
'Duurzame' kleding kun je zien als kleding die op een duurzame manier is gemaakt. Maar dat is soms best lastig te ontdekken. Je kunt duurzame kleding ook zien als slijtvaste kleding die lang meegaat. Waar kun je op letten bij het kopen van je kleding?
Fast fashion maakt het verleidelijk om elk seizoen iets nieuws te kopen. Maar het kost wel een hoop grondstoffen om al die kleding te maken en vervoeren. Bovendien wordt er in het proces veel CO2 uitgestoten en wordt er héél veel kleding vernietigd. Hartstikke zonde natuurlijk.
Wees daarom kritisch als je kleding gaat kopen. Ga voor items waar je lang plezier van zult hebben. Dat kan door de kleding te onderwerpen aan een kritische test:
1. Kijk naar de stof en kwaliteit
Stoffen kunnen enorm verschillen in kwaliteit. Hoogwaardig katoen, wol en linnen kunnen lang meegaan, mits goed geweven en afgewerkt. Stoffen die dicht geweven zijn en 'zwaar' aanvoelen zijn vaak robuuster. Synthetische materialen hebben een slechte naam maar kunnen wel slijtvast zijn, vooral in sport- en outdoorkleding.
Toch hebben synthetische stoffen ook nadelen. Polyester en fleece bijvoorbeeld gaan misschien lang mee, maar laten bij elke wasbeurt microplastics los die in de natuur terechtkomen. Daarnaast zijn synthetische stoffen vaak gemaakt van fossiele brandstoffen en daar willen we om de klimaatopwarming te stoppen graag vanaf.
Tip: Kun je synthetische materialen niet helemaal vermijden? Kies dan in elk geval gerecycled polyester of mengstoffen met natuurlijke vezels,
Foto: Pexels.com
2. Controleer de afwerking
Een goed kledingstuk herken je aan de details. Zit er een dubbele rij stiksel op de naden? Zijn de zoomranden netjes afgewerkt? Zie je geen losse draadjes bij de stiksels? Trek zachtjes aan de stof bij de naden: als je licht door de stiksels ziet piepen of ze rekken snel uit, is de kans groot dat het snel kapot gaat.
Let ook op de ritsen en knopen. Een metalen rits is sterker dan een van plastic. Knopen moeten stevig vastzitten. En als een merk reserveknopen meelevert, is dat vaak een teken dat er met zorg wordt geproduceerd. Ook kun je kijken naar de knoopsgaten: een versterkt knoopsgat (met een dikke stikselrand) blijft lang in vorm.
3. De beste test: voelen en kijken
Als je iets in een fysieke winkel koopt zijn je eigen zintuigen je beste gereedschap. Voelt de stof stevig en dicht aan, of dun en fragiel? Kreukt het materiaal snel of herstelt het mooi nadat je het hebt verfrommeld? Behoudt het z'n vorm als je het hebt uitgerekt? Goed gemaakte kleding voelt meestal voller en soepeler aan, terwijl goedkope stoffen vaak stug aanvoelen of heel losjes geweven zijn.
Foto: Pexels.com
Online shoppen
Online is het wat lastiger om de kwaliteit te beoordelen, maar niet onmogelijk. Kijk naar de materiaalsamenstelling en let op kwaliteitsstoffen zoals hoogwaardig (biologisch) katoen, merinowol of bamboe. Lees reviews van andere kopers en let op opmerkingen over hoe een kledingstuk blijft na meerdere keren wassen. Kies liever voor merken die transparant zijn over hun productieproces en materialen. En bestel bewust: hoe minder retourzendingen, hoe duurzamer online shoppen wordt.
Tweedehands kopen
Kleding die een tweede leven krijgt als tweedehands item heeft de eerste test al doorstaan. Het heeft maanden dragen en meerdere wasbeurten overleefd. Als je op een online webshop zoals Vinted winkelt, kun je letten op de materiaalsamenstelling. Vraag eventueel extra foto's om de details te kunnen bekijken. En je kunt natuurlijk vragen stellen aan de verkoper. Vermijd fast fashion merken zoals Shein en Primark. Ook als het om tweedehands items van deze merken gaat. Het houdt de cyclus van goedkoop kopen en weer doorverkopen in stand.
Foto: iStock
Zo herken je fast fashion
Fast fashion vermijden, hoe doe je dat? Hoewel een hoge prijs niet per se een garantie biedt voor kwaliteit, is extreem goedkope kleding eigenlijk nooit een goeie investering. Fast fashion herken je aan lichte, dunne stoffen die snel slijten, losse stiksels en gammele afwerking. Vaak voelt het materiaal synthetisch en onprettig aan, omdat er veel polyester en acryl in zit. Dat betekent overigens niet per se dat het snel kapot gaat, het is vooral niet mooi en voelt onprettig (of het gaat gauw stinken) waardoor je het misschien maar één keer draagt. Ook niet bepaald duurzaam.
En hoe zit het met de productiesnelheid? Fast fashion merken brengen heel vaak nieuwe collecties uit. De pasvorm verraadt vaak al veel: als een kledingstuk heel strak of extreem oversized is, is de kans groot dat het is ontworpen voor een korte trend en niet voor langdurig gebruik. Verder zijn fast fasion merken vaak heel vaag over hun productieproces en is het moeilijk te achterhalen waar de kleding precies wordt gemaakt.
Foto: Pexels.com