwalen. NS-wandeling De Vuursche brengt je in 3 uur wandelen van Hollandsche Rading naar station Baarn, waar je weer de trein naar huis kan pakken.

Mookerheide – Station Mook-Molenhoek 

Wandeltijd naar natuur: 0 minuten

Station Mook-Molenhoek, op 10 treinminuten afstand van Nijmegen, ligt pál aan de Mookerheide. Een natuurgebied met – verrassing – heel veel heide, maar ook bos. Vanaf het station kun je goed de Twee Schansenroute volgen, een wandelroute van 5 km. Onderweg  kom je een historisch jachtslot en verschillende uitkijkpunten tegen, en vaak ook schapen of Schotse Hooglanders.       

De Mookerheide heeft meer dan alleen heide

De Onzalige Bossen en de Posbank – Station Dieren

Wandeltijd naar de natuur: 10 minuten

Jawel, ook de Posbank is met de trein te bereiken. Maar dit is wel een beetje valsspelen, want om er te komen moet je wel eerst de Onzalige Bossen doorkruisen. Een bos dat al even sprookjesachtig is als de naam, dus zeker geen straf! Om bij de Posbank te komen ben je zo’n anderhalf uur bezig. Daar kun je als je wilt je weg vervolgen over de heideheuvels van de Posbank en door landgoed Beekhuizen om weer op de trein te stappen op station Velp. Deze NS-wandeling is 15 km lang, waar je minimaal 4 uur voor wilt uittrekken. De klimmetjes op de Posbank én het prachtige uitzicht dwingen je af en toe tot stilstand op deze route.

De Posbank

De Sallandse Heuvelrug – Station Nijverdal

Wandeltijd naar de natuur: 17 minuten

Een bonustip, want vanaf station Nijverdal ben je nét iets meer dan een kwartier aan het wandelen voordat je bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug bent. Hier starten meerdere wandelroutes door dit heuvellandschap met afwisselend heide en bos. Als je zin hebt in een lange wandeling, kun je het gebied doorsteken en weer op de trein stappen bij station Holten. Deze ‘OV-stapper’ is 14 km lang, met af en toe een pittige klim, maar absoluut de moeite waard.

Meer natuur ontdekken met de trein

Treinen en wandelen zijn eigenlijk een heel logische combinatie, moet de NS hebben gedacht. Op de website Reisjefit.nl van de NS zijn ruim 900 (!) wandelingen te vinden met een treinstation als startpunt. Je kunt er redelijk filteren op je wandelwensen, maar het aanbod is wel een beetje overweldigend. Gelukkig staan alle NS-wandelingen, waarbij je van station naar station wandelt, ook apart op een rijtje. Daarnaast is Frankwandelt.nl een goede bron. Wandelfan Frank van der Meer heeft een selectie gemaakt van de mooiste NS-wandelingen én OV-stappers (ex-NS-wandelingen). Nog genoeg te ontdekken dus!