Nee: hoeden zijn écht niet alleen voor Prinsjesdag weggelegd. Ze zijn ideaal om je outfit compleet te maken. Of je nu een strooien hoed op het strand draagt of  met een fijne baseball cap je ongewassen haren verbergt: wij houden er van. Daarom verzamelden we de leukste merken die hoeden en petten verkopen met een duurzaam tintje. 

Draag een pet, plant 10 bomen

Het principe wordt vaker toegepast: bij jouw aankoop plant het merk bomen. Maar Tentree heeft haar hele merk om dit principe heen gebouwd. Het duurzame lifestylemerk plant tien bomen bij elke aankoop. Hun doel? 1 miljard bomen planten voor 2030. Inmiddels staat de teller al op ruim 44,5 miljoen, dus ze zijn lekker bezig. Tentree heeft een heel assortiment duurzame petten. Van kek vissershoedje tot baseball cap die bijdraagt aan de wederopbouw na de bosbranden in Australië. 

De strohoed 2.0

Een old school strohoed, maar dan duurzaam. Fijn tegen de zon en perfect om je outfit af te maken. De Gia Hat van Alohas via Domenica is handgemaakt in het Spaanse Alicante van natuurlijk palmstro. Die van Washein is gemaakt van de Mawisa-palm. Handgemaakt in Colombia, door de Wayuu-community. Ieder exemplaar is handgemaakt, dus uniek. Extra leuk: het merk verkoopt ook té leuke tasjes en andere accessoires. 

De prachtige hoeden van Washein. Foto: Washein

Toffe truckerscaps van Picture

Ga je voor een truckerscap (een pet met een bredere bovenkant) met een kurken flap, voor een vette variant met houthakkerstweed of kies je de speciale WWF-cap? Het duurzame kledingmerk Picture Organic Clothing heeft verschillende petten (en mutsen!) die niet alleen duurzaam maar ook heel stijlvol zijn. In Nederland zijn ze onder andere te koop bij outdoorwinkel Bever. 

Foto: Picture Organic Clothing

Oh la la baret van Rita Row

Het duurzame fashionmerk Rita Row maakt kleding met de mooiste patronen. Maar hier kun je ook goed slagen voor een bijzondere hoed. Van de one-of-a-kind LOLINS hat (als je een statement wilt maken op Prinsjesdag) tot een strohoed of baret... deze accessoires maken je outfit compleet! 

Foto: Rita Row

Duurzame petten uit Amsterdam

Het Amsterdamse merk TWO-O maakt petten die je absoluut niet kwijt wilt raken. Ze zijn namelijk supermooi! De klep van de pet is gemaakt van (walnoot)hout, wat een unieke en chique uitstraling geeft.  "Duurzaamheid is geen doel, maar noodzaak", aldus TWO-O. De pet bestaat dan ook uit duurzaam katoen, walnoothout en een leren strapback-sluiting. Superchique! 

Wollen hoeden van Jungle Folk

De klassieke wollen hoeden van Jungle Folk zijn gemaakt van 100% wol uit Peru. De hoeden zijn klassiek en een tikkeltje oversized, waardoor ze zowel op straat als op een speciale gelegenheid de show stelen. Alle producten van het Zwitserse merk Jungle Folk worden eerlijk gemaakt.