
Ben jij geen binnenzitter, maar zoek je liever buiten het avontuur op? Ervaar hoe bijzonder en mooi de Nederlandse natuur in de winter is met deze 7 outdooractiviteiten.
Koud, nat, vies, blèh: zie jij bij outdoor uitjes in de winter barbaarse taferelen voor je? Het zou zonde zijn als je je laat weerhouden door het weer. Want juíst het winterseizoen laat onze natuur van een compleet andere, bijzondere kant zien. Denk aan vogels uit verre oorden die alleen in de winter bij ons logeren. Of het vroege donker dat een fonkelende sterrenhemel blootlegt. Om warm te blijven is er altijd en overal een dampende kom snert, een beker glühwein of, eens wat anders: een zelfgebrouwen thee van dennennaalden. Ga je mee?
1. Winterkamperen in knusse sferen
Winterkamperen in de dichte Drentse bossen | Foto: Winterwoods
Voordat je na het lezen van deze titel direct doorgaat naar de volgende activiteit: er bestaat ook zoiets als ‘winterglamperen’. Dat is comfortabel en warm slapen en tóch binnen een mum van tijd dampwolkjes blazen in het winterse landschap. Op de pop-up camping Winterwoods logeer je in een traditionele yurt (met houtkachel) in de dichte bossen van Drenthe. Je kunt hier zelfs naar de sauna en yogalessen volgen. Ben je meer het type ‘natuur-tot-aan-je-tent’? Sla dan die haringen de grond in op één van de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Hier warm je op met een warme chocomelk bij het kampvuur en wie weet word je ‘s ochtends gewekt door het geritsel van een ree langs je tent.
2. Laarzen aan en gaan: winterwadlopen
Bij wadlopen denk je waarschijnlijk aan de zomer, maar de winter voegt extra voordelen toe aan deze bijzondere wandelervaring. Hoe kouder, hoe beter: als het gevroren heeft, verandert het wad namelijk in een spectaculair ijslandschap. Dat zorgt niet alleen voor sprookjesachtige vergezichten, maar maakt de bodem van de Waddenzee hard en daarmee een stuk makkelijker bewandelbaar. Verschillende wadgidsen bieden bijna dagelijks winterwadlooptochten aan. Zoals Wadloopavonturen en Dijkstra wadlooptochten. Trek naast warme kleding ook regenlaarzen en een regenbroek aan om droge voeten te houden.
3. Op zeehondensafari in Zeeland
Op de zandplaten in de Oosterschelde liggen vaak groepen zeehonden | Foto: Pixabay
Op safari in Nederland? En ook nog eens in de winter? Ja, je leest het goed. Ook in de winter varen er boten uit om één van de meest vriendelijke bewoners van de zee te ontmoeten: de zeehond. In de Oosterschelde komen zo’n 150 zeehonden voor: de gewone zeehond (platte snoet) en de grijze zeehond (langere neus). Bij laag water liggen ze te zonnen en te rusten op de zandbanken. Stap aan boord van de Zeehondensafari van Frisia rondvaarten in Zierikzee en je kunt de zeehonden tot op 50 meter afstand zien liggen. Grote kans dat je onderweg zelfs bruinvissen (Nederlandse dolfijnen) ziet!
4. Wandelen onder de sterren op Schiermonnikoog
De donkere dagen bieden misschien wel het grootste avontuur dat we op aarde hebben: een goed zicht op de fascinerende hemelverschijnselen boven ons. Aangezien Schiermonnikoog de donkerste plek van Nederland is, is dit dé locatie om eens uitgebreid je hoofd in je nek te leggen. Op een onbewolkte maanloze nacht zie je hier wel drieduizend sterren. Tijdens een Sterrenwandeling van Natuurmonumenten krijg je alles te horen over sterren en planeten, de maan en het Melkwegstelsel. En wie weet stuit je onderweg op bijzondere nachtdieren.
5. Hallo wintergasten: vogelen voor beginners
Op zoek naar wintergasten in de Amsterdamse Waterleidingduinen | Foto: Lars Buckx
Iedere winter verblijven er weer bijzondere wintergasten in ons land. Vogels uit koudere streken als Rusland en Siberië, die bij ons komen overwinteren. Zoals de keep, een vink uit Scandinavië, of de kleine zwaan, die vanaf februari weer terugvliegt naar de Russische toendra's. Om wintergasten te spotten, hoef je geen doorgewinterde vogelaar te zijn. Sluit je aan bij iemand die al een beetje thuis is in het herkennen van vogelsoorten. Zoals de vrienden Lars en Jesse die natuurexcursies geven met hun bedrijf Dagjeindenatuur.nl. In gebieden als de Biesbosch en de Oostvaardersplassen stellen zij de meest bijzondere wintergasten aan je voor.
6. Op Bikkelvaartocht in een fluisterboot
We blijven nog even bij de wintervogels. Veel soorten overwinteren namelijk rondom de Nieuwkoopse Plassen. En een plas kun je natuurlijk het best te water verkennen. Tijdens de Bikkelvaartocht vaar je als een echte poolreiziger met een fluisterboot over de Nieuwkoopse Plassen, speurend naar wintervogels, zoals smienten en kolganzen. Geen idee hoe die eruit zien? Een gids fluistert je graag in waar je op kunt letten. Om op te warmen ga je halverwege de tocht aan land voor een korte wandeling en warme chocomelk. Om je ook alvast op te verheugen: boven een vuurtje ga je je eigen broodje bakken, dat je dik besmeert met boter en suiker. Mmm, wat ons betreft kan de winter niet lang genoeg duren.
7. Schatzoeken voor volwassenen: geocaching
De schatten (‘caches’) kunnen op de gekste plekken verstopt zijn | Foto: Geocaching.com
Ken je de grootste schattenjacht van de wereld al? We hebben het over geocaching. Bij dit spel ga je met behulp van gps-coördinaten op zoek naar een schat (een 'cache') ergens in de openbare ruimte. Dit kan van alles zijn: een doosje, een kokertje, een kistje, et cetera. Gevonden? Dan mag je je naam in het logboekje schrijven en soms zitten er kleine prullaria in de schat verstopt. Die mag je meenemen, op voorwaarde dat je iets teruglegt.
Sommige schatten zijn uitdagender verstopt dan andere: kijk niet raar op als je in een boom moet klimmen of een putdeksel moet optillen! Ook verrassend: je hoeft niet eens ver van huis te gaan om te geocachen, grote kans dat er bij jou om de hoek ook al iets verstopt ligt. Kijk voor meer informatie en het downloaden van de app op de website van Geocaching.com.
Wat je winterplannen ook zijn: met deze avontuurlijke tips is binnen blijven geen optie meer!