Waarom nieuwe kleding kopen als je óók de leukste tweedehands items kunt scoren? Tweedehands kleding is duurzamer, goedkoper en vaak ook nog eens een stuk leuker! Helaas moesten we het tijdens de coronacrisis een hele tijd doen zónder kringloopwinkels en kledingruilfeestjes, waardoor tweedehands shoppen een stuk lastiger werd. Een Amsterdamse kledingruilgroep bedacht daarom een coronaproof alternatief voor een kledingruilfeest: de ketting kledingruil!

Met de ketting kledingruil kun je op een laagdrempelige én coronaproof manier kleding ruilen met mensen uit je buurt. De eerste ketting kledingruil begon vlak na de eerste lockdown in Amsterdam, maar inmiddels vind je kledingkettingen in 272 steden en dorpen door heel Nederland.

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers. Haar kledingruilgroep kwam regelmatig bij elkaar om kleding te ruilen, maar door de coronamaatregelen was dit niet meer mogelijk. "Eén van de deelnemers uit de ruilgroep had haar tas al klaar staan voor het volgende kledingruilfeestje, toen ontstond het idee om de tas langs de verschillende adressen te laten reizen", aldus Nichon. Inmiddels heeft Nichon een dagtaak aan het coördineren van nieuwe kettingen door heel Nederland.

Hoe werkt de ketting kledingruil? 

Het concept is simpel. Een groepje mensen dat bij elkaar in de buurt woont geeft via een logische route tassen met kleding aan elkaar door. Zodra de tas bij jou thuis aankomt, heb je 3 dagen de tijd om te ‘shoppen’ voordat je de tas weer naar het volgende adres op de route brengt.

Je mag uit de tas meenemen wat je wil, en je mag mooie kledingstukken toevoegen die je zelf niet meer draagt. Dit hoeft niet 1 op 1. Soms haal je er één leuke blouse uit en stop je er drie items bij, maar het is ook wel eens andersom.

De kledingkettingen worden gecoördineerd door vrijwilligers zoals Nichon. Er zijn verschillende kettingen actief, zo vind je naast tassen met dameskleding ook tassen met kinderkleding of accessoires. In de meeste kettingen vind je kleding van maat S tot L, maar er zijn inmiddels ook een aantal kettingen voor dames met een maat meer gestart. Zo is er voor ieder wat wils!

De tassen vol kleding worden volgens een logische route doorgegeven. Foto: Nichon Glerum

Tweedehands shoppen tijdens corona

Hoe is het om deel te nemen aan zo’n ketting kledingruil? Wij vroegen het aan Mara, sinds een aantal maanden doet ze mee aan de ketting kledingruil van Amsterdam de Pijp-Rivierenbuurt.

“Ik koop sinds een paar jaar (bijna) al mijn kleding tweedehands en ben dol op het snuffelen in tweedehands kledingwinkels en kringloopzaken. Door de coronamaatregelen was dat natuurlijk een lange tijd niet mogelijk, dus ik miste het snuffelen stiekem wel een beetje. Toen mijn moeder per toeval op Instagram een berichtje over kledingkettingen in Amsterdam zag, hoefden we niet lang na te denken: daar gaan we aan mee doen!”

“Inmiddels heb ik nu zo’n vijf of zes tassen ontvangen en weer doorgegeven. We zitten met z’n allen in een groepsgesprek op Whatsapp en in een online document zie je precies wanneer en van wie je een tas krijgt, en naar wie je de tas vervolgens weer weg moet brengen. In de app delen we ook outfitfoto’s van onze ‘nieuwe’ aanwinsten.”

Avondje 'shoppen' in de tas 

Zodra Mara weer een nieuwe tas in huis heeft, maakt ze er een gezellig avondje ‘shoppen’ van met haar moeder. “Ik neem de tassen altijd mee naar mijn moeder en onder het genot van kopjes thee gaan we een avondje shoppen in de tas”.

“Inmiddels hebben we er al een aantal mooie kledingstukken uit mogen halen. Zo heb ik laatst een leuke jumpsuit gevonden en heeft mijn moeder haar nieuwe favoriete zomerjurk eruit gevist. Ik vind het heel gaaf dat er wekelijks nieuwe buurtgenoten bij komen en dat kledingkettingen steeds populairder worden. Heel leuk dat tweedehands kleding zo een steeds beter imago krijgt!”

Tweedehands shoppen wordt steeds populairder. Foto: Unsplash

Nieuwe kleding én contacten

De ketting kledingruil is een makkelijke manier om kleding te ruilen, maar óók om nieuwe mensen uit je buurt te leren kennen. Iets wat in tijden van corona niet altijd zo gemakkelijk is.

“De kledingketting waar ik in zit, gaat alleen rond in de Pijp en in de Rivierenbuurt. Iedereen woont dus dichtbij elkaar, soms zelfs in dezelfde straat. Zo leer je je buurtgenoten ook nog eens kennen", aldus Mara. 

Hoe kun je je aanmelden?

Lijkt het je wat om zelf mee te doen aan een ketting kledingruil? Je kunt je hier aanmelden via het inschrijfformulier! Staat jouw woonplaats er niet tussen of wil je zelf een ketting starten? Dan kun je dit via hetzelfde inschrijfformulier aangeven.