
Of je nu de letters op het scherm ziet dansen of juist altijd de afslag mist omdat je het bord niet kunt lezen: soms ontkom je niet aan een bril. Sterker nog: ongeveer 75% van de volwassenen heeft een bril nodig. Maar wist je dat je óók bij het kiezen van een nieuwe bril een duurzame keuze kunt maken? Het ene montuur is het andere niet. Deze brillen hebben duurzaamheid scherp in beeld!
Waarom zijn brillen niet altijd duurzaam?
Grote kans dat je überhaupt nog nooit hebt nagedacht over de impact van je bril. Snappen we, want eigenlijk is er helemaal niet zo veel aandacht voor de duurzaamheid van brillen en monturen. Toch zitten er grote verschillen in brilmerken, onder andere vanwege grondstoffen, het productieproces en afvalverwerking. De plastics die voor het montuur worden gebruikt zijn vaak gemaakt van fossiele grondstoffen (olie) of acetaat (een cellulosemateriaal waarvoor veel gevaarlijke stoffen worden gebruikt om het tot montuur te verwerken), en kunnen bijna nooit worden gerecycled. De glazen bestaan vaak uit CR39; een kunststof dat nauwelijks recyclebaar is, tenzij het specifiek wordt ingezameld. Aangezien dat bijna nooit gebeurt, is dat dus niet heel duurzaam.
Duurzame bril kopen? Hier kun je op letten
Wil je liever een bril met minder impact? Dan zijn er verschillende opties:
- Kies voor een tweedehands of vintage montuur en laat daar nieuwe glazen op jouw sterkte in zetten. Een leuke manier om gelijk een uniek exemplaar in handen te hebben!
- Kijk of het brillenmerk de brillen ook weer inneemt, zodat je weet dat de materialen hergebruikt worden. Soms worden oude brillen ook gedoneerd aan een goed doel.
- Een universeel keurmerk speciaal voor brillen is er (nog) niet. Gebruikt het brillenmerk de Higg-index? Dan kun je daarmee de ecologische en sociale duurzaamheid in de hele (productie)keten volgen. Ook kunnen brillenmerken het algemenere keurmerk Cradle to Cradle Certified hebben, waarmee ze laten zien dat ze met duurzaamheid bezig zijn.
- Kies voor gerecyclede of bio-based materialen, zoals gerecycled plastic of bio-acetaat. Bij bio-acetaat worden er, in tegenstelling tot gewoon acetaat, geen weekmakers toegevoegd, waardoor ze in theorie 100% biologisch afbreekbaar zijn.
Het kan best lastig zijn om een duurzame bril te herkennen. Om je een handje te helpen hebben we in dit artikel 5 duurzame brillenmerken verzameld.
Een duurzame bril heeft weinig impact op de aarde (maar wel op jou!). Beeld: Eco Eyewear.
Dick Moby: Nederlandse duurzame brillen
Het merk Dick Moby komt uit Nederland en produceert in Italië. Het merk gebruikt gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen uit Europa voor hun brillen. Bijvoorbeeld acetaat dat overgebleven is in de productie, hergebruikt metaal of gerecycled plastic. De energiebesparing bij de productie staat gelijk aan 132 x je telefoon opladen per 1000 geproduceerde frames. En ook qua water bespaart Dick Moby 5000 liter ten opzichte van het branchegemiddelde. Klinkt goed toch? Je koopt Dick Moby online of bij de opticien.
EOE: duurzame brillen uit Zweden
In Zweden weten ze al héél lang hoe je duurzaamheid met stijl combineert. EOE Eyewear is daar een goed voorbeeld van. De monturen zijn stijlvolen je kunt ze jarenlang met plezier dragen. Het acetaat van de monturen is gemaakt van hout- en katoenpulp, zónder gebruik te maken van petroleum of ftalaten. De materialen voor EOE worden zoveel mogelijk lokaal in Noord-Zweden gewonnen. Zo gebruiken ze berk van berkenbomen uit hun thuisbasis Umea, hoorn van rendieren uit de omgeving die ieder jaar hun gewei verliezen om een nieuwe te maken en kwarts uit de bossen rondom Kiruna. Ook heeft EOE een manier gevonden om oude monturen te recyclen naar nieuwe monturen. En de stalen monturen zijn gemaakt van lokaal gerecycled staal. Bestellen doe je eenvoudig online.
Vinylize: van oude elpee naar kek montuurtje
Nog zo’n leuk merk is Vinylize. Dit merk maakt brillen van oude grammofoonplaten. Yes, een oude elpee kan dus gewoon op je neus eindigen! De eerste bril werd met de hand gemaakt van een 12” Creedence Clearwater Revival album. Nog steeds worden alle monturen met de hand gemaakt in Europa. De monturen zijn vernoemd naar – hoe kan het ook anders – beroemde artiesten en bands en zijn lekker opvallend. Ook in Nederland kun je bij verschillende opticiens terecht voor het passen van de brillen. Het merk heeft ook een reparatie- en recycleservice. We like!
Eco Eyewear: koop een bril, plant een boom
Eco Eyewear is naar eigen zeggen een carbon negative eyewear merk, maar dat komt deels omdat zij een boom planten voor elk verkocht frame. De materialen zijn bio-based en je hebt heel veel verschillende opties. De lenzen zijn van bio-nylon en je bril wordt geleverd in een hoesje van maïszetmeel. Er zijn verschillende opticiens in Nederland die het merk verkopen. Extra fijn: Eco Eyewear heeft ook clip-on zonnebrillen. Geen gehannes met twee brillen in de zomer dus!
Extra fijn: Eco Eyewear heeft ook clip-on zonnebrillen.
Monkeyglasses: zero waste en duurzaam sinds 2009
Monkeyglasses bestaat al een tijdje; sinds 2009 om precies te zijn. Dit merk wil zo zero waste mogelijk zijn en gebruikt daarom gerecyclede materialen, maakt brillenkokers van gerecycled papier en brillendoekjes van plastic flessen. Het Deense merk heeft voor ieder wat wils en is niet bang voor kleurgebruik. Je koopt de brillen online of bij één van de vele reseller-opticiens in Nederland.
Nog geen match gevonden? Bekijk ook eens deze duurzame brillenmerken:
- Friendly Frenchy maakt brillen van biologische materialen, zoals overgebleven sint-jakobsschelpen uit de visserij en biologische druivenpitten. Oui oui! Wij zijn f(r)ans!
- Charlie Temple maakt hun brillen in Rotterdam, dus lekker lokaal, die je online koopt en thuis kunt passen. De materialen zijn niet allemaal even duurzaam, dus je CO2-besparing zit vooral in transportuitstoot.
- 5 Loops is een Duits merk met duurzame brillen. De monturen worden gemaakt van bio-acetaat. Je kunt je bril ook weer inleveren om hem te repareren of te recyclen.
- Parafina ken je misschien al van de duurzame zonnebrillen. Maar het merk heeft ook – betaalbare – leesbrillen én brillen met een blauwlichtfilter (beeldschermbrillen, voor als je vaak achter je computer zit). De brillen zijn gemaakt van onder andere gerecyclede drankblikjes en gerecycled plastic. En dat vanaf €30!
Er komen steeds meer gave duurzame brillenmerken bij, dus vraag ook vooral bij je lokale opticien wat de opties zijn. Of je nu voor een bril kiest van oude elpees, gerecyclede drankblikjes of bio-acetaat: wees altijd scherp op hoe transparant het merk is over de productie en de materialen. Voor ieder montuur is er wel een duurzaam alternatief. Wij zien de toekomst in ieder geval door een roze groene bril tegemoet!