Nu we steeds minder fysiek werk doen en hele dagen achter de computer doorbrengen is het nog belangrijker om regelmatig te sporten. In Nederland zijn we best actief, meer dan de helft van de mensen sport minstens één keer per week.

Voor al die sporters, fitgirls en gymbros hebben we een overzicht gemaakt met duurzame sportkleding voor populaire sportactiviteiten.

Hardlopen & Fitness

Hardloopkleding van Stella McCartney voor Adidas

Fitness en hardlopen zijn enorm populair in Nederland aldus cijfers van het NOC*NSF. Ruim 4 miljoen mensen beoefent één, of beide, van deze sporten. Jij ook? Kijk dan nog even kritisch naar je outfit want er je kunt steeds makkelijker een duurzame keuze maken.

 • Iron Roots Nederlandse start-up die duurzame sportshirts produceert voor mannen en vrouwen.
 • Marathon.R Het Nederlandse merk "Marathoner" maakt hardloopshirts van 100% gerecycled polyester voor mannen en vrouwen én ze planten een boom voor elke klant. Wij zijn fan! De shirts zijn eerlijk en duurzaam gemaakt.
 • Odlo Zwitserse onderneming die is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en de Sustainable Apparel Coalition en probeert natuurlijke stoffen als linnen te gebruiken waar mogelijk.
 • Pure by Luce Dit Belgische merk produceert fashionable sportkleding voor vrouwen van gerecycled polyester en biologisch katoen. De kleding wordt gemaakt onder eerlijke omstandigheden in Portugal en de stoffen komen uit Europa.
 • Röhnisch Zweeds sportmerk voor vrouwen dat zoveel mogelijk gerecycled materiaal en biologisch katoen gebruikt. Uitgebreide collectie met mooie designs.
 • Stella McCartney for Adidas Niet het meest duurzame merk in deze lijst, het moet gezegd worden, maar Adidas timmert hard aan de weg met haar gebruik van gerecyclede materialen. Alleen voor vrouwen.
 • Threads 4 Thought Amerikaans merk dat voornamelijk sportleggings biedt voor vrouwen gemaakt van gerecycled materiaal en biologisch katoen. Daarbij letten ze er ook op dat hun kleding op een eerlijke manier wordt geproduceerd.

Outdoor

Patagonia is een voorloper in duurzame outdoorkleding. Foto: Jeremiah Watt

Nou is Nederland niet direct gezegend met veel bergen en ruige natuur, maar elders in Europa kun je je hart ophalen. Houd je wel van een goede hike of bergwand om te beklimmen, dan zorgen deze merken dat je beschermd en duurzaam gekleed gaat.

 • Houdini Sportswear Zweeds sportmerk dat zich heeft toegelegd op het produceren van sportkleding op een zo'n duurzaam mogelijke manier. Biedt kleding voor zowel mannen als vrouwen in effen, no-nonsense designs.
 • The North Face Amerikaans buitensportmerk dat een ruime collectie buitensportkleding biedt voor mannen, vrouwen en kinderen. Focussen sterk op recycling. 
 • Patagonia Een van de bekendste, duurzame buitensportmerken. Het Amerikaanse bedrijf is een voorbeeld als het aankomt op haar duurzaamheidsactivisme en de focus op duurzaame productie én gebruik van haar kleding.
 • Vaude Duits buitensportmerk dat is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en haar collecties steeds duurzamer produceert. Ruime collectie voor mannen en vrouwen.

Yoga

Yogakleding van Urban Godess

Elke hippe wijk lijkt tegenwoordig óók een yogastudio te hebben. En dat is niet zo gek want de sport wint aan populariteit. Inmiddels zegt ruim 12% van de Nederlanders wel eens een zonnegroet uit te brengen. Yoga is bij uitstek een sport voor bewuste mensen die zich ook graag in eerlijk en duurzaam geproduceerde kleding hullen, en er is al veel moois te kiezen.

 • Comazo Duitse onderneming die yogaleggings biedt voor vrouwen gemaakt van biologisch katoen. Ze focussen sterk op duurzaamheid en de eerlijke productie van hun kleding.
 • Röhnisch Zweeds sportmerk voor vrouwen dat zoveel mogelijk gerecycled materiaal en biologisch katoen gebruikt en ook veel mooie yoga kleding biedt.
 • Thought Duurzaam kledingmerk uit Engeland dat ook een kleine collectie yogaleggings biedt voor een scherpe prijs.
 • Threads 4 Thought Amerikaans merk dat sportkleding biedt voor vrouwen, met name voor yoga en fitness, gemaakt van gerecycled materiaal en biologisch katoen. Daarbij letten ze er ook op dat hun kleding op een eerlijke manier wordt geproduceerd.
 • Urban Godess Speciaal, Nederlands, yogamerk voor vrouwen dat biologisch katoen gebruikt en haar kleding laat produceren in fabrieken die goede werkomstandigheden garanderen.

Zwemmen

Stijlvolle zwembroek van The Tropics

Zoek je duurzame badkleding dan heb je geluk want er zijn al veel toffe, duurzame merken die badkleding maken. Zowel met uitgesproken designs als klassieke modellen en voor mannen, vrouwen én kinderen. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet in onze blog over duurzame zwemkleding.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen.